Pacaleala din farfurie. Povestea capsunilor bio

capsuni

Am vrea sa mancam doar alimente organice, insa din diverse motive nu este posibil. Dar daca bio in farfurie nu e acelasi lucru cu bio pe hartie? Sa vedem mai intai ce inseamna bio pe hartie.

Agricultura ecologica este acelasi lucru cu agricultura biologica si cu agricultura organica.

Legislatia din Romania mi se pare destul de ambigua, ca in multe alte domenii, dar cred ca nici in alte tari ale lumii nu sunt foarte clare si suficient de specifice normele privind agricultura ecologica. Probabil ca suntem inca la inceput si vom mai avea de asteptat ani de zile ca lucrurile sa fie mai clare si legile mai precise.

Daca doresti sa te informezi, mai avem si o legislatie comunitara in care gasim regulamentul 834/2007, care este mai explicit, dar il consider plin de “ferestre” ce ofera posibilitatea producatorului sa se abata in unele cazuri de la reguli.

In esenta, in productia ecologica sunt interzise organismele modificate genetic (OMG) si folosirea de substante chimice de sinteza (ingrasaminte, fertilizatori, pesticide, insecticide, etc.). Una dintre acele “ferestre” in lege, insa, specifica faptul ca o exceptie de la aceasta regula o constituie situatia in care nu exista pe piata produse inlocuitoare, specifice agriculturii biologice. Mai sunt si alte portite si situatii exceptionale, pe care le gasesti in normele legislative de mai sus.

Incerc sa ma pun in situatia producatorilor si ma gandesc ca daca este greu sa ai productie normala cu randamente bune si profit, trebuie sa fie si mai greu sa ai aceste rezultate cu niste substante chimice mai slabe, mai putin solubile. In agricultura mai avem un mare factor de risc: precipitatiile si clima in general. Daca esti producator bio si legea iti da o portita, de ce nu ai folosi niste substante mai puternice, care sa scada riscurile de compromitere a recoltei?  Sa nu uitam ca produsele organice sunt scumpe si oricine vrea profit, caci altfel ar iesi de pe piata. Nu vreau sa fiu sceptica, dar viitorul agriculturii biologice mi se pare incert la noi in tara. Daca va avea sanse reale de dezvoltare, cred ca se va intampla in tari cu o clima mai prielnica si mai prietenoasa.

Povestea capsunilor bio

Povestea capsunilor bio vine tocmai din Germania, care este o tara mult mai bine reglementata in acest domeniu si care are o productie ecologica serioasa. Aceasta poveste mi-a fost relatata de catre o doamna care a lucrat in agricultura in aceasta tara, la cultivarea capsunilor. Pe scurt, este vorba de capsuni bio, care erau tratate cu tot felul de substante, nu se stie daca de sinteza sau nu (de sinteza insemnand mai toxice, folosite in agricultura normala, intensiva). Sa presupunem ca erau substante tolerate in agricultura ecologica. Totusi, avem doua detalii interesante: fermierul afirma ca pe eticheta lor se specifica faptul ca sunt bio, deoarece polenizarea se facea cu ajutorul unui anume gandac. Al doilea detaliu foarte interesant, care nu-mi iese din minte este faptul ca inainte de coacere, sirurile de capsuni erau stropite seara cu o substanta coloranta, iar dimineata erau rosii si aratau de parca ar fi fost coapte. Erau apoi recoltate in aceeasi zi. Intr-una din zile s-a intamplat chiar un accident: s-a gresit dozarea solutiei colorante si a doua zi dimineata toate capsunile erau maro; productia acelei zile fusese compromisa total, spre furia fermierului.

Am fost foarte revoltata si indignata cand am auzit. Fusesem curioasa sa aflu ce inseamna agricultura organica, iar aceasta informatie m-a dezarmat si m-a dezamagit. Ma asteptam sa nu se foloseasca decat ingrasaminte naturale si in nici un caz ca as manca un colorant in loc de pigment rosu format la soare. Nici nu m-as fi gandit la partea cu polenizarea. Ma intreb daca am fost eu naiva, sau doar dezinformata pana in acel moment.

