Cum ne pastram sanatatea sistemului endocrin si echilibrul hormonal

echilibru hormonal

Hormonii sunt unele din cele mai fine reglaje ale organismului nostru. Ei controleaza aspecte mai putin cunoscute ale corpului, carora adesea nu le acordam atentia cuvenita. Regleaza rezerva de energie, pe cea de apa, temperatura corpului, capacitatea de a face fata stresului sau capacitatea de a concepe o noua fiinta.

Dar pana si cele mai mici abateri de la nivelurile normale pot produce slabiciune, oboseala, scaderea libidoului sau chiar panica. Hormonii ne controleaza starile zilnice, emotiile si odata cu ele, intreaga viata. Este usor de inteles de ce e atat de important sa ne mentinem hormonii in echilibru si sistemul endocrin sanatos.

Exista factori care determina dereglarile hormonale si pe care ii putem controla mai greu sau deloc, dar exista si factori care tin de deciziile noastre, asupra carora avem control total. Cel mai bun exemplu este acela in care luam hormoni sub forma de pastile (pilule contraceptive, hormoni de crestere musculara la sportivi, etc.). Un alt exemplu este consumul de carne pe care o suspectam ca provine de la animale hranite cu hormoni de crestere – mai ales carnea de pui ieftina. Ar trebui sa luam hormoni numai la recomandarea medicului, doar pe perioada prescrisa si numai daca este strict necesar.

Ori de cate ori venim cu hormoni din afara, se deregleaza echilibrul hormonal normal. Medicii ii prescriu in situatii in care o anumita glanda se imbolnaveste si nu mai produce hormoni, sau in cazul in care glanda este extirpata. Daca se elimina, de exemplu, tiroida, omul trebuie sa ia toata viata pastile cu hormoni pentru a tine locul celor produsi de glanda. Teoretic se urmareste echilibrarea hormonala a organismului, dar practic echilibrul nu este niciodata identic cu cel natural, deoarece este greu sa fie dozati precis hormonii administrati. In organismul viu se petrec in fiecare secunda milioane de fenomene fizice si biochimice care modifica mereu nevoile corpului. Ori glandele endocrine sunt tocmai paznicii care vin cu secretiile de hormoni sa raspunda stimulilor si sa mentina starea de bine si sanatatea corpului nostru. Cand glandele sunt dereglate sau bolnave, nimic nu le poate inlocui suta la suta functia endocrina.

Planul de mentinere a sanatatii sistemului endocrin

Controleaza-ti tensiunea arteriala. Aceasta are un efect major asupra functionarii sistemului endocrin. Hipertensiunea arteriala accelereaza imbatranirea si amplifica simptomele asociate cu diabetul, duce la blocaje renale si multe alte afectiuni legate de hormoni. Ea poate fi provocata de probleme cu tiroida, glandele suprarenale sau rinichii.

Valoarea optima a tensiunii arteriale este de 115/75, nivel la care imbatranirea decurge cel mai lent. Tensiunea arteriala poate fi scazuta cu medicamente, activitate fizica sau alimentatie, dar cea mai buna metoda este eliminarea kilogramelor in plus. Supraponderalitatea mareste nu doar tensiunea arteriala, ci si riscul de diabet – care este provocat de insuficienta insulinei (hormonul secretat de pancreas). Chiar si o scadere mica in greutate are efecte benefice asupra normalizarii tensiunii arteriale si, implicit, asupra sistemului endocrin.

Fa miscare. Activitatea fizica este esentiala pentru sistemul endocrin, mai ales in cazul persoanelor predispuse la diabet. Exercitiile nu ajuta doar la reglarea tensiunii arteriale, ci se mai intampla ceva foarte important in timpul acelui proces, din punct de vedere hormonal: creste receptivitatea muschilor fata de glucoza.

Cand facem miscare sistemul endocrin elibereaza insulina, care transporta combustibilul bazat pe glucoza catre muschi si mareste eficacitatea insulinei. Glucoza ajunge astfel la celule, unde va fi utilizata, in loc sa ramana in fluxul sanguin unde ar da glicemia crescuta. Rareori se intampla ca la persoanele ce fac miscare sa nu scada nivelul de zahar din sange.

Intereseaza-te despre medicamentele care iti sunt prescrise. Majoritatea problemelor hormonale se trateaza usor cu medicamente. Insa felul in care un om ia medicamentele hormonale poate avea un efect major asupra modului in care reactioneaza organismul la ele. De exemplu, daca ia hormoni tiroidieni si consuma fier, calciu sau soia cu mai putin de patru ore inainte, medicamentele pentru tiroida nu vor fi absorbite.

Estrogen. Desi exista multe controverse legate de terapiile de substitutie hormonala, se pare ca estrogenul cu absorbtie dermica – adica aplicat pe piele – este mai sigur decat estrogenul aplicat pe cale orala (prin pilule). De asemenea, se pare ca pilulele cu estrogen ajung la ficat si contribuie la aglomerarea proteinelor care pot predispune la blocarea arterelor. Pe de alta parte, forma cu aplicare pe piele nu este metabolizata la fel de rapid in ficat. Pentru cine alege terapia de substitutie hormonala pentru a trata efectele menopauzei, cel mai eficient pare sa fie estrogenul uman, nu cel derivat din plante. Estrogenii din plante au 150 de izoflavone care interactioneaza cu receptorii de estrogen din organism. Unele dintre acestea stimuleaza estrogenul, altele il blocheaza, astfel ca nu se stie prea bine care sunt eficiente si care nu. Cine urmeaza o terapie de substitutie hormonala, este bine sa ia aspirina (dupa ce isi consulta medicul).

