4 motive pentru care prieteniile nu dureaza

prietenie

 “Un prieten e acela care-ti da libertatea sa fii tu insuti.” (Jim Morrison)

Ce este prietenia?

Am fi tentati sa spunem ca este ceea ce ne asteptam sa primim de la prieteni (situatia ideala). Raspunsul corect este altul. Prietenia este felul in care suntem noi fata de prietenii nostri (situatia reala). De multe ori esuam lamentabil in a fi buni prieteni, in a fi pentru altii ceea ce am vrea sa ne fie ei.

In mintea majoritatii oamenilor, prietenia inseamna: devotament, loialitate, apreciere, ajutor neconditionat la nevoie, intelegere si multe altele. In realitate, relatiile dintre oameni sunt foarte complexe si atitudinea fata de prietenie este subiectiva.

De ce nu avem mai multi prieteni

Deoarece ne asteptam sa avem o multime de lucruri in comun cu o persoana pentru a o numi “prieten”.

Este pacat sa pierdem un partener minunat de dans sau o companie plina de umor care este sufletul petrecerilor, un coleg de pescuit ori un om foarte spiritual si inteligent doar pentru ca este cam mincinos sau ca are alta religie, ori este mai sarac sau mai bogat decat noi, sau pentru ca are o alta orientare politica.

Prietenii nu trebuie sa ne semene intr-atat. Este suficient sa avem cateva lucruri importante in comun cu ei pentru a-i numi prieteni si pentru a ne bucura de compania lor din cand in cand. Putem avea prieteni “de pahar”, prieteni de concedii, etc. care nu trebuie neaparat sa ne stie problemele personale. Exista in viata fiecaruia din noi acei 2-3 prieteni foarte buni, de obicei maxim 5, carora putem sa le incredintam cele mai mari secrete sau probleme. Dar ce ne facem atunci cand ei nu sunt in preajma sau disponibili ori de cate ori vrem sa iesim la o cafea, sau sa mergem la un film, ori sa comentam ultimul meci de fotbal?

Datorita faptului ca ne concentram pe observarea defectelor, in loc sa ne preocupe calitatile lor si felul in care am putea invata de la ei.

Oamenii destepti se inconjoara de oameni si mai destepti decat ei pentru ca vor sa invete de la acestia. Ei se vad avantajati de asocierea cu oameni mai valorosi si nu considera ca ar fi eclipsati de ceilalti. In final, primii vor fi cu o treapta mai sus, evoluati si imbogatiti mental. Daca s-ar fi asociat doar cu unii inferiori lor, din orice punct de vedere inferiori, nu ar fi progresat cu nimic. Poate ca s-ar fi simtit superiori, dar ar fi ramas cu mandria bolnavicioasa a falsei valori, fara sa evolueze sau sa invete ceva nou.

Pentru ca nu stim sa ne bucuram de frumusetea diversitatii umane si nu stim sa folosim in avantajul nostru puctele de vedere diferite de ale noastre.

Ar fi intelept sa admiram unicitatea fiecarui om, felul lui de a vedea lumea si sa profitam de ocazia de a compara punctul nostru de vedere cu altul total diferit. Este o oportunitate sa beneficiem de sedinte de coaching gratuite, cand altii le platesc scump. In fond coaching-ul asta presupune: sa te determine sa vezi lucrurile din alt unghi si din alt punct de vedere, iar in felul acesta sa gasesti raspunsurile singur. Prietenii cu conceptii diferite de ale tale sunt astfel foarte valorosi.

Pentru ca vrem sa primim mai mult decat oferim.

Prietenia adevarata cere onestitate si corectitudine. Trebuie sa oferi cel putin atat de mult pe cat te astepti sa primesti. Fa un exercitiu: ofera cuiva mult mai mult decat se asteapta sa primeasca. Vei fi uimit de recunostinta pe care o vei primi inapoi.

De ce se destrama prieteniile

  • Din cauza faptului ca unul sau ambii prieteni se schimba in timp, isi schimba atitudinea, interesele sau stilul de viata, iar acestea nu mai coincid cu ale celuilalt. Cei doi au tot mai putine lucruri in comun.
  • Din cauza asteptarilor prea mari din partea unuia din cei doi prieteni si a faptului ca cel de-al doilea nu le onoreaza.

Daca ai un prieten care are niste asteptari de la tine, este problema lui daca se simte dezamagit ca nu te ridici la nivelul asteptarilor lui. Asta nu este si nu trebuie sa devina problema ta. El poate avea orice asteptari de la tine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te comporti sau sa fii cum crede sau cum isi doreste acel prieten. Nu trebuie sa fii suta la suta previzibil. Esti o persoana libera. Nu are nimeni dreptul sa pretinda sa fii intr-un anume fel. Tot ce au oamenii de facut este sa ia lucrurile asa cum sunt, sa accepte faptul ca tu esti asa cum simti sa fii si sa actioneze in consecinta: sa aleaga daca iti este prieten sau nu, fara a ridica vreo pretentie.

„Prieten adevarat e cel care, chiar daca te cunoaste bine, continua sa te placa.” ( Elbert Hubbard)

Este dureros sa-ti pierzi prietenii, dar formarea si destramarea prieteniilor sunt lucruri foarte firesti care ar trebui luate mai putin dramatic. Viata ne schimba pe toti, fiecare din cei doi prieteni se poate schimba in bine, dar in directii diferite, astfel incat sa se ajunga la a nu mai avea prea multe lucruri in comun. Atitudinea sanatoasa este cea de acceptare a situatiei si de apreciere a prieteniei care a fost, a momentelor frumoase petrecute impreuna (exact ca la sfarsitul unei relatii sentimentale nefunctionale) si a ceea ce am invatat de la acel om.

Daca simti ca ar fi bine sa ai mai multi prieteni, analizeaza aceste situatii si vezi cu ce vii tu in relatiile tale de prietenie: ce oferi, ce atitudine ai, ce asteptari ai de la ceilalti, cum folosesti in avantajul tau un punct de vedere diferit. Apoi incearca sa construiesti relatii de prietenie sanatoase, dar libere de restrictii.

Impartaseste-ne o experienta de-a ta legata de prieteni si prietenii intr-un comentariu mai jos, sau completeaza cu alte idei sau situatii posibile.

Sursa foto: Flickr

Lasa un comentariu cu parerea ta