Cum ne educam baietii

cum ne educam baietii2

Baietii de azi sunt barbatii de maine. Iar ei sunt educati in ideea ca un barbat trebuie sa fie puternic, sa nu planga, sa fie un luptator, sa fie dur – indiferent in ce feluri va arata toate acestea restului lumii. Ce le ramane de facut decat sa se conformeze tiparului social care ii plaseaza in fruntea speciei? De ce nu ar face-o? Ce poate fi mai magulitor decat sa ti se confere statutul de lider, de autoritate legiuitoare si de putere absoluta in familie si in orice grup feminin? Singurul pret ce trebuie platit este sa para duri. Dar daca toate acestea sunt si o povara pentru barbati?

Sunt momente in viata in care au impulsul sa fie simpli oameni; traiesc si ei tragediile si poate simt sa planga. Insa nu pot pentru ca nu ar fi un comportament conform cu imaginea lor de pana atunci si cu asteptarile societatii. Societate formata si din barbati ca ei, din mamele lor, din surorile si fratii lor, care simt la fel evenimentele din viata. Nu o data barbatii evita sa-si exprime sentimentele si sa-si manifeste afectiunea fata de partenerele de viata si chiar fata de copiii lor, mai ales in public. De cele mai multe ori chiar mamele sunt cele care isi educa baietii in spiritul barbatiei conform cu standardele sociale: ”Nu se poate sa plangi! Baietii nu plang” – li se spune adesea unor copii de 2-3 ani.

Tony Porter este un activist recunoscut la nivel mondial pentru eforturile de a elimina violenta impotriva femeilor si este fondatorul miscarii A Call to Men. El abordeaza problema educatiei baietilor din perspectiva barbatului – a fiului, dar si a tatalui unui baiat. Discursul lui contine idei pe care prea multe mame de baieti omit sa le transmita fiilor lor.

Tony Porter vorbeste de socializarea colectiva a barbatilor, pe care o denumeste ”cutia barbatului”, adica propagarea ideilor ce compun mentalitatea conform careia barbatul este intotdeauna puternic, neinfricat si dur. Cele mai des intalnite definitii ale barbatilor sunt urmatoarele:

 • nu plang si nu-si exprima deschis emotiile, cu exceptia furiei
 • nu afiseaza slabiciune sau frica
 • isi exercita puterea si controlul, mai ales asupra femeilor
 • manifesta agresiune si dominanta
 • sunt protectori
 • nu trebuie sa se comporte ”ca o femeie”
 • sunt heterosexuali
 • nu trebuie sa fie ”ca homosexualii”
 • sunt duri, atletici, puternici si curajosi
 • iau decizii
 • nu au nevoie de ajutor
 • le privesc pe femei ca pe o proprietate sau ca pe niste obiecte

Tony dovedeste maturitate si o intelegere profunda a masculinitatii, a relatiilor dintre barbati si femei, a rolului barbatului in societate si a nevoii de schimbare a mentalitatilor in societatea vremurilor noastre. El subliniaza nevoia de a ne implica in problema educatiei baietilor si de a redefini notiunea de barbatie. In plus, are puterea sa-si asume vulnerabilitatea si sa recunoasca public greselile pe care le-a facut in educarea propriului fiu, in timp ce avea responsabilitatea de a-l construi ca barbat.

”Daca pe un baiat de 12 ani l-ar distruge faptul de a fi comparat cu o fata, atunci ce l-am invatat pe acest baiat despre fete?” (Tony Porter)

Femeile sustin fara sa vrea aceasta mentalitate in care sunt educati baietii, atat din postura de mame, cat si din cea de surori si de partenere de viata. Ele alimenteaza prea mult acest concept gresit, spunandu-le baietilor sa nu planga, punandu-le in fata jucarii ”pentru baieti”, sau permitandu-le partenerilor de viata sa le loveasca. In cazul in care un baiat este martorul violentei tatalui asupra mamei lui, el poate deveni violent prin imitarea exemplului parintilor si poate duce acest exemplu in viitoarea lui familie. Acesta este probabil si motivul pentru care se intampla un fenomen paradoxal: unele femei care au fost victimele violentei domestice nu reusesc sa-si educe diferit baietii si acestia ajung la fel de violenti cu femeile din viata lor, ca si tatal lor candva.

”Eliberarea mea ca barbat depinde de eliberarea ta ca femeie” (Tony Porter)

Feminismul s-a nascut si inca exista pentru ca femeile sunt discriminate, tratate ca inferioare barbatilor si chiar abuzate fizic. Aceasta se datoreaza in parte femeilor care tolereaza violenta, sau isi educa baietii sa fie ”barbati puternici”, dar in cea mai mare masura violenta si discriminarea sexuala reprezinta o problema a barbatilor, asa cum sustine Jackson Katz. Am pretentia ca traiesc intr-o societate moderna, dar mi s-a intamplat de multe ori sa fiu redusa la tacere de catre barbati misogini din grupul meu de cunostinte. Nu stiu in ce masura erau constienti de efectul pe care il avea atitudinea lor asupra mea si a celorlalte femei aflate in preajma.

Ca femeie sunt ingrozita de povestea din adolescenta lui Tony Porter. Ar fi o naivitate sa credem ca aceste lucruri nu se intampla oamenilor din jurul nostru, sau ca nu s-ar putea intampla vreodata in familia noastra. De noi depinde nu doar sa ne educam fetele sa nu cada in capcanele agresorilor, ci si sa ne educam baietii despre ce inseamna o relatie sanatoasa intre un barbat si o femeie, cum trebuie sa se comporte cu femeile din viata lor si nu in ultimul rand despre ce inseamna sa fii barbat.

Cine spune ca e mai usor sa educi baietii decat fetele?

Cum poti astepta ca un barbat sa aiba respect fata de femei daca parintii si societatea nu l-au educat inca din copilarie in acest spirit?

Cum ar putea un baiat sa devina un barbat stapan pe masculinitatea lui, daca i s-au transmis idei corecte, dar a beneficiat de exemplu de comportament defectuos in familie in relatia dintre parintii lui? Copiii imita faptele, nu asculta vorbele.

Parintii de baieti in mod special trebuie sa nu uite ca baietii de azi sunt barbatii de maine. Daca au, sau ar avea si o fata, trebuie sa se gandeasca ce fel de barbat si-ar dori sa vada langa fiica lor mai tarziu si sa-si educe baietii incat sa devina astfel de barbati.

Tony Porter ii indeamna pe barbati: ”Eliberati-va din cutia barbatului!” Eu va indemn sa ne eliberam cu totii – barbati si femei – din cutia barbatului.

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta