Simplificare: timpul petrecut online II (alte 15 metode eficiente)

laptop

Ma preocupa mult ideea de a-mi simplifica viata si a ma organiza cat mai bine, incat sa fac multe treburi in timp scurt. Vreau sa nu ma las coplesita de tehnologii si internet, dar in acelasi timp sa extrag cele mai valoroase informatii pentru mine.

Cu atentie si cu adoptarea unor obiceiuri bune, se poate petrece online doar atat timp cat vrei sau cat iti acorzi. Orice fel de program si stil de viata ai avea, poti gasi solutii care sa te ajute sa te bucuri de magia internetului si sa iesi in avantaj.

Poti fi o mamica ce se lasa ”furata” de cumparaturi online sau de informatii despre copii, in timp ce trebuia sa-ti scoti copilul la plimbare. Poti fi un tanar mai mult sau mai putin dependent de jocuri, sau o persoana care are conexiune de internet la serviciu, iar verificarea mailului aluneca adesea in chat sau citit de forumuri. Tot mai multa lume descopera retelele de socializare, unde am putea sa ne irosim tot timpul liber si chiar mai mult, citind statusuri sau citate celebre ori admirand poze.

Faptul de a fi conectati cu tot globul este fascinant. De cand cu smartphone-ul, totul este si mai rapid, si mai atractiv, pentru ca o lume intreaga se afla in buzunarul tau si la o atingere de deget distanta. Iar tu sti ca in fiecare moment se intampla lucruri, chiar daca multe din ele nu te privesc si nu iti folosesc. Insa curiozitatea este mare si te abtii cu greu sa-ti verifici conturile in fiecare interval de cateva minute pe care il ai liber.

Mai este apoi si nevoia de validare. Sa recunoastem: toti o avem. Vrem sa stim ca suntem apreciati, chiar si virtual, pana si de catre oameni pe care abia ii cunoastem, sau cu care nu ne-am intalnit de ani de zile.

Internetul este foarte tentant, nu trebuie sa te simti vinovat ca uneori pierzi controlul. Ca orice alta problema si aceasta are mai multe solutii. Pe langa cele douasprezece idei de simplificare a timpului petrecut online, pe care ti le-am dat in articolul trecut, azi mai ai inca cinsprezece. Aplica-le pe cele care ti se potrivesc mai bine.

Foloseste cat mai eficient si productiv timpul liber din week-end. Gandeste-te daca la sfarsit de saptamana ai disponibil un interval mai mare de timp pe care sa-l aloci internetului. Eu am de obicei si profit de el pentru a-l umple cu activitati importante, dar nu atat de urgente incat sa ma ocup de ele zilnic. De exemplu, ma documentez pentru blog legat de anumite teme, de nevoile cititorilor, citesc despre blogging in general, fac legaturi intre articole mai vechi, etc. Tot la sfarsit de saptamana ma ocup mai mult de Facebook si caut pagini interesante care ma inspira, sau imi iau informatii care ma intereseaza de pe paginile pe care le-am apreciat deja. (Dupa cum am spus, eu chiar folosesc Facebook ca pe o unealta excelenta de dezvoltare). Week-end-ul este perfect pentru a studia mai amanuntit informatiile pentru care nu ai timp in celelalte zile.

Seteaza sonerii discrete la mobil daca nu ai nevoie sa afli imediat ce se intampla online. Chiar daca in timp te obisnuiesti cu soneriile aparatelor tale, ele tot stresante sunt, atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau. Evita sunetele stridente care pot deranja.

Fa-ti o adresa de mail sau conturi separate pentru contactele importante cu care trebuie sa fii in legatura constant. Daca serviciul sau afacerea pe care o ai necesita sa fii conectat non stop la internet de pe mobil, atunci separa ce este important de restul. In acest fel vei fi disponibil doar pentru persoanele si problemele arzatoare, iar pe celelalte le vei verifica o data sau de doua ori pe zi, in intervalul sau momentul alocat de tine in mod intentionat. Faptul de a fi disponibili continuu este o mare sursa de stres in viata noastra atat de trepidanta. Sta insa in puterea noastra sa ne simplificam viata. Chiar si a celor mai ocupati dintre noi. Exista solutii la orice.

