Eu zic ca invat zilnic din greselile altora, ca sa nu invat din ale mele. Pana la sfarsitul zilei invat oricum si din ale mele. Tu zici la fel. Si totusi, ne este atat de frica sa nu gresim.
Mi s-a spus ca a gresi e omeneste. Dar mi s-a spus si ca greseala atrage pedepse, pierderi si urmari neplacute. Inseamna ca este omeneste sa sufar pedepse si pierderi. E natural si firesc.
Am aflat ca esti tu insuti si poti sa-ti manifesti intregul potential doar atunci cand te comporti natural. Asta inseamna ca pot deveni cea mai buna varianta a mea doar daca sufar pierderi si esecuri. Potentialul meu este legat de greselile pe care le fac.
Nu conteaza cate greseli faci sau cat de incet inaintezi. Oricum esti mult inaintea celor care nu incearca. (Tony Robbins)
Cand ne comportam natural ne simtim liberi, linistiti, in elementul nostru. Este starea in care putem sa ne declansam potentialul si sa dam ce avem mai bun din noi. De ce sa nu imi dau voie sa gresesc, cat timp asta este sansa mea de a deveni mai bun? Greselile sunt dovada ca incerc. Doar asa pot sa ma perfectionez.
In copilarie am fost invatati sa ne ferim de greseli pentru ca ele au intotdeauna urmari neplacute. Am putea sa ne punem viata si sanatatea in pericol, sa suferim pierderi, esecuri, sau sa dezamagim pe cineva.
Asta functioneaza pana intr-un punct in care iti dai seama ca parintii tai au facut ce au stiut mai bine. Insa sunt doar oameni, care ar putea sa se insele uneori. Poate nu in privinta lor, dar in a ta cu siguranta. Tu traiesti intr-o alta lume, cu alte principii, asa cum copiii tai vor trai intr-o lume diferita de a ta. Libertatea ta interioara incepe in momentul in care iti eliberezi parintii de statutul de zei atotstiutori. Apoi continua cand scapi de vinovatie.
Eu nu m-am nascut ca sa fac pe plac cuiva si nu traiesc intr-un anume fel ca sa nu dezamagesc pe cineva. Imi traiesc viata asa cum imi place si cum consider ca este bine.
Esecul nu este o rusine, ci o experienta demna de lauda. Singura conditie este sa inveti cat mai mult din el si sa nu repeti aceeasi greseala a doua oara. Oricine s-a ridicat in urma unui esec si a continuat drumul, a fost mai puternic si mai curajos, capabil sa faca fata mai usor experientelor vietii. Toti oamenii care au atins succesul recunosc cu mandrie ca au trecut prin multe esecuri in drumul lor. De fapt, esecurile sunt caramizi cu care iti construiesti succesul.
Nu exista esecuri, ci doar rezultate. (Tony Robbins)
Un om care vrea sa atinga un obiectiv, cu cat are mai multe momente de cadere, cu atat are mai multa experienta. El va sti mai mult decat altul care s-a ferit excesiv de greseli. Constructia lui este mai solida si mai rezistenta in timp decat a celui care greseste mai putin. Progresul se masoara in esecuri din care am invatat si pe care le-am depasit.
Poate ca frica noastra nu este de a nu gresi, ci de a actiona. Stim ca daca gresim, vom fi nevoiti sa reparam greseala, adica sa actionam. Poate ca amanam o actiune sub pretextul ca ne e frica sa nu facem o greseala. Insa cea mai mare greseala pe care am putea s-o facem este sa ne fie frica de a nu face vreo greseala.
Invatarea din problemele altora suna bine in teorie, insa in practica nu prea ne iese. Oricum, viata mea nu este aceeasi cu a ta, drumul fiecaruia este unic. Oricat as incerca, nu voi reusi niciodata sa invat doar din experientele celorlalti.
Ca sa te antrenezi pentru adevaratele provocari ale vietii, exerseaza pe lucruri putin importante. Relaxeaza-te si ia totul ca pe o joaca. Fara presiune vei gandi mai clar. Da-ti voie sa gresesti acolo unde rezultatul nu schimba prea multe in viata ta. Treptat, te vei imprieteni cu frica si cu esecul si vei invata sa le folosesti.
Daca luam ca exemplu copiii, lor nu le este frica de greseli pentru ca nu constientizeaza toate riscurile. Netinand cont de ele, se simt liberi sa experimenteze orice si sunt foarte creativi. Putem invata asta de la ei.
Intreaba-te mereu: ” Ce as avea de pierdut? Dar de castigat?”, ”Daca as gresi, ce s-ar intampla? Cat de grav ar fi? Mi-ar afecta mult viata? Care ar fi partea buna a lucrurilor in acest caz?”
Este bine sa-ti calculezi riscurile si sa eviti greseala atunci cand ai avea prea mult de pierdut. Insa daca iti este prea des frica sa nu gresesti, vei ramane blocat si nu vei actiona suficient. Ori aceasta este reteta insuccesului.
Ce e mai bine: sa esuezi sau sa nu incerci deloc?
Sursa foto: Pinterest
Pingback: Aşteptările – otrava sufletului nostru – DISCERNE