Limbajul nonverbal: secretul din spatele emotiilor

limbajul corpului

Autocontrolul si stapanirea secretelor limbajului non-verbal sunt esentiale. Ele sunt trasaturi care ne diferentiaza in concurenta pentru diverse pozitii sociale sau profesionale. In acelasi timp ne ajuta sa avem relatii sociale de calitate prin faptul ca ne ofera o perceptie mai buna a oamenilor. Nu este suficient sa sti sa vorbesti, sa te exprimi coerent in scris, sau sa ai carisma. A fi un bun comunicator implica sa fii un maestru al gesturilor.

Cea mai elaborata carte de vizita a unui om este limbajul sau corporal. Nici macar cuvintele nu ne descriu mai bine personalitatea decat gesturile, postura si atitudinea noastra. Ele sunt cel mai greu de controlat, insa nu imposibil. Cu exercitiu, poti ajunge sa-i pacalesti chiar si pe unii psihologi.

Atitudinea salveaza de multe ori aparente, lipsa de talent si de calitati, sau mascheaza emotii. Te poate ajuta chiar sa-ti cresti increderea in tine si sa devii popular. In anumite circumstante, asociata cu cuvintele potrivite, ea cucereste orice femeie. Unii ar spune ca atitudinea este totul.

Oamenii devin tot mai constienti de faptul ca limbajul non-verbal este o arma si daca invata s-o foloseasca, ii pot influenta pe cei din jur in deciziile pe care le iau. Pot atrage simpatie, favoruri, atentie.

Amy Cuddy ne spune o poveste emotionanta despre puterea vointei, atitudine si folosirea limbajului corporal pentru a obtine in viata ceea ce ar putea parea imposibil. Este un discurs care ar trebui vazut de toata lumea.

Pe langa faptul ca gesturile si mimica noastra ii pot influenta pe cei din jur, ceea ce este cu adevarat fascinant e faptul ca ele ne influenteaza si propriile emotii. Creierul reactioneaza la limbajul corporal si sintetizeaza emotiile si starile sufletesti corespunzatoare. Intr-un interval de timp scurt poti obtine singur orice stare emotionala doresti, buna sau rea, doar controlandu-ti mimica si gesturile.

Vestea si mai buna este faptul ca aceste gesturi au efect asupra creierului chiar si atunci cand ne prefacem si ne impunem anumite comportamente. Creierul nu face diferenta intre un comportament natural si unul impus. El stie doar ca atunci cand zambim, inseamna ca suntem fericiti. Daca muschii fetei schiteaza un zambet, creierul intelege ca esti fericit si declanseaza o stare de bine. In acest fel putem sa ne inducem orice emotie vrem, oricand. In cateva minute.

Miscarile corpului si gesturile ne influenteaza creierul, iar el la randul lui declanseaza reactii chimice care au ca efect secretia de hormoni ai fericirii, atasamentului, stresului si asa mai departe. Daca suntem capabili sa ne controlam gesturile, iar prin ele emotiile, inseamna ca suntem capabili de orice. Este unul din aspectele care ne permit sa spunem ca puterea este in intregime in noi.

Se pare ca in timp putem sa transformam un comportament impus in obicei. Putem obtine acelasi efect de fiecare data cand avem o anumita mimica si gestica. Dupa o perioada vom simti in mod natural sa avem acel comportament sau acele gesturi.

Am spus si cu alta ocazie ca suntem mai relaxati si mai creativi atunci cand ne comportam natural, deoarece ne simtim in largul nostru. Pe de alta parte spun acum ca este bine sa ne controlam comportamentul. Insa nu sugerez ca ar trebui sa ne controlam continuu de acum inainte. Imi mentin indemnul la naturalete in gandire si in comportament. Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie sa fim atenti la gesturile noastre si sa le corectam acolo unde ele nu se aliniaza imaginii pe care ne dorim s-o avem in lume. Sa modificam doar acele gesturi ce nu ne reprezinta, ori demasca un gand sau o emotie care nu vrem sa fie vizibila.