Incearca sa ai conversatii scurte prin internet. Cauta sa fii concis in exprimare si sa nu prelungesti inutil unele discutii pe Skype sau pe alte canale de comunicare online, mai ales cand nu prea ai timp. De obicei ar trebui sa poti incheia o discutie din cateva fraze si idei pe care vrei sa le comunici. Daca este nevoie, scrie-ti dinainte cele cateva idei pe care vrei sa le discuti si epuizeaza-le rapid in timpul convorbirii, pentru ca apoi sa inchei conversatia cat mai repede. Din nou, eu sunt prima care trebuie  sa invete asta.

Planifica-ti timpul alocat lecturii pe internet. Desi ador cartile tiparite pentru emotia pe care mi-o dau cand le vad si cand le ating, sau pentru mirosul lor, in ultimele luni am citit doar carti in format electronic. Rareori citesc carti online, insa citesc si frunzaresc multe articole, bloguri si alte site-uri. Am tendinta sa deschid multe pagini si trimiteri, mai ales cand documentez unele articole pentru blog. Adesea mi s-a intamplat sa uit de mine citind (lucruri foarte interesante dealtfel), in timp ce trebuia sa rezolv alte treburi. In ce priveste activitatea de documentare a articolelor pentru blog, am gasit cateva idei despre care voi scrie cu alta ocazie. Pentru articolele pe care le gasesc navigand pe internet si pe care vreau sa le citesc in acea zi, am gasit solutia simpla de a le salva intr-un folder la Favorite, pentru a le citi seara sau cand am planificate 20-30 de minute de lectura.

Evita sa treci de la un subiect la altul si sa intri dintr-o pagina in alta daca timpul nu-ti permite. Cand descoperi ceva foarte interesant, aplica metoda de mai sus: deschide pagina si salveaz-o intr-un folder la Favorite pe care sa-l denumesti ”de citit”, sau ”mai tarziu” de exemplu. Vei reveni poate seara inainte de culcare, daca ai un sfert de ora sau mai mult alocat sa citesti ce ai gasit interesant in timpul zilei. Sau poti sa salvezi zilnic cate ceva acolo si sa citesti abia in week-end cand ai mai mult timp.

Daca iti tii fisierele stocate pe internet, atunci pastreaza-le ordonate si revizuieste-le periodic. Foloseste site-urile si arhivele in mod organizat de la inceput, pe domenii de interes.

Pastreaza-ti inboxul curat. Invata sa treci o singura data prin fiecare mail. Daca iti verifici mailul la sfarsitul zilei, vezi ce e de facut: mailurile care trebuie citite urgent, deschide-le pe loc si rezolva-le sau raspunde, iar pe celelalte arhiveaza-le pe domenii. Ce nu e urgent, dar important, poate merge intr-un folder denumit ”important”, pe care il golesti saptamanal, rezolvand problema respectiva. Ideea este ca la sfarsitul zilei sa ai un inbox curat.

Trebuie sa ai neaparat intervale de timp din zi in care nu esti conectat la internet in care rezolvi toate celelalte treburi pe care le ai de facut si pe care, ideal, ti le-ai programat cu o seara inainte sau dimineata la prima ora. Chiar daca pentru tine una din activitatile online este cea mai importanta, nu este nici o problema sa-ti incepi ziua cu asta (poate esti blogger si lucrezi dimineata), insa nu uita sa-ti rezolvi si celelalte treburi. Alterneaza activitatile online cu cele offline daca e nevoie, in functie de prioritati. Chiar daca munca ta presupune sa fii conectat la internet multe ore pe zi, este sanatos sa te deconectezi din cand in cand.

Aloca-ti macar o zi pe luna in care sa traiesti fara internet. Este ca o zi de post si la fel de tamaduitoare. Postul te ajuta fizic si spiritual, iar lipsa internetului te ajuta mental si emotional. Ofera-ti acest cadou si vei fi surprins de cat de bine te simti, cat de liber, creativ, relaxat si reconectat cu tine insuti, cu natura sau cu oamenii. Concentreaza-te pe alte lucruri care iti fac placere. Pamantul se va invarti la fel si totul va fi in regula chiar daca nu esti prezent online.

