Ferma de langa casa ta

cutting_crops the farmery

Cum ar fi daca am putea sa producem si sa vindem alimente in aceeasi cladire? Ei bine, Benjamin Greene, un tanar american a reusit. El a construit o mini-ferma numita The Farmery, in Carolina de Nord, unde creste verdeturi, fructe, plante aromatice si ciuperci pe verticala, intr-un sistem compact, modular. Ferma poate fi usor amplasata si in orase. Conceptul reprezinta o combinatie excelenta intre o piata si o sera, reducand costurile de productie, transport, salarizare si consumurile energetice la minim.

De ce costa atat de mult alimentele pe care le consumam? Unul dintre motive este faptul ca le transportam de foarte departe, de multe ori de la mii de kilometri distanta, de pe alte continente. Cauzele acestui fapt sunt multiple. Consecintele le suportam cu totii: semintele sunt modificate genetic pentru ca produsele sa fie mai tari si mai rezistente la transport, pentru a le prelungi durata de viata; fructele si legumele sunt culese necoapte, din aceleasi motive, pentru ca apoi sa fie coapte prin expunere la anumite lampi cu radiatie speciala si care nu este tocmai sanatoasa; gustul abia imita produsele din seminte vechi, traditionale; costul produselor este crescut din cauza transportului si a firmelor intermediare prin care ajung pe masa noastra, etc.

Se vehiculeaza tot mai mult ideea de a consuma pe cat posibil produse locale, de a alege sa cumparam de la fermele mici din zona in care locuim, direct de la tarani, sau chiar sa ne cultivam singuri o parte din legume. Sunt destul de multi oameni care au inceput sa cultive cateva legume in balcon, atat in Romania, cat si in alte tari. Acesta este, insa, un subiect pe care il voi dezvolta in alte articole.

Ferma lui Ben Greene, The Farmery, arata asa:

El cultiva plante, fructe si ciuperci pe verticala, pe niste panouri suspendate, in sistemul hidroponic combinat cu cel acvaponic. Totul se intampla intr-un spatiu relativ mic, langa cel in care se vand produsele. Astfel, clientii pot vedea plantele cum cresc sau cum sunt recoltate, iar la unele panouri au chiar ei acces sa-si taie singuri frunzele de mirodenii pe care vor sa le cumpere.

This slideshow requires JavaScript.

Benjamin Greene afirma:

“Sper ca acest proiect sa ne faca sa realizam ca mancarea  inseamna calitate, nu cantitate.”

Avantajele sistemului The Farmery:

  1. Ajuta la rezolvarea problemelor legate de vanzarea produselor locale in piete, facilitand accesul oamenilor la alimente proaspete, produse in zona in care locuiesc. The Farmery este un supermarket care vinde aproape toate categoriile de alimente, iar cele care nu pot fi produse de ei, sunt cumparate de la fermierii locali, stimuland astfel productia micilor ferme din zona.
  2. Ofera o experienta de cumparare unica intr-un decor original. Contribuie de asemenea la crearea unei relatii emotionale mai stranse intre om si alimentele pe care le consuma.
  3. Pune la dispozitia oamenilor cantitati mult mai mari de alimente produse local, decat ofera lanturile de supermarketuri.
  4. Produsele lor nu isi schimba gustul atunci cand sunt cultivate in alt anotimp.
  5. Constituie un mediu educational excelent pentru copii. Parintii isi pot invata copiii despre cum se cultiva si recolteaza plantele, ii pot duce intr-un loc unde se mananca sanatos si pot interactiona cu natura, mai ales cei care traiesc in orase.

Mi-as dori sa vad cat mai curand acest concept multiplicat, prezent si in Europa si, de ce nu, imbunatatit.

Mai multe detalii poti gasi pe site-ul lor The Farmery, de unde provin si fotografiile.

Lasa un comentariu mai jos cu parerea ta despre aceasta mini-ferma, cum crezi ca poate fi imbunatatit conceptul, sau ce alte proiecte asemanatoare ai mai vazut.

CITESTE SI:

Pesticide naturale pentru gradina ta de legume – I – (21 de solutii la indemana)

Pesticide naturale pentru gradina ta de legume – II – (inca 23 de solutii)

Fertilizatori naturali si ingrasaminte ecologice pentru gradina ta

Erbicide ecologice pentru gradina ta

25 de plante care alunga tantarii

Cum putem consuma produse naturale de la fermieri

Pacaleala din farfurie. Povestea capsunilor bio

Cum putem trai azi o viata mai sanatoasa, asemanatoare cu a stramosilor nostri

Ce inseamna alimente de calitate

De ce nu putem trai fara enzime

TOXIC – un documentar cu Profesorul Gheorghe Mencinicopschi

8 solutii pentru a manca mai sanatos

Lasa un comentariu cu parerea ta