De exemplu, daca ai obiceiul sa nu privesti in ochi omul cu care vorbesti, probabil ca vrei sa corectezi asta. Vei dori sa te obisnuiesti ca de acum inainte sa privesti in ochi pe toata lumea. Se crede in general ca sunt nesinceri si au ceva de ascuns cei care nu isi privesc in ochi partenerul de discutie. Insa tu sti ca in cazul tau asta este rareori adevarat, poate doar cu cateva persoane pe care nu le agreezi. In rest, daca te gandesti bine, cand se intampla sa nu privesti omul in ochi este pentru ca te intimideaza atitudinea sau autoritatea lui, ori pentru ca nu esti dispus sa ai acea conversatie in acel moment. Ti se pare nedrept ca cineva sa creada despre tine ca minti sau ca spui altceva decat ce simti. Despre acest gen de gesturi  vorbesc. Ele trebuie controlate si corectate.

Este si pledoaria lui Amy Cuddy, care ne convinge ca daca la inceput iti impui sa ai un anume comportament, cu timpul el devine obisnuinta si vei simti in mod natural sa te comporti in acel fel. Chiar daca la inceput pacalesti, dupa o vreme vei ajunge sa si simti ceea ce exprimi prin gesturi. Cel mai important este ca treptat sa te transformi in cel care iti doresti sa devii.

Asa cum ne ajuta sa ne controlam emotiile, limbajul corporal poate fi folosit si pentru a manipula si induce in eroare unele persoane. Daca stapanesti anumite gesturi, ai putea influenta oamenii sa creada unele lucruri despre tine. Totul este insa pentru un moment. Daca te prefaci, dar alte aspecte ale comportamentului tau spun contrariul, vei fi descoperit. Foloseste-ti cunostintele despre limbajul corporal mai degraba pentru a te feri de manipularea altora, a o recunoaste sau a te descurca mai bine atunci cand esti evaluat, cum ar fi la un interviu, de exemplu. Acolo vei vrea sa pari sincer, puternic si un adevarat profesionist. Este un eveniment important si merita sa acorzi cateva minute din timpul dinaintea plecarii la interviu pentru a te pregati. Adopta o pozitie, o atitudine si gesturi de invingator pentru a ti le imprima in creier si a te simti puternic si stapan pe tine in timpul interviului.

Puterea este in mintea si in gesturile noastre. Ea este legata de doi hormoni: testosteron – hormonul dominantei si cortizol – hormonul stresului. Gesturile ce tin de manifestarea puterii pot influenta secretarea in organism a celor doi hormoni. Daca vrei sa pari si sa te simti puternic, vei avea gesturi largi si ample. In acest fel iti vei determina creierul sa comande secretia de testosteron. Dar in situatii practice trebuie nu doar sa fii puternic, ci si sa faci fata stresului. Astfel, vei avea nevoie ca in plus sa-ti scada nivelul de cortizol. In acest scop te ajuta atat adoptarea gesturilor care denota putere, cat si schimbarea de rol sau imaginarea unei schimbari de rol. Iti imaginezi ca esti un lider, ca ai o functie de conducere, de exemplu, si te transpui mental in locul lui. Schimbarea de rol induce o atitudine dominanta, ceea ce ajuta la cresterea secretiei de testosteron si la scaderea celei de cortizol. Creierul nu face diferenta intre imaginatie si realitate si va percepe totul ca fiind real. Te va face sa te simti puternic si capabil sa faci fata sarcinilor acelei pozitii de conducere prin faptul ca va determina secretarea de mai mult testosteron si mai putin cortizol decat in mod normal. Totul este atat de simplu.

”Nu te preface pana cand reusesti, ci pana cand devii asa cum vrei sa fii. Mici modificari pot duce la schimbari majore.” – Amy Cuddy

Orice atitudine se invata, pana si puterea.

Esti de acord cu mine?

Sursa foto: Pinterest

2 thoughts on “Limbajul nonverbal: secretul din spatele emotiilor

  1. Pingback: Cum scapi de frica: metode si tehnici – Psihologie pentru toți

  2. Pingback: Cum sa transformi frica in putere | Cabinet de consiliere psihologică, dezvoltare personală şi life coaching

Lasa un comentariu cu parerea ta