Antioxidantii: cum ne protejeaza organismul

antioxidantii: cum ne protejeaza organismul

Pentru a intelege cum putem ramane sanatosi si tineri cat mai mult timp, este important de stiut care e mecanismul prin care antioxidantii ne protejeaza organismul. Ei au un rol crucial in pastrarea sanatatii, fie ca sunt produsi de catre organism, fie ca ii luam din alimente. Antioxidantii lupta cu radicalii liberi, cei care ne ameninta sanatatea si ne imbatranesc. 

In articolul trecut am prezentat cei mai importanti antioxidanti si alimentele in care se gasesc. Am vazut ca alimentele cele mai bogate in antioxidanti sunt vegetalele foarte colorate, mirodeniile, nucile si cerealele. Deci trebuie ca ele sa se gaseasca din abundenta pe masa noastra. Antioxidantii din alimente sunt considerati cei mai buni. Fiecare fruct sau leguma mai contine in plus si alte principii nutritive – cum ar fi enzimele, fibrele, vitaminele si mineralele – care impreuna au efecte si mai puternice asupra organismului nostru.

Dar ca sa intelegem cum actioneaza antioxidantii la nivel celular in corpul nostru, trebuie ca mai intai sa stim ce sunt radicalii liberi, de unde apar si cum actioneaza ei.

Ce sunt radicalii liberi si cum se formeaza

Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi instabili produsi in urma unor fenomene normale din organism. Acestia pot provoca daune celulelor, proteinelor si ADN-ului, modificandu-le structura chimica.

Ei provin din substantele benefice ce se gasesc in corpul nostru, dar care au suferit transformari in urma proceselor naturale ce au loc in organism. Sunt rezultatul poluarii, al actiunii toxinelor, radiatiilor solare si al altor fenomene negative din exterior, la care suntem supusi si pe care ar trebui sa le evitam. Dar radicalii liberi pot rezulta si in urma unor procese normale din interiorul organismului, cum ar fi cele determinate de exercitiile fizice, mai ales daca sunt intense. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu e bine sa facem sport. Exercitiile fizice au multe efecte benefice asupra sanatatii, iar radicalii liberi formati in urma sportului sunt blocati de catre antioxidantii produsi in corp.

Reactiile ce duc la formarea radicalilor liberi se numesc reactii de oxidare sau de oxido-reducere. Moleculele diverselor substante din organismul nostru sunt stabile din punct de vedere chimic, adica se gasesc intr-un echilibru. Unele fenomene insa, le forteaza sa se dezintegreze in atomi sau grupuri de atomi care le compuneau inainte. Radicalii liberi sunt tocmai acesti atomi, sau parti de molecule, care au fost distruse sau dezintegrate in urma unor procese chimice la nivelul celulelor. Aceste fractiuni de molecule nu au stabilitate chimica. Ele au tendinta sa se ”lege” de alte molecule din jur, adica sa produca usor o reactie chimica.

Practic se intampla urmatorul fenomen. Oxigenul din aerul respirat patrunde in plamani, apoi in sange, unde se intalneste cu globulele rosii care transporta oxigenul in toate celulele corpului. Ajuns in celule, oxigenul se grupeaza in molecule stabile pentru a intari si a proteja celula. Insa organismul nostru este supus permanent unui bombardament cu toxine, cu radiatii si alti poluanti care sparg uneori aceste molecule de oxigen si le transforma in radicali liberi. Acestia, fiind instabili chimic, nu pot rezista mult timp in aceasta stare si au tendinta sa reactioneze rapid cu alte formatiuni chimice din jurul lor. Adesea ei reactioneaza violent chiar cu ADN-ul care se gaseste in fiecare celula a noastra. Aceasta reactie chimica destabilizeaza echilibrul in care se gasea lantul de ADN si ajunge sa-l afecteze sau chiar sa-l distruga. In acest fel se produc boli grave, printre care cancerul.

Poti vedea mai bine fenomenul in aceasta animatie prezentata de Doctor Oz.

Radicalii liberi ar trebui sa ne preocupe in masura in care putem evita poluantii, toxinele si aceste fenomene care ne fac rau. Insa o mai mare atentie trebuie sa acordam antioxidantilor, cei care lupta cu radicalii liberi, le anihileaza actiunea in organism si care ne protejeaza sanatatea.

Mecanismul de actiune al antioxidantilor

Antioxidantii ”leaga” radicalii liberi, adica reactioneaza chimic cu ei si formeaza noi molecule stabile din punct de vedere chimic. Astfel ii impiedica sa atace si sa distruga moleculele altor substante sau ADN-ul din celule. Noile molecule formate sunt eliminate din corp de obicei prin urina.

Practic, antioxidantii readuc echilibrul chimic la nivel celular si previn unele reactii chimice haotice pe care le-ar putea provoca radicalii liberi. In acest fel, ei ne feresc de boli, de imbatranirea prematura si ne ajuta sa eliminam mai bine toxinele din organism.

Se poate considera ca antioxidantii previn oxidarea moleculelor, sau combat stresul oxidativ. Creierul contine multe lipide polinesaturate, care din punct de vedere chimic inseamna molecule mai instabile, ce reactioneaza relativ usor. Acest lucru le face vulnerabile la actiunea radicalilor liberi. Ei pot astfel ataca mai usor tesutul cerebral decat alte tipuri de tesut din corp. Deci creierul este primul organ care are nevoie sa fie protejat de catre antioxidanti. Se stie ca in cazul leziunilor creierului este recomandat consumul de antioxidanti, aditional unor tratamente care ii contin.

Studii recente arata ca antioxidantii proveniti din suplimente alimentare ar putea chiar dauna sanatatii si ca cea mai buna sursa de antioxidanti sunt alimentele. Bucura-te asadar de binefacerile fructelor, legumelor colorate, ale nucilor si mirodeniilor pentru ca ele contin cei mai buni antioxidanti care ne protejeaza organismul.

Sursa foto: Pinterest

Lasa un comentariu cu parerea ta