Copiii inventatori

“Ne ingrijoram despre ce ar putea deveni in viitor un copil , dar uitam ca el este cineva si acum.” (Stacia Tauscher)

Astazi vreau sa admiram rezultatele remarcabile a sase tineri inventatori din zilele noastre. Chiar foarte tineri.

Dennis Siegel, un student german de la Universitatea din Bremen, a creat un dispozitiv care capteaza undele electromagnetice si incarca o baterie AA de la radiatia din mediul inconjurator. Aceste dispozitive pot produce electricitate din orice, inclusiv din liniile de inalta tensiune, cafetiere, frigidere, sau emisiile de la router sau smartphone.

In esenta fiecare aparat electric emite radiatii electromagnetice, iar daca acestea trec printr-o bobina de sarma, este produs un curent electric.

Siegel sustine ca a produs doua versiuni ale dispozitivului: una pentru frecvente foarte joase, de 50/60 Hz si alta pentru megaherti (radio, GSM) si gigaherti (Bluetooth, WiFi). Deocamdata acest dispozitiv poate incarca o baterie AA pe zi, dar se asteapta sa-i fie imbunatatite performantele.

El ar fi foarte util, chiar daca ar putea incarca doar aparate si dispozitive de putere mica din casa.

Inventatorul Aidan Dwyer are doar 13 ani si a imaginat un sistem de asezare a unor panouri solare imitand modelul copacilor. S-a gandit ca frunzele copacilor capteaza lumina solara in fiecare moment al zilei, pentru ca frunzele lor au fetele orientate in toate directiile. Astfel, a proiectat un suport de panouri solare care seamana cu coroana unui pom. In acest clip video se vede exact ce a construit.

Boyan Slat, un tanar de 19 ani, a eleborat un plan de constructie a unui sistem de colectare a plasticului din oceane. Acesta ar urma sa indeparteze circa 7.250.000 de tone de plastic din oceanele lumii. Sistemul consta dintr-o retea de schele plutitoare si platforme de procesare, care ar colecta deseurile.

In loc sa se miste prin apa oceanului, sistemul actioneaza prin amplitudinea schelelor ca o palnie uriasa care atrage deseurile la platforma, unde vor fi separate de plancton si apoi depozitate pentru reciclare.

Proiectul lui a castigat cateva premii, printre care Best Technical Design 2012 la Universitatea de Tehnologii din Delft. Boyan a continuat sa-si dezvolte conceptul pe perioada verii 2012 si l-a prezentat cateva luni mai tarziu la TEDx Delft.

A pus de asemenea bazele unei organizatii non-profit numite The Ocean Cleanup Foundation (Fundatia pentru curatatea apelor oceanului) in cadrul careia incearca sa dezvolte tehnologia lui.

Solutia lui ingenioasa ar putea sa salveze sute de mii de animale acvatice anual si sa previna patrunderea poluantilor precum PCB si DDT in lantul alimentar. Ar putea de asemenea sa ajute la economisirea de milioane de euro si de dolari pe an, atat in ce priveste costurile cu colectarea deseurilor din oceane, cat si turismul pierdut sau degradarea navelor maritime.

Se estimeaza ca procesul acesta de curatare ar dura cam 5 ani si ar putea contribui la constientizarea problemei deseurilor din oceane.

Boyan afirma pe situl lui: “Una dintre problemele legate de prevenirea poluarii apelor este faptul ca deseurile nu pot fi vazute, ele fiind dispersate pe suprafete de milioane de kilometri patrati. Plasarea schelelor si platformelor noastre va face ca deseurile din jur sa se acumuleze intr-o arie mai mica, iar in felul acesta, ele pot fi vazute. Trebuie sa devenim mai constienti de importanta reciclarii si de reducerea consumului de ambalaje din plastic”.

Jack Andraka este un elev de liceu de 15 ani care a inventat un senzor din hartie ce poate detecta cancerele de pancreas, ovare si plamani in cinci minute la costul de 3 centi. El a facut cercetarile la Universitatea John Hopkins. Aceasta descoperire ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului.

Metoda lui este de 168 de ori mai rapida, de 26.000 de ori mai ieftina, de 400 de ori mai precisa fata de metodele clasice si are o rata de succes de 90%.

Jack a castigat concursul Intel 2012 ISEF cu inventia lui si multe alte premii la concursuri nationale si internationale de matematica.

Jack afirma: “Exista milioane de tineri ca mine…”

Elif Bilgin, o tanara de 16 ani din Turcia, a castigat premiul Science in Action la targul Google Science Fair din 2013 pentru inventia unui material plastic facut din coji de banane. Acest material ar putea fi folosit pentru inlocuirea maselor plastice fabricate din petrol.

Acest proiect a durat 2 ani si tanara a esuat de 10 ori inainte de a reusi sa produca materialul din banane, deoarece produsele rezultate in celelalte incercari nu erau suficient de rezistente. In descrierea proiectului, Elif il citeaza pe Thomas Edison care spunea “Nu am esuat, doar ca am gasit 10.000 de metode care nu functioneaza”.

Pe langa premiul in valoare de 50.000 de dolari pe care l-a castigat, revista Scientific American i-a asigurat zborul spre California, la evenimentul de decernare a premiilor de la sediile Google, in septembrie 2013. De asemenea ii ofera sprijin timp de un an pentru a-si continua munca.

Google Science Fair (Targul Stiintific Google) este un concurs de stiinta online pentru elevii intre 13 si 18 ani din toata lumea. Google cauta idei care vor schimba lumea.

Sa nu-l uitam nici pe Thomas Suarez de 12 ani, care creeaza aplicatii pentru smartphone.

Sunt extrem de entuziasmata de cate ori descopar astfel de tineri geniali, care au rezultate remarcabile de la varste fragede.

Ma intreb cat de frumos se vede lumea prin ochii lor si cred ca se vede minunat. Trebuie sa te simti foarte increzator in tine cand ai asa rezultate care sa te motiveze. Dar banuiesc ca raspunzatori pentru aceste rezultate sunt si parintii lor, care au reusit sa le insufle spiritul muncii creatoare.

Cred ca avem intr-adevar foarte multi copii si tineri talentati si capabili de lucruri uimitoare. Sper doar ca generatiile actuale de parinti sa investeasca suficient de mult in copiii lor. Nu ma refer la bani neaparat, pentru ca majoritatea lumii nu are bani multi. Ma refer la a investi timp, atentie si grija in a-i directiona pe cei mici spre domeniile in care par a avea talent. Ma refer la a-i stimula sa fie creativi, asta insemnand sa petreaca timp cu ei, sa intre in jocurile lor, sa le ofere model de organizare a timpului in jurul pasiunilor si a creativitatii. Oare cati parinti au de exemplu un program de 1-2 ore duminica in care toata familia intra in program de creativitate, concentrandu-se fiecare sa creeze ceva nou legat de pasiunea lui? Sau sa lucreze impreuna la un proiect comun?

A-ti invata copilul de mic sa creeze, sa aiba o disciplina a muncii este cea mai importanta avere pe care i-o lasi. Faptul ca il incurajezi sa-si urmeze visele si pasiunile conteaza mai mult decat sa-i dai multi bani. Obiceiurile formate in copilarie dureaza o viata si il vor ajuta sa aiba rezultate foarte devreme.

Tu ce parere ai?

“Fiecare copil este un artist. Problema este cum sa ramai artist dupa ce cresti.” (Pablo Picasso)

Surse: nature.com, Social Conciousness, Inhabitat, Extreme Tech, Scientific American, TED talks

Lasa un comentariu cu parerea ta