Cortizon. Acesta este un steroid utilizat in tratamentul diverselor inflamatii – eczeme, artrita, astm, dureri lombare. Utilizarea excesiva de cortizon poate avea si un efect negativ: creste riscul de hipertensiune arteriala si de infectii si subtiaza oasele. Pentru a scadea riscul efectelor secundare cu peste 80%, cortizonul poate fi luat din doua in doua zile, sau o jumatate de doza intr-o zi, iar in ziua urmatoare o doza normala. Acest aspect trebuie sa se discute cu medicul.

Medicamente pentru hipertensiunea arteriala. Deoarece tensiunea arteriala are un impact atat de puternic asupra sistemului endocrin, trebuie gasit tratamentul ideal pentru fiecare persoana. Diferiti oameni au un sistem endocrin care functioneaza normal, sau diverse dereglari ale uneia sau mai multor glande endocrine. Doar cunoscand aceste detalii se poate prescrie un tratament personalizat pentru hipertensiunea arteriala.

Mananca pentru a te hrani. Alimentele pe care le consumam zilnic trebuie sa aiba o calitate nutritionala ridicata atat pentru a ne face sa ne simtim bine, cat si pentru a ne mentine hormonii in echilibru.

Ginseng, scortisoara si ceai. S-a demonstrat ca acestea maresc receptivitatea la insulina, ceea ce poate reduce riscul imbatranirii cauzate de diabetul de tip 2.

Cruciferele precum broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles contin substante cu un efect similar estrogenilor si protejeaza impotriva cancerului de san.

Izoflavoneleantioxidanti din plante – actioneaza in mod similar. Cateva alimente care ii contin sunt: boabele de soia, tofu (branza de soia), fasolea, ceapa, usturoiul, patrunjelul, afinele, fructele de padure, ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul oolong, bananele, citricele, Ginkgo biloba, vinul rosu, ciocolata neagra, catina si toate vegetalele de culoare galbena.

Nuca de cocos si uleiul din nuca de cocos stimuleaza producerea de hormoni.

Potasiu si magneziu. Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale si permite functionarea corespunzatoare a inimii si a rinichilor. Cele mai bune surse de potasiu sunt spanacul, ciupercile crimini (cele maronii la culoare, ce seamana cu champignon), semintele chia, dovleacul, pepenele galben, cartofii, fasolea, curmalele, iaurtul, avocado, sosul de rosii, pestele, stafidele, caisele uscate, papaya, bananele. Magneziul joaca un rol esential in reglarea metabolismului si ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin dilatarea arterelor. El se gaseste in cereale integrale, paine din faina integrala, tarate de grau, soia, fasole lima, nuci, migdale, caju, arahide, spanac, cartof copt in coaja, avocado, sfecla, stafide, curmale.

Plante aromatice si mirodenii. Salvia, usturoiul, ceapa, ghimbirul, piperul Cayenne, scortisoara, turmericul sau chimenul ajuta la echilibrarea hormonala. Dintre toate, salvia este regina pentru ca are capacitatea de a regla secretiile de hormoni si de a echilibra sistemul endocrin. Ea este recomandata in dereglarile de ciclu menstrual si pentru ameliorarea starilor date de menopauza.

Vitex sau mielareaua (Vitex agnus castus) este un arbust mediteranean ale carui fructe contin substante benefice pentru sistemul reproducator si hormonal feminin. Extractele din aceste fructe regleaza secretia hormonilor sexuali feminini, restabileste echilibrul hormonal, asigura sanatatea aparatului genital si ajuta la vindecarea afectiunilor acestui sistem in cazul femeilor.

Testeaza-ti periodic sistemul hormonal. Este bine ca atunci cand ajungem la medic sa-i spunem absolut tot ce simtim, chiar daca noua ni se pare ca unele simptome nu au legatura intre ele. Sistemul endocrin e inselator, simptomele pot fi trecute cu vederea si dereglarile hormonale sunt mai greu de detectat. In plus, daca nu se suspecteaza de la primul consult ca e vorba despre o problema a sistemului endocrin, incat medicul sa ceara analize speciale, afectiunea poate ramane nedetectata. Dereglarile hormonale de obicei nu reies din setul standard de analize medicale pe care il facem in mod normal.

Pentru a detecta problemele hormonale, este nevoie sa ne verificam tensiunea arteriala anual, iar dupa varsta de 60 de ani mult mai des. Pentru tiroida trebuie facute analize speciale la varsta de 55 de ani, apoi la fiecare cinci ani (daca nu se observa mai devreme simptome ale dereglarii ei). Glicemia se verifica la 20 de ani, la 35 de ani, apoi la fiecare cinci ani. Insa in mod normal este inclusa in setul standard de analize medicale pe care e bine sa le facem o data pe an.

Relaxeaza-te. Exercitiile de relaxare combat foarte bine stresul, care cauzeaza secretia hormonului adrenalina si cortizol. Exista si exercitii de relaxare simple, care se pot aplica oriunde si dureaza cateva minute. Incepe cu respiratia profunda, pe care e bine s-o folosesti de mai multe ori pe zi.

Pentru a preveni orice dereglare hormonala ar trebui sa nu luam niciodata hormoni fara recomandarea medicului, iar daca un medic ne prescrie tratament cu hormoni, cea mai buna idee este sa consultam alti doi medici pentru a ne convinge ca asa trebuie sa facem. Medicina cauta tot timpul sa perfectioneze metodele de restabilire artificiala a nivelurilor de hormoni, pentru a le oferi pacientilor o viata cat mai normala; insa deocamdata rezultatele nu sunt pe deplin satisfacatoare. Hormonii sunt conectati la creier si daca nivelurile hormonale nu sunt optime, creierul nu functioneaza in cele mai bune conditii.

Sursa: Dr. Michael F. Roizen, Dr. Mehmet C. Oz – “Tu, ghid de functionare”

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta