TOXIC – un documentar cu Profesorul Gheorghe Mencinicopschi

Documentarul ”Toxic” trateaza problema calitatii alimentelor din zilele noastre. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi explica aparitia obezitatii, atingand mult dezbatuta problema a alimentelor modificate genetic, aflata in stransa legatura cu matricea alimentului. Ne-am creat un mediu artificial la care nu mai suntem adaptati, iar acest fapt aduce cu sine multe dintre problemele de sanatate ale omului modern.

Obezitatea atinge si tarile in curs de dezvoltare, nu doar pe cele dezvoltate economic. Este un paradox faptul ca unele dintre aceste tari se confrunta in acelasi timp cu obezitatea si cu foametea. Calitatea alimentelor este la fel de importanta ca si cantitatea lor. Alimentele de slaba calitate nu ne hranesc cu adevarat si in timp ne imbolnavesc si duc la obezitate.

Alimentele modificate genetic (GMO – Genetically Modified Organism) sufera procese de transformare complexe si au la baza procesul hibridarii. Speciile noi rezultate in urma lui castiga artificial anumite calitati, dar pierd altele, cum ar fi savoarea, textura sau o parte din valoarea biologica. In aceste conditii este extrem de importanta multiplicarea semintelor traditionale vechi, macar la scara mica. Initiativa bancii de gene de la Suceava de a distribui si conserva speciile de plante si legume traditionale romanesti este cu atat mai laudabila. In absenta ei, in decursul urmatorilor ani gustul legumelor romanesti ar fi doar o amintire.

Documentarul arata si felul in care sunt crescute intensiv plantele si animalele la noi in tara. Iar ce m-a socat pe mine este ideea ca verdeturile din supermarket ar putea fi de multe ori mai curate decat cele de la tarani. Asta m-a pus pe ganduri legat de calitatea alimentelor pe care le consumam. Devine o provocare tot mai mare sa traim simplu si sanatos, la fel ca stramosii nostri.

Astept sa vizionezi documentarul si sa lasi parerea ta intr-un comentariu mai jos.

Lasa un comentariu cu parerea ta