Aminteste-ti ca nu poti sa sti niciodata totul. Intr-o zi mi-am dat seama de acest lucru si a fost o mare eliberare pentru mine. Sunt extrem de curioasa si as vrea sa stiu totul. Aveam tendinta sa ”pescuiesc” cat de mult puteam din domeniile ce ma intereseaza. Insa pur si simplu exista atat de multa informatie in lumea virtuala, incat este imposibil ca un om s-o poata asimila vreodata. Indiferent cate pagini, retele, site-uri sau bloguri vizitezi, mai sunt milioane de altele asemanatoare. Nu sti niciodata daca nu cumva sunt o mie altele mult mai bune decat ce ai gasit tu pana in acest moment. Eu caut intotdeauna expertii in domeniile pe care le studiez si apoi daca mai am timp, alte surse de informare. Insa chiar si asa, zilnic apar specialisti in orice domeniu, sau noi inovatii, noi idei, tot mai bune, tot mai multe. Nu merita sa te stresezi pentru ca oricum nu poti sti totul vreodata. De aceea este mai bine sa simplifici si sa selectezi informatia care este cu adevarat importanta pentru tine.

In intervalele de timp scurte pe care le ai libere in timpul zilei fa lucruri simple si utile. Ele pot fi online sau offline. Si in cazul lor functioneaza regula prioritizarii. Sunt intervale libere de 10 minute in care este mai bine sa-ti verifici scurt conturile de pe internet, sau alte momente scurte din zi in care ar fi mai bine sa te relaxezi sau sa iesi la aer curat si sa-ti odihnesti ochii inchizandu-i cateva minute. Depinde ce este mai important pentru tine si ce ritm de viata ai.

Creeaza o rutina zilnica a tuturor acestor activitati online. Incearca sa fii constant pe cat posibil si sa te ocupi zilnic de activitatile foarte importante si urgente. In acest fel nu se vor acumula prea multe in anumite zile sau in week-end.

Creeaza o rutina saptamanala a unor activitati online. O parte din treburi nu necesita multa atentie si e suficient sa te ocupi de ele o jumatate de ora o data pe saptamana. La mine sunt acele activitati carora le fac loc in programul meu in week-end.

Planifica-ti treburile importante in scris, atat pe cele care au cat si pe acelea care nu au legatura cu internetul. Cand nu planifici, risti sa uiti si sa lasi treburi nerezolvate. Ele pot fi chiar activitati pe calculator, dar care nu necesita acees la internet. Este bine sa incluzi aici si treburi mai putin importante si mai putin urgente, cum ar fi relaxarea, cititul unei carti, joaca impreuna cu copiii, bautul unei cani de ceai, etc. Astfel, nu vei risca sa te lasi luat de valul internetului si sa uiti ca ai o viata si ca bucuriile marunte si adevarate conteaza, iar pe acestea le traim impreuna cu cei dragi sau singuri, facand lucruri cu adevarat importante pentru calitatea vietii.

S-ar putea sa nu ai nevoie de toate aceste metode de simplificare a timpului petrecut online, insa m-am gandit si la cei mai dependenti dintre noi. Stiu ca internetul este foarte tentant, mi se intampla si mie. Ma straduiesc insa sa imi organizez cat mai bine timpul liber si sa ma disciplinez incat sa nu mai pierd timp pretios cu ceea ce conteaza prea putin.

Vor urma si alte articole in care voi trata mai in amanunt activitati specifice legate de internet, deoarece sunt foarte multe si fiecare folosim o anumita combinatie a lor, in functie de genul de serviciu pe care il avem, de pasiuni, de stilul de viata sau de interese.

Despre ce activitati pe internet vrei sa citesti in urmatoarele articole? Unde ai tu nevoie de simplificare?

Sursa foto: Pinterest

Lasa un comentariu cu parerea ta