Ingredientele benefice din produsele cosmetice

cosmetics1

Produsele cosmetice sunt folosite de catre toata lumea, in cantitati din ce in ce mai mari. Insa nu toate ingredientele lor sunt benefice organismului nostru. Pare absurd si te intrebi de ce ajung acolo acele ingrediente, insa ele au un rol precis si nu fac rau pielii, cel putin pe termen scurt, dar pe termen lung dauneaza prin faptul ca se pot acumula, devenind toxice pentru intregul organism.

Astazi discutam despre ingredientele care ne fac bine si care se pot gasi in diverse combinatii in produsele cosmetice de toate felurile. Le scriu in ordine alfabetica, dar pentru ca sunt multe, ocupa doua articole.

Unele dintre ele sunt mai eficiente decat altele, iar de acum inainte vei sti si vei putea compara intre ele produsele pe care vrei sa le cumperi, in functie de scopul pe care il urmaresti. Daca vrei o crema antirid, vei cauta ca anumite ingrediente sa nu lipseasca din ea, daca vrei una de hidratare, probabil ca este mai important sa contina alte principii active si asa mai departe.

Apa este principalul ingredient folosit in formulele cosmetice (majoritatea produselor sunt emulsii de ulei in apa). Pentru a putea fi folosita in cosmetice, apa trebuie mai intai pregatita: filtrata, distilata, deionizata si sterilizata. Datorita apei pe care o contin, cremele se intind cu usurinta. Cu cat o crema contine mai multa apa, cu atat mai mult ajuta la hidratare.

Argila – de obicei se foloseste caolinul, cea mai fina si curata argila, bogata in minerale, cu proprietati de curatare a pielii in profunzime, revigorare si remineralizare. Se gaseste mai ales in masti.

Antioxidantii au rolul de a proteja pielea de efectele nocive din mediu (raze UV, poluare). Vitaminele au astfel de proprietati (A, E si C), flavonoizii si carotenoizii, coenzimele (acidul lipoic si coenzima Q10), aminoacizii. Vitaminele A, E si C ar trebui sa nu lipseasca din crema ta de fata, dar si din alte creme pe care le folosesti.

Algele sunt plante care cresc in apa de mare si contin o multime de proteine, vitamine, zahar, fier, sodiu, magneziu, cupru, zinc, deci pot functiona, daca sunt in proportia potrivita, ca antioxidanti si ca agenti de hidratare. Algele sunt folosite in special in produsele anticelulitice.

Aloe vera are proprietati antiinflamatoare, astringente, emoliente, antibacteriene si antivirale. Este folosita in cosmetica pentru a calma pielea iritata, eczemele, arsurile si ranile superficiale. Contine vitaminele C si E, zinc si polizaharide, care stimuleaza procesul de reparare a pielii.

Acizii AHA, sau acizii alfa-hidroxi, sunt cunoscuti ca agenti exfolianti si sunt de mai multe feluri: glicolic, lactic, citric si de fructe. Datorita proprietatilor acestora de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii printru-un proces chimic, cel mai adesea sunt incorporati in produsele pentru pielea expusa excesiv la soare. Sunt studii care arata ca acidul glicolic poate “sterge” petele de pigmentare si poate ajuta la cresterea productiei de colagen. Pentru ca un produs cu AHA sa fie eficient, trebuie sa contina o concentratie de 5-10%. La saloanele de infrumusetare, in cadrul tratamentelor cosmetice se folosesc produse cu concentratii mai mari, de pana la 20%.

Acizii BHA, sau acizii beta-hidroxi, dintre care in cosmetica se foloseste unul singur, acidul salicilic, au tot rol de exfoliere, diferenta fundamentala intre AHA si BHA fiind modul de patrundere in piele. BHA poate trece prin grasimea produsa de glandele sebacee si de aceea ajunge pana la nivelul porilor, curatandu-i. Cremele pe baza de BHA sunt indicate pentru tenul incarcat, cu puncte negre sau predispozitie la acnee. Pentru ca un produs cu BHA sa aiba rezultate, acidul salicilic trebuie sa fie in concentratie de 1-2%. Pentru ca provine din acidul acetil-salicilic (adica din aspirina) si BHA are proprietati antiinflamatoare, ceea ce face ca produsele ce contin acest acid sa fie mai putin iritante.

Acizii grasi sunt extrasi din plante sau animale si se folosesc pentru fabricarea sapunurilor, cremelor, rujurilor si sunt folositi ca agenti de presare in fardurile compacte. Cel mai des sunt utilizati acizii grasi extrasi din ulei de nuca de cocos, ulei de seminte de palmier si cei din surse animale. In creme sunt folositi pentru proprietatile lor de catifelare a pielii.

Acidul hialuronic este un puternic umectant intrucat poate sa retina apa de 400 de ori greutatea sa. Molecula sa este destul de mare si nu penetreaza pielea, dar pentru ca retine apa este frecvent folosit in cremele de hidratare.

Astringentii sunt substante cu functia de a strange pielea si de a micsora porii. Alcoolul este des folosit ca agent astringent, dar si extractul de hamamaelis, de lamaie sau citrice. Sunt folositi in lotiuni tonice pentru pielea grasa.

