Descoperiri uimitoare despre stres, dezvaluite de ultimele studii

stres

Foarte multa vreme s-a crezut ca stresul este rau, ca ne afecteaza in multe feluri, ca poate provoca o multime de boli si ca ne scurteaza viata. Dar studii recente au scos la lumina o alta realitate. Lucrurile nu stau asa cum am crezut cu totii, si se pare ca lumea medicala s-a inselat in ultimii ani. Am un mare respect pentru medicii sau specialistii care au curajul si profesionalismul sa admita ca s-au inselat ei si o intreaga comunitate medicala, atunci cand noi cercetari dovedesc acest lucru.

Kelly McGonigal este un psiholog care studiaza de mai bine de zece ani stresul si are puterea sa recunoasca public faptul ca a gresit in toti acesti ani. Ea vine sa ne explice cum stau lucrurile cu stresul si cum putem aplica noile descoperiri in viata noastra imediat, pentru a elimina efectele nocive al stresului, pentru a ni-l face prieten sau a-l evita. Te las sa-i urmaresti expunerea si sa retii cele doua lucruri pe care este bine sa le faci cand te confrunti cu situatii stresante.

Ultimele studii efectuate timp de mai multi ani arata ca stresul ne afecteaza doar in masura in care credem ca el ne afecteaza. Deci, daca credem ca el ne va face rau, exact acest lucru se va intampla. Pentru a evita aceasta, trebuie sa ne gandim ca reactiile fizice pe care le avem in fata unei situatii stresante sunt benefice si ca ele ne ajuta sa facem fata problemei cu care ne confruntam. Din nou, trebuie sa lucram cu propria minte, sa-i transmitem mesajul potrivit, adica mesajul care ne avantajeaza. Ajungem iar la subiectul meu favorit – puterea gandului asupra mintii, maleabilitatea creierului si felul in care el controleaza reactiile altor organe (in acest caz, raspunsul la stres si declansarea bolilor). Totul tine de felul in care alegem sa gandim si de mesajele pe care ni le transmitem mental legat de corpul nostru.

Al doilea detaliu extrem de important este faptul ca efectele nocive ale stresului dispar sau se diminueaza foarte mult daca suntem inconjurati de afectiunea celor dragi, daca socializam si suntem sprijiniti sa trecem peste problema in cauza. In conditii normale, intr-o situatie stresanta, organismul omului are un mecanism de aparare in fata stresului, prin care se secreta un hormon numit oxitocina. Acest hormon ne regleaza instinctele sociale ale creierului, ne face sa tanjim dupa contact fizic cu prietenii sau familia, ne mareste empatia, ne face sa vrem sa-i ajutam si sprijinim pe cei de care ne pasa. Glanda pituitara produce oxitocina ca raspuns la stres, iar acest lucru ne motiveaza sa cautam sprijin. Raspunsul nostru biologic la stres este cel care ne determina sa spunem cuiva ca ne este greu in loc sa ne reprimam trairile. Cand viata e grea, mecanismul uman de raspuns la stres a facut sa ne inconjuram de oameni carora le pasa de noi.

Pe de alta parte, oxitocina, acest hormon incredibil, protejeaza inima si sistemul cardiovascular de efectele stresului (impiedica stramtarea vaselor de sange, care survine in situatii stresante). Inima are receptori pentru acest hormon, iar oxitocina ajuta celulele inimii sa se regenereze si sa se vindece de orice afectiune provocata de stres. Practic, ne intareste inima, care pe viitor se va adapta mai usor la stres.

Acest hormon va face inima mai puternica, si toate aceste beneficii fizice datorate oxitocinei sunt intensificate de contactul social si de sprijinul social. Asadar, cand incercati sa comunicati cu altii care sunt stresati, fie pentru a cere ajutor, fie pentru a ajuta pe altcineva, eliberati mai mult din acest hormon, raspunsul vostru la stres devine mai sanatos, si, de fapt, va reveniti mai repede de pe urma stresului. Cand alegeti sa percepeti raspunsul vostru la stres ca folositor, creati biologia curajului. Cand alegeti sa comunicati in conditii de stres, va cresteti capacitatea de adaptare. Gasesc uimitor ca raspunsul la stres are un mecanism incorporat pentru revenire din stres, iar acel mecanism este contactul uman. (Kelly McGonigal)

In concluzie, este bine sa nu fim convinsi ca stresul ne face rau, ci sa credem ca reactiile fizice asociate stresului sunt benefice si ca ne ajuta sa facem fata situatiei. Si ori de cate ori ne simtim stresati, sa ne inconjuram de oameni dragi. De azi inainte putem aplica aceste noi descoperiri in viata noastra, putem deveni mai puternici si putem sa nu mai lasam stresul sa ne afecteze.

Ce ai crezut pana acum despre stres? Ai fost convins si panicat, la fel ca si mine, ca stresul te poate imbolnavi? Distribuie acest material tuturor celor de care iti pasa. Contine informatii care ar putea salva vieti.

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta