Pericolul unei singure pareri

o singura parere2

Cand ne formam o prima impresie despre un om, ea poate fi profund gresita. De ce oare tindem sa ne formam o parere negativa despre cineva, mai degraba decat una pozitiva? De ce pornim de la premisa ca omul pe care tocmai l-am cunoscut este rau si nu bun? De ce catalogam oamenii si ii incadram in categorii inainte sa-i cunoastem bine? De ce ne multumim cu o singura poveste?

Atunci cand refuzam ideea povestii unice, cand ne dam seama ca niciodata nu exista o singura poveste despre un loc, regasim intr-un fel paradisul. (Chimamanda Ngozi Adichie)

Chimamanda Ngozi Adichie pune foarte bine in lumina aceasta problema, atat din punctul de vedere al celui care analizeaza, cat si a celui care este evaluat.

De prea multe ori ne formam o parere despre un om si ne-o mentinem, fara sa ne mai intereseze si alte aspecte ale personalitatii lui sau ale vietii lui. Uneori aceasta parere este prima impresie, care se formeaza in primele secunde sau minute in care cunoastem un om. Ori aceasta este superficiala, pentru ca nu avem suficiente detalii despre acest om. Totusi, ne multumim cu ea si etichetam persoana, o incadram intr-o categorie de unde cu greu o mai eliberam.

Si mai grav, alteori ne formam o impresie despre un om din spusele altora, fara ca macar sa-l cunoastem. Daca avem incredere in parerea cuiva apropiat, tindem sa credem pe cuvant orice spune. Insa acest om vede lucrurile prin lentilele lui, nu prin ale mele; prin perspectiva lui, nu a mea. Daca as avea acces la informatii despre persoana asupra careia imi formez o opinie, poate ca eu as percepe-o diferit.

Mereu am crezut ca este imposibil sa fii cu adevarat interesat de un loc sau de o persoana fara sa fii interesat de toate povestile despre acel loc sau acea persoana. Consecinta povestii unice este aceasta: ii priveaza pe oameni de demnitate. Ne face sa ne privim cu dificultate ca fiind la fel de umani cu totii. Evidentiaza diferentele mai degraba decat similitudinile. (Chimamanda Ngozi Adichie)

Si atunci de ce sa ne multumim cu putine informatii despre un om? De ce sa nu il lasam sa ne surprinda placut, sa se dezvaluie si sa ne lasam purtati in lumea lui? Nimeni nu este doar necivilizat, dificil sau rau. Oricine are si laturi bune. Eu sunt cel care are de pierdut daca nu ii dau omului sansa sa-mi arate ce are mai bun, mai frumos si mai valoros. Cate relatii interumane sunt blocate inainte sa se dezvolte, din cauza unor simple pareri formate pe baza unor informatii incomplete si a unor idei preconcepute? Nici macar nu stim ce pierdem din cauza faptului ca ne multumim cu o singura parere.

Sa insist doar asupra povestilor negative inseamna sa consider ca experienta mea este monotona si sa ignor multe dintre celelalte povesti care m-au format. Povestea unica creeaza stereotipuri. Iar problema cu stereotipurile nu este ca nu sunt adevarate, ci ca sunt incomplete. Ele fac ca o poveste sa devina singura poveste. (Chimamanda Ngozi Adichie)

Dar oare cate povesti extraordinare ratam despre oameni si locuri, povesti care ne-ar deschide mintea, ne-ar imbogati si ne-ar ajuta sa vedem lucrurile mai clar? Vom sti vreodata cu adevarat? Depinde de fiecare dintre noi sa ne deschidem mintea si sufletul in fata oamenilor.

Povestile conteaza. Multe povesti conteaza. Povestile au fost folosite ca sa deposedeze si sa raneasca. Dar povestile pot fi folosite si ca sa dea putere, sa umanizeze. Povestile pot stirbi demnitatea oamenilor. Dar povestile pot sa si repare demnitatea stirbita. (Chimamanda Ngozi Adichie)

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta