Echilibrarea chakrelor: 5 exercitii simple de la calugarii tibetani

chakra

Calugarii tibetani cunosc de mii de ani secretele longevitatii, sanatatii si ale vitalitatii. Credinta lor se bazeaza pe cele 7 chakre – centrii energetici ai corpului, care ne asigura sanatatea si ne redau tineretea. Vindecarea are loc de la interior spre exterior (autovindecare), iar mintea are un rol important in acest proces. Orice blocaj al unei chakre, determina imbolnavirea organelor invecinate sau corespondente din corp.

Una dintre metodele tibetane de vindecare si echilibrare este terapia prin sunet, dar nu orice fel de sunet. Este vorba despre sunetele produse de bolurile lor speciale, care la atingere, emit diverse sunete care au puterea de a deschide chakrele si a ajuta in procesul de echilibrare. Un exemplu de astfel de sunete avem in inregistrarea de mai jos. Este indicat sa ascultam macar cateva minute pe zi sunetele emise de aceste boluri, in momentele in care ne relaxam.

Astazi vreau insa sa ne concentram pe cele 5 miscari renumite ale tibetanilor, care au puterea de a ne mentine sanatosi si de a ne echilibra energetic. Fiecare dintre exercitii are 21 de repetari, dar poti sa incepi cu mai putine, daca ti se pare greu vreunul si sa nu te fortezi, ci sa cresti numarul lor treptat. Ideal este sa faci din aceste exercitii un obicei zilnic.

Asa trebuie sa arate programul de echilibrare energetica a chakrelor. Dar ca sa-i intelegem mai bine importanta si rolul in sanatatea noastra, sa discutam pe rand cele 5 miscari.

Exercitiul 1 – incetineste imbatranirea si creste energia

Viteza cu care ne rotim este cheia unei sanatati vibrante. Daca nu esti obisnuit, incepe cu doar 2-3 rotiri in prima zi, ca sa nu ametesti, apoi creste-le treptat numarul pana ajungi la 21 de rotiri in sensul acelor de ceasornic.

Primul exercitiu aduce in armonie toate cele 7 chakre, distribuie energie pura sistemului endocrin, iar prin asta tuturor proceselor din organism, ceea ce favorizeaza reimprospatarea si reintinerirea corpului.

Acest exercitiu este cheia pentru a readuce corpul la o stare de functionare optima.

Exercitiul 2 – induce vitalitate si forta

Acest exercitiu actioneaza asupra chakrei plexului solar, care este centrul vitalitatii si vigorii. Regleaza functionarea pancreasului si a organelor aparatului digestiv, iar prin asta ajuta la eliminarea problemelor digestive, a diabetului si a variatiilor de tensiune. De asemenea, intareste muschii abdominali.

Exercitiul 3 – aduce bucurie si flexibilitate

Acest exercitiu energizeaza chakra de la gat, care activeaza glandele pituitara si tiroida. Armonizarea acestor glande atat de importante regleaza metabolismul, controleaza echilibrul apei in corp prin controlarea reabsorbtiei de apa de catre rinichi, optimizeaza functionarea organelor sexuale.

La nivel emotional iti da un sentiment de fericire fara margini si de libertate, care ne ajuta abilitatile sa infloreasca. De asemenea, reduce anxietatea si fricile inabusite.

Exercitiul intareste si coloana vertebrala si o face mai flexibila.

Exercitiul 4 – induce claritate, dezvoltare

Al patrulea exercitiu actioneaza asupra chakrei sacrale, asociata cu organele reproducatoare. Ne activeaza zona pelviana si zona inferioara a abdomenului, iar prin asta trezeste energia sexuala si starea generala de placere. In acelasi timp ne intareste partea inferioara a spatelui.

Cand aceasta chakra este armonizata si in echilibru, ea ne ofera claritate si ne ajuta sa ne dezvoltam o personalitate puternica, dar si sa ne eliminam defectele si latura negativa care ne blocheaza dezvoltarea.

Exercitiul 5 – tonifiaza corpul si aduce liniste

Exercitiul al cincilea intareste intreg organismul si il tonifiaza. Pozitia ne ajuta sa ne intindem umerii, picioarele, coloana si intregul corp. Ne da forta in intreg corpul, dar mai ales in brate si picioare. Inlatura oboseala si reintinereste corpul in timp ce intareste sistemul imunitar, imbunatateste digestia si fluxul de sange catre sinusuri.

Totodata calmeaza mintea si hraneste spiritul.

In acest video vezi inca o explicatie a acestor ritualuri tibetane de vindecare si echilibrare energetica.

Aceste exercitii sunt potrivite pentru toata lumea, de orice varsta si conditie fizica si au beneficii extraordinare pentru sanatatea noastra. Fa din ele un obicei, indiferent daca in plus mai faci sau nu alt fel de exercitii fizice. In timp, ar trebui ca intregul tau corp sa functioneze mai armonios si sa ramai mereu sanatos.

CITESTE SI:

21 de afirmatii pentru a-ti echilibra cele 7 chakre

11 thoughts on “Echilibrarea chakrelor: 5 exercitii simple de la calugarii tibetani

Lasa un comentariu cu parerea ta