Cum invata copiii sa vorbeasca

Cercetatorul Deb Roy ne introduce in miezul unui experiment stiintific pe care l-a efectuat chiar la el acasa. El a vrut sa inteleaga modul in care copilul lui invata sa vorbeasca. Pentru asta a monitorizat cate 8 ore pe zi din viata lor de familie cu ajutorul mai multor camere video amplasate in locuinta sa. In doi ani au fost inregistrate 90.000 de ore de materiale video, care apoi au fost prelucrate si analizate.

Grupul de cercetatori implicati au analizat ordinea in care copilul invata cuvintele noi, factorii care determina momentul in care le invata, locul in care le invata si cu care cei mici asociaza cuvantul respectiv si multe altele.

Pe baza aceluiasi principiu, ei au elaborat o metoda de analiza a datelor privind audienta televiziunilor, a preferintelor publicului, a reactiilor acestuia, sau reactiile oamenilor in diverse circuite din reteaua sociala.

Colectia de date este uimitoare si rezultatul experimentului are implicatii profunde in intelegerea felului in care invatam, dar si a unor structuri si dinamici sociale noi.

Lasa un comentariu cu parerea ta