Bergamota are proprietati antiseptice, cicatrizante si este folosita in produse de ingrijire pentru varice, sau pentru pielea stresata, iritata.

Caisa – se foloseste uleiul extras din ea, care este plin de vitamine, iar samburii pisati foarte fin sunt folositi in produse de gomaj.

Calendula (galbenelele), o planta benefica pentru piele, calmeaza iritatiile si inflamatiile si este ideala pentru pielea uscata si deshidratata. Se considera a fi un vindecator general.

Caviarul este folosit sub forma de extract in producerea cosmeticelor de lux. Contine acizi grasi nesaturati, vitamine (D, E, B12, niacina), iod si alte minerale. Se incorporeaza in creme si lotiuni pentru pielea matura, lipsita de fermitate si ridata.

Ceaiul verde (alb, negru), cunoscut ca fiind un puternic antioxidant (de exemplu polifenolii din ceaiul verde sunt de 200 de ori mai puternici decat vitamina E), este si antiinflamator si inhiba distrugerea colagenului, rezultand astfel o piele mai ferma si mai elastica. Flavonoizii contin vitamina P, protejeaza si au rol astringent.

Ceramidele sunt materii grase care protejeaza in mod natural bariera intercelulara si pot fi derivate din plante (soia), sau animale.

Coenzima Q10 este un ingredient valoros, mai ales pentru sanatatea organismului uman. Suplimentele sunt binevenite, dar efectele sale, daca este aplicata topic, nu sunt foarte convingatoare.

Colagenul si elastina sunt doua componente proteice de baza pentru sanatatea, structura, forma si tonusul pielii. Acestea formeaza o adevarata tesatura de fibre care ajuta la mentinerea tineretii si supletii pielii. Pot fi deteriorate de factori externi ca razele UV, dar au capacitatea de a se reface. Odata cu trecerea timpului, insa, ele se regenereaza tot mai greu. Pentru ca elastina si colagenul incorporate in creme sa aiba efect, acestea trebuie sa fie sub forma de pro-colagen si pro-elastina, forme solubile care pot penetra pielea.

Cuprul, un element important pentru sanatatea organismului, ajuta la sinteza colagenului si elastinei, daca este consumat si nu aplicat pe piele. Cosmeticele pe baza de cupru sunt cunoscute pentru proprietatile vindecatoare in cazul ranilor sau zgarieturilor.

Enzimele sunt continute in mod natural in fructe si legume. Cel mai adesea este folosit in cosmetica extractul din papaya, mai raspandit pentru proprietatile sale exfoliante. Enzimele accelereaza reactiile chimice din celule, dar se deterioreaza relativ repede si sunt greu de mentinut intr-un produs cosmetic. De aceea se folosesc cel mai des coenzimele, care au proprietati asemanatoare, fiind surorile enzimelor, mai stabile si mai indicate in cosmetica.

Extractele din plante sunt foarte des intalnite in cosmetice si sunt de fapt tot felul de substante chimice extrase din plante. Sute de extracte din plante sunt folosite in cosmetica in primul rand datorita efectelor vizibile asupra pielii. Unele sunt extrem de eficiente, dar altele pot crea iritatii si alergii.

Ginkgo biloba, planta cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante, ajuta si la stimularea productiei de colagen.

Ginsengul este cunoscut ca planta tineretii, iar in cosmetica este folosit pentru proprietatile sale antioxidante si de intinerire. Este benefic in toate produsele antiimbatranire.

Glicerina este una din cele mai vechi substante folosite in cosmetica datorita proprietatilor umectante. Aceasta este prezenta in grasimile naturale (animale sau vegetale), dar poate fi fabricata si pe cale artificiala. Glicerina se gaseste in cremele pentru ten uscat.

Intr-un articol viitor voi continua aceasta lista cu ingrediente benefice din cosmetice, apoi urmeaza sa ne ocupam de ingredientele toxice, sau care produc efecte toxice si care se gasesc frecvent in produsele pe care le folosim zilnic. Pregateste-te sufleteste, pentru ca acolo avem probleme serioase.

Pana atunci, asteapta continuarea acestui articol zilele viitoare si incepe sa analizezi cosmeticele pe care le ai in baie.

In general verifici ingredientele produselor cosmetice pe care le cumperi?

Sursa: Dana Sota – “Frumusetea se invata”

Sursa foto: Flickr

CITESTE SI:

Ingredientele benefice din produsele cosmetice (II)

Cum poti verifica ingredientele daunatoare din produsele cosmetice

Top 25 cele mai daunatoare ingrediente din cosmetice, pe care trebuie sa le evitam

Tratamente naturale zilnice pentru un ten proaspat, luminos si tanar

Secretele frumusetii gheiselor – 3 ingrediente naturale cu care isi ingrijesc pielea + tratamente

Masti naturale pentru ten ridat, ofilit si tern

Masti naturale nutritive si tonifiante

Masti naturale pentru fiecare tip de ten

Masti-peeling naturale

Masti naturale pentru un ten sensibil si iritat

Punctele negre – 14 solutii naturale pentru a le indeparta

18 remedii naturale pentru pungile de sub ochi

10 adevaruri despre ingrijirea pielii de care ar trebui sa tinem cont

Lasa un comentariu cu parerea ta