Nu stiu ce ai crezut tu pana acum despre alimentele bio, dar ar trebui sa ne gandim bine daca merita pretul foarte mare. Nu incerc sa afirm ca nu sunt un pic mai bune decat cele cultivate normal, ci doar ca diferenta de pret ar putea fi nejustificata, mai ales daca nu sunt respectate normele de productie ecologica. Cred ca ar fi bine ca data viitoare cand cumperi astfel de produse sa intrebi comerciantul despre provenienta alimentelor si sa verifici bine etichetele. Daca iti permiti pretul si ti se pare ca merita, poti sa le cumperi. Macar alegi raul cel mai putin rau. Probabil ca aceste produse sunt mai sanatoase si nu au atat de multe substante chimice daunatoare in ele. Daca ai noroc.

Mie imi este clar un lucru: cele mai sanatoase alimente sunt tot cele cultivate la tara, daca se poate din seminte traditionale, sau daca ai posibilitatea sa-ti cultivi singur cate ceva. Mi-as dori sa vad si la noi dezvoltandu-se proiecte de genul minifermei The Farmery, dar pana atunci este mai bine sa tinem legatura cu taranii din zona in care locuim.

De cand am auzit povestea capsunilor, nu am mai cumparat aceste fructe la inceput de sezon, cand sunt uriase, din import, necoapte si fara aroma. Le cumpar doar in plin sezon si doar pe cele mici, mai moi, care au miros si aroma imbietoare. De cate ori vad capsunile acelea mari, albe in jurul coditei si tari, ma gandesc doar ca au probabil colorant pe ele si sunt necoapte.

Cat de des cumperi produse bio si cum ti se pare gustul lor? Verifici etichetele si intrebi comerciantul de provenienta lor? Cum ti se par legile care reglementeaza agricultura ecologica?

Resurse: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ec.europa.eu

Sursa foto

5 thoughts on “Pacaleala din farfurie. Povestea capsunilor bio

  1. Din pacate e foarte adevarat si trist.In fiecare zi consumam fie legume ,fie fructe de care habar nu avem de felul cum au ajuns sa fie asa,nu stim cu ce chimicale au fost tratate si culmea le si accelereaza procesul de crestere si asa mai departe,iar producatorii fac totul ca sa aiba rezultate cit mai bune si produsele lor sa fie vindute,iar afacerea sa creasca,Sincer ma gindesc la cind eram copil ,acolo departe, intre munti si dealuri unde am crescut si imi e dor de mincarea sanatoasa pe care ne-o gatea mama,cu siguranta erau toate bio,sa nu mai zic de livada in care eram mai toata ziua.Acum toate fructele si legumele arata perfect,dar pe cit sint de frumoase pe atit sint de nesanatoase cred ,si nu prea mai avem de ales,consumam ce se gaseste. Nu am incredere in eticheta pe care scrie BIO deci nu are rost sa dau un ban in plus atunci cind adevaratul bio nu exista aici in tarile dezvoltate economic.Adevaratele produse sanatoase le gasim tot la noi ,la tara…in tara.

    • Multumesc pentru parere!
      Primul lucru pe care putem sa-l facem zilnic este sa alegem raul cel mai putin rau: alimentele cu cei mai putini aditivi posibil si cat mai naturale.
      Cu putina atentie la citirea etichetelor, se poate.

  2. eu sunt cultivator de capsuni in cea mai mare parte bio (este mai mult un hobby, decat afacere). Ma lupt si eu cu importatorii de capsuni din Grecia, Spania si Turcia mai bine zis cu preturile practicate de ei. Pana apar capsunile Romanesti preturile en-gros sunt mai mari de 2 euro, cand apar capsunile din Ro pretul scade “dramatic” la sub 1 euro (cultivatorii din spania nu mai culeg la acest pret) ceea ce impiedica dezvoltarea cultivatorului din Ro. DAR SI CUMPARATORUL ARE PARTEA LUI DE VINA . Nu poti sa cumperi capsuni tari (ca un castravete) si mari cat portocala si sa crezi ca sunt crescute BIO si nu sunt OMG. Asa ca se pare ca omul este…….naiv si mai ales comod ( citeste – lenes)

    • salut, si eu sunt un mic producator de capsuni si sper din tot sufletul ca intr o zi sa produc cu adevarat bio insa din pacate informatia despre acest tip de cultura lipseste aproape cu desavarsire,mi as dori sa iau legatura cu tine pt schimb de idei ,de pareri,cum sa lupti contra curentului si sa faci fata bombardamentului a mii de substante chimice asa numite tratamente si ingrasaminte,eu cred ca o planta nu are nevoie de toate aceste mizerii ca sa cresca si sa produca fructe sanatoase.

Leave a Reply to stiop petru Cancel reply