Alimente cu efect antiinflamator

alimente antiinflamatoare

Inflamatiile din corpul nostru se inmultesc in sezonul rece. Vestea buna este ca le putem evita sau tine la distanta consumand alimente care lupta cu ele. Intotdeauna este de preferat un aliment in locul unui medicament si a preveni in loc de a trata o afectiune sau boala. Cu cateva saptamani inainte de venirea sezonului rece, este bine sa incepem sa consumam cat mai multe alimente cu efect antiinflamator, pentru a tine racelile la distanta.

“Alimentele sa va fie medicamente si medicamentele sa va fie alimente.” (Hipocrate)

Cauzele cele mai frecvente ale producerii inflamatiilor cronice in organism

  • stresul,
  • lipsa exercitiului fizic si sedentarismul,
  • factorii genetici,
  • o dieta bogata in zaharuri,
  • o dieta bogata in alimente perocesate (gatite).

Ca urmare a inflamatiilor cronice netratate, putem ajunge in timp la boli grave: boli de inima, cancer, Alzheimer, boli digestive, diabet, iritatii ale pielii.

Alimente cu efect antiinflamator

Desi cercetarile nu au fost finalizate, exista dovezi ca urmatoarele substante au efect antiinflamator:

  • izoflavone – care se gasesc in boabele de soia si in toate produsele din soia,
  • lignani – continuti de semintele de in, uleiul din seminte de in, sau cereale integrale precum secara,
  • polifenoli – din ceai, fructe, zarzavaturi,
  • glucozinolati – care sunt prezenti in legume ca brocoli, conopida sau nap,
  • carnosol – care se gaseste in rozmarin,
  • resveratrol – continut in vin rosu, struguri, suc de struguri rosii sau roze,
  • cacao – pe care o luam mai ales din ciocolata neagra,
  • cuercitina– prezenta in varza, spanac, usturoi.

Numeroase plante aromatice contin si ele agenti antiinflamatori: busuioc, marar, nucsoara, scortisoara, cimbru, salvie, menta, coriandru, etc.

De asemenea fasolea, nucile, fructele, zarzavaturile, cafeaua, ceaiul verde, ceaiul alb, iaurtul sau quinoa contin si ele substante antiinflamatoare.

Pestele si fructele de mare sunt si ele bogate in astfel de substante: somonul, tonul, sardinele, scoicile, crevetii, codul, platica, midiile si stridiile.

Ideea principala a dietei antiinflamatorii este consumul de grasimi bune si limitarea consumului de grasimi rele. Se poate observa ca multe dintre substantele cu efect antiinflamator sunt antioxidanti. (Vezi articolul Antioxidantii si alimentele in care se gasesc)

In concluzie, o dieta cu efect antiinflamator trebuie sa se bazeze pe:

  • foarte multe fructe si zarzavaturi care contin cantitati mari de fibre,
  • surse bune de acizi omega 3 precum peste gras, avocado, seminte, nuci, alune sau seminte de in,
  • cereale integrale ca orezul brun sau bulgur, (cele mai bune sunt cerealele integrale ce nu contin gluten: ovaz, quinoa, mei, tapioca), paste integrale fierte al dente,
  • surse de proteine bune ca fasolea, lintea, legumele, produsele din soia,
  • ierburi aromatice precum ghimbir, turmeric si curry, plus multe altele.

Ce alimente ar trebui evitate daca vrem sa eliminam inflamatiile din organism

  • cereale rafinate (orez alb de exemplu), sau produse din fainuri rafinate (paine, produse de patiserie si cofetarie, sosuri, fulgi de porumb),
  • produse care contin gluten (produse pe baza de grau, secara, orz),
  • produse pe baza de zahar rafinat (orice produs in care s-a adaugat zahar),
  • produse ce contin grasimi saturate, grasimi trans sau uleiuri hidrogenate (carne rosie, lactate nedegresate, alimente prajite, margarine),
  • alimente intens procesate cu ingrediente artificiale si aditivi (chipsuri, alimente de tip fast-food),
  • alcoolul trebuie consumat cu foarte multa moderatie; este bun vinul rosu, 1 pahar pe zi.

Sa incercam niste comparatii si mai concrete:

  • condimenteaza cu mirodenii in loc de sare,
  • in salate foloseste avocado (cuburi sau pasta) in loc de maioneza,
  • alege uleiul de masline in loc de dressing cremos in salate,
  • inlocuieste o parte din zahar cu scortisoara,
  • consuma iaurt gras in loc de oua,
  • alege nuci si fructe proaspete in loc de cereale.

Pana cand iti vei analiza dieta si iti vei planifica introducerea unor alimente din cele indicate, incearca sa faci si sa bei impreuna cu familia ta acest smoothie.

Smoothie cu efect antiinflamator

1 cana suc de mere

3/4 cana suc de frunze de nap

1/4 cana suc de morcovi

1/4 cana suc de castraveti

1/4 cana iaurt natur

1 cana de gheata

Se amesteca toate in robot sau blender si se bea imediat.

Medicii ne asigura ca ne vom simti mult mai bine dupa doar o saptamana in care am consumat alimente cu efect antiinflamator si le-am redus sau eliminat pe cele cu efect inflamator.

Nu uita niciodata: cu cat mai multe culori ai in farfurie, cu atat mai sanatos vei fi!

Scrie intr-un comentariu daca sti si alte alimente antiinflamatoare sau leacuri traditionale care reduc inflamatia din corp.

Sursa: The Doctor Oz Show

Sursa foto

2 thoughts on “Alimente cu efect antiinflamator

  1. E minunat, sfatul D.stra e grozav, am mai auzit de el. Eu deja de citiva ani, am renuntat carne si produse din carne, mai ales din comert.consum multe legume si fructe. Am beci, in garaj, si imi procur de toamna mere pt toata iarna. pacat, ca prea tirziu, (sint trecut de 70 de ani) Oricum , eu apreciez, si va multumsc.

Lasa un comentariu cu parerea ta