Vitamina D

vitamina D

Vitamina D este liposolubila si o obtinem prin actiunea razelor soarelui asupra pielii sau prin alimentatie. Razele ultraviolete B (UVB) determina producerea vitaminei in grasimile din epiderma, aceasta fiind apoi absorbita in organism. Vitamina D din alimente sau din suplimentele orale este absorbita odata cu lipidele prin peretii intestinali. Smogul impiedica producerea vitaminei D in piele, iar dupa ce pielea s-a bronzat, sintetizarea vitaminei D prin epiderma inceteaza.

Alte denumiri pentru vitamina D

Calciferol; Vitamina antirahitica; Colecalciferol (vitamina D3); Ergocalciferol (vitamina D2); Vitamina Soarelui.

Fara un indice numeric, vitamina D se refera la D2, D3 sau la ambele.

Rolul vitaminei D

  • Are rol dominant in formarea scheletului, promoveaza cresterea oaselor la copii si remodelarea osoasa, precum si remineralizarea oaselor adultilor
  • Regleaza concentratia calciului si a fosforului din sange, contribuind la utilizarea optima a acestor substante necesare pentru a avea oase si dinti sanatosi
  • Intareste sistemul imunitar
  • Moduleaza functiile neuromusculare
  • Reduce inflamatiile
  • Protejeaza organismul impotriva unor boli cronice cum sunt cancerul, diabetul insulino-dependent, artrita reumatoida, scleroza multipla, bolile cardiovasculare si bolile autoimune
  • Influenteaza actiunea mai multor gene care reglementeaza proliferarea, diferentierea si apoptoza celulelor.
  • Contribuie la buna asimilare a calciului si a vitaminei A
  • Ajuta la tratarea conjunctivitelor
  • Actioneaza preventiv in cazul racelilor, impreuna cu vitaminele A si C.

Unitati de masura

  • UI (Unitati Internationale)

Dozele zilnice recomandate

In prezent se recomanda un aport de vitamina D de cel puţin 200 UI pentru persoanele pana in 50 ani, cel putin 400 UI pentru persoanele intre 50-70 ani si cel putin 600 UI pentru persoanele peste 70 ani. Necesarul creste odata cu varsta deoarece pielea mai batrana produce mai putina vitamina D. Cercetarile au aratat ca atat copiii cat si adultii pot tolera 1.000 UI pe zi in conditii de siguranta, fara risc de toxicitate. Insa studii mai recente efectuate in SUA au evidentiat o nevoie de peste 1000 UI pe zi de vitamina D, mai ales iarna, mergand pana la 2000 UI pe zi.

Deficitul de vitamina D

Carenta in vitamina D poate provoca afectiuni precum:

  • Rahitism si oase subtiri, fragile si deformate – la copii
  • Carii severe
  • Osteomalacie – la adulti
  • Osteoporoza senila
  • Imunitate scazuta.

Excesul de vitamina D

Depasirea timp indelungat a dozei zilnice de 2000 UI poate determina la adulti efecte toxice, iar suplimentele de peste 1800 UI zilnic pot cauza la copii hipervitaminoze D.

Simptomele de toxicitate sunt:

  • Sete neobisnuita
  • Ochi umflati
  • Mancarimi
  • Greturi
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Dureri musculare
  • Nevoia de a urina des
  • Depozite anormale de calciu in peretii vaselor sangvine, in ficat, in plamani, in rinichi si in stomac.

Excesul de vitamina D poate duce la:

  • Hipercalcemie
  • Demineralizare osoasa
  • Constipatie
  • Slabiciune musculara
  • Calculi renali

Se recomanda ca suplimentele nutritive cu vitamina D sa fie luate cu prescriptia medicului, la fel cu a altor vitamine. Ideal este sa beneficiem de vitamina D in urma expunerii la soare, deoarece in acest fel nu se ajunge niciodata la exces de vitamina in corp pentru ca pielea sintetizeaza vitamina D doar atat cat are nevoie organismul.

Surse naturale de vitamina D

Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, deoarece alimentele care o contin sunt putine si concentratiile in care se regaseste in alimente sunt relativ mici.

  • Untura de peste (morun, ton, calcan)
  • Sardine
  • Hering
  • Somon
  • Ton
  • Macrou
  • Fructe de mare
  • Galbenus de ou
  • Lapte si produse lactate nedegresate
  • Carne
  • Ficat de vita
  • Ciuperci
  • Cereale

Relatii antagonice (ce substante blocheaza absorbtia vitaminei D) si relatii simbiotice (ce substante ajuta absorbtia vitaminei D)

Antagonisme:

  • Uleiurile minerale
  • Smogul

Urmatoarele substante ajuta asimilarea vitaminei D:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Colina
  • Calciul
  • Fosforul

Categorii de persoane care au nevoie sa suplimenteze aportul de vitamina D

  • Locuitorii oraselor, in special cei din zonele intens poluate
  • Persoanele care lucreaza noaptea
  • Calugarii si toti cei a caror imbracaminte le impiedica pielea sa fie expusa la soare
  • Cei care urmeaza un tratament cu medicamente anticonvulsive
  • Copiii care nu beau lapte imbogatit cu vitamina D
  • Oamenii cu pielea inchisa la culoare, care traiesc in climate nordice sau in regiuni innorate
  • Oricine care nu petrece suficient timp in aer liber si nu isi expune fata si bratele fara crema de protectie solara (macar 10-15 minute pe zi)
  • Obezii sau bolnavii cu afectiuni hepatice, digestive, by-pass gastric, cu boala Crohn sau cu alergii la lapte si intoleranta la lactoza.

Varstnicii, precum si persoanele cu pielea inchisa la culoare au in general nivele scazute de vitamina D. Pigmentul brun din piele reduce cu pana la 95% capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D din lumina soarelui. Persoanele cu pielea inchisa la culoare necesita de 5-10 ori mai multa expunere solara pentru a putea sintetiza aceeasi cantitate de vitamina D, comparativ cu persoanele cu pielea deschisa la culoare.

Parerea mea este ca stramosii nostri erau mai robusti si mai sanatosi si datorita faptului ca petreceau mult mai mult timp decat noi afara, in lumina naturala, mai ales dimineata si spre seara, cand razele soarelui sunt mai blande si profund binefacatoare. Ei sintetizau suficienta vitamina D in piele, care ajuta absorbtia eficienta a calciului. Cred ca pur si simplu aveau o imunitate mai crescuta si o rezistenta fizica mai mare datorata unui schelet puternic si unei musculaturi hranite corespunzator. Omul modern ar trebui sa-si intareasca imunitatea in primul rand petrecand mai mult timp in aer liber, daca se poate in miscare.

Surse: Earl Mindell – Biblia Vitaminelor, csid.ro

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta