Casa independenta energetic

casa Inoveco independenta energetic

Una din cele mai mari dorinte ale mele este sa imi construiesc o casa independenta energetic. Vreau sa nu mai platesc facturi si sa nu ma mai coste nimic energia. De ce? De ce nu? Cat timp avem soarele ca resursa regenerabila, plus vantul, energia geotermala si alte surse energetice gratis si inepuizabile, mi se pare de neinteles sa nu vrea oricine acest lucru.

Sotul meu, foarte realist, imi spune ca daca aceste “case verzi” si sistemele lor de producere gratuita a energiei ar fi cu adevarat eficiente, atunci toti oamenii bogati ar avea cel putin o casa de genul acesta.

Stiu ca in realitate cei care construiesc astfel de case se lovesc de probleme si ca sistemele ecologice de producere a energiei au inca minusuri, sau nu sunt suta la suta eficiente. Dar eu am mare incredere in viitor. Stiu ca intr-o zi voi locui intr-o astfel de casa si voi conduce o masina electrica, sau o masina ecologica de alt fel. Orice sistem nou la inceput este mai putin eficient, dar treptat este imbunatatit. Atunci cand intrebi in stanga si in dreapta pe cei care au panouri solare sau un alt sistem “verde” de producere a energiei, afli ca randamentele lor nu sunt cele visate, dar sunt bune.

Am aflat, de asemenea, ca in Romania, spre deosebire de alte tari, desi legislatia permite ca surplusul de energie verde produs de o gospodarie sa fie vandut retelei nationale de electricitate, in realitate acest lucru nu este posibil. Pur si simplu nu ti se aproba cererea pentru ca “nu au nevoie sa cumpere energie”, desi cred ca ar putea negocia un pret bun pentru ei. Furnizorul casnic ar fi fericit cu aproape orice suma, din moment ce sunt bani care ii intra in buzunar si nu ies. In tari precum Germania, unde se produce foarte multa energie solara, o gospodarie care are surplus de energie il poate vinde retelei nationale sau zonale. Astfel, pe langa faptul ca nu te mai costa nimic energia pentru intreaga casa, mai si castigi bani in plus din sistemul tau ecologic de producere a energiei.

Prima casa independenta energetic din Romania a fost construita in judetul Prahova si se numeste casa Inoveco. Ea combina sistemul de panouri foto-voltaice cu sistemul geotermal de producere a energiei. Liviu Olteanu, fondatorul Inoveco, explica mai clar felul in care o casa poate avea facturi zero.

Trebuie indeplinite cateva conditii esentiale pentru ca acest gen de locuinta sa fie suta la suta eficienta. Trebuie executata si o izolatie foarte buna, pentru a evita pierderile de caldura, precum si un sistem de ventilatie pentru recuperarea caldurii.

Premisele pentru factura zero sunt urmatoarele:

 • bilantul energetic cu costuri zero se obtine doar la calcule facute pe an si nu la calcule lunare.
 • autonomia energetica se refera la sistemele vitale ale cladirii (iluminat, incalzire, refrigerare, etc.) si nu la cele auxiliare (sisteme de calcul, multimedia, etc.)

Conditiile pentru factura zero:

 • forma constructiei trebuie sa fie compacta volumetric;
 • orientarea constructiei fata de soare trebuie sa fie una corecta;
 • izolatia trebuie sa fie de foarte buna calitate, de jur imprejurul cladirii;
 • trebuie sa existe ventilatie cu recuperare de caldura;
 • este puternic recomandata o sursa de energie termica bazata pe energie electrica (compensabila cu energie solara);
 • cladirea trebuie sa aiba propriile sisteme de productie ale energiei termice si electrice.

Casa Inoveco este descrisa foarte bine in cele ce urmeaza.

Mai multe detalii tehnice despre aceasta casa poti gasi pe site-ul lor www.inoveco.ro. Tot pe site-ul lor poti gasi informatii despre serviciile pe care le ofera in domeniul energiei verzi.

Din punctul meu de vedere, investitia intr-o astfel de casa merita orice eforturi si stiu ca intr-o zi voi ajunge sa bifez acest punct de pe lista dorintelor mele ca fiind realizat.

Ce parere ai despre casele independente energetic? Crezi ca se poate ca in viitor majoritatea cladirilor, chiar si blocurile cu mai multe apartamente sa fie independente energetic?

Sursa foto

CITESTE SI:

15 idei de case modulare foarte mici

Cele mai frumoase 25 de case modulare mici

Cele mai spectaculoase casute in copac

Capsula eco in care poti trai oriunde in lume

Cum poti amenaja un apartament mic

Simplificare: amenajarea si decorarea locuintei

2 thoughts on “Casa independenta energetic

 1. Articolul asta mi-a adus aminte de bataia de cap pe care am avut-o cu un proiect la facultate in Olanda, energie alternativa. Daca nu gresesc un profesor mi-a spus ca Soarele trimite intr-o ora pe un centimentru patrat de pe suprafata Terrei o cantitate mai mare de energie decat a folosit omenirea de la inceput pana in prezent, doar ca problema ar fi pe durata noptii cand lumina solara este absenta. Sunt in curs de dezvoltare cateva tipuri de panuri solare care ar functiona si pe timpul noptii, proiectul Tokamak ar putea fi si el o solutie viabila.
  In Olanda, multi propietari de sere care au si locuinta in vecinatatea acesteia folosesc caldura degajata de produsele vegetale (rosii, ardei, flori, etc.) stocate in compartimentele de depozitare pentru a-si incalzii locuintele folosind, aceste compartimente fiind similare unui frigider.
  Sunt de parere ca avem tehnologia necesara de a nu mai depinde energetic de combustibilii fosili, doar ca suntem blocati voit in acest stadiu din cauza unor interese la nivel inalt :(.

  • Multumesc de comentariu!
   Da, energia solara este cu adevarat inepuizabila. Foarte interesanta ideea incalzirii cu energie degajata de vegetale, nu am mai auzit de asa ceva pana acum.
   Sunt de acord cu tine legat de combustibilii fosili. “Nivelul inalt” inca mai produce enorm de multi bani din resursele pamantului si nici nu vom trece in masa la sursele de energie ecologice pana se vor epuiza de tot cele subterane.
   Daca avem bani de razboaie, am avea bani si sa punem la punct sisteme care capteaza energia solara, sau regenerabila, in general. Dar in momentul in care vor fi tot mai multi cei ca mine care vor vrea si vor avea o casa independenta energetic, ei pierd clienti pe care sa-i jupoaie de bani. Abia astept ziua in care voi avea acea casa si o masina electrica.

Lasa un comentariu cu parerea ta