Cum dobandesti arta de a fi implinit

mici bucurii

Poti avea cel mai mare succes pe care ti l-ai dorit, dar sa nu te simti implinit. Ca in cazul unora dintre oamenii ce ajung bogati, dar ajung la concluzia ca nu banii erau secretul fericirii si simt ca totusi le lipseste ceva. Succesul in absenta sentimentului de a fi implinit, este perceput ca un esec. Gandeste-te putin la asta. Putem munci ani de zile sa ne vedem visul cu ochii, iar cand am ajuns acolo, sa ne lipseasca extazul, bucuria, fericirea aceea care iti topeste sufletul si care te face sa te simti binecuvantat, ca viata ta e minunata. Bucuria aceea pe care o simti in fiecare fibra si celula a corpului si a mintii, care te transpune si care te transforma.

Ai observat starea oamenilor impliniti si impacati cu viata lor? Parca nimic nu ii misca, accepta totul asa cum vine si nu se opun curgerii vietii. Rautatile oamenilor trec pe langa ei fara sa-i atinga si raman deschisi si intelegatori. Privesc dezastrele naturale si miscarile sociale cu seninatatea intelepciunii si cu intelegerea efemeritatii lucrurilor. Iar vremea de afara nu conteaza – in ei e soare si senin mereu.

Nu treptele succesului sunt importante, ci treptele implinirii sufletesti. (Dan Puric)

De ce? Pentru ca universul lor interior este in echilibru si le este suficient. Ei stiu prea bine ca nu au nevoie de nimic din exterior ca sa fie fericiti si impliniti, ci doar din interior, iar acolo totul este in ordine. Nu au nevoie sa ia nimic din exterior, ci doar sa dea in exterior. Au descoperit secretul implinirii: sa oferi. A te oferi pe tine, a darui iubire neconditionata oamenilor si vietii, a contribui cu ce ai mai bun in lume, asta face ordine in interiorul tau si te inalta.

Sentimentul contributiei este mai presus de noi, e o nevoie superioara a omului. Ce sanse au sa se implineasca oamenii care nu ofera niciodata nimic din ce au? Ei pot sa atinga frecvent succesul, dar numai pentru a se bucura o clipa si a deveni tristi in urmatoarea, iar apoi s-o ia de la capat ca la atingerea urmatorului obiectiv sa simta o clipa de fericire. Suntem noi. Asa se deruleaza viata noastra daca nu ne intrebam ce ne implineste cu adevarat, de ce avem nevoie sa ne simtim impliniti, fericiti. Daca obiectivele noastre ne servesc doar noua, vom fi fericiti doar un moment. Dar daca misiunea pe care ne-o trasam este sa le fim de ajutor si altora, atunci nu ramanem doar cu faptul ca am daruit ceva, ci ne vom simti mai impliniti.

Pe fiecare om il implineste altceva. Ceea ce inseamna implinire pentru unul, poate fi plictisitor pentru altul. De aceea, fiecare trebuie sa-si defineasca propria implinire, sa-si acorde timp sa descopere ce il face fericit cu adevarat.

Pe langa contributia in lume si in vietile altora, un alt element care ne implineste in general este cresterea. Progresul pe care il vedem in urma noastra ne da o satisfactie extraordinara, incredere in fortele proprii, curaj pentru a merge inainte si este cea mai puternica motivatie de a creste si mai mult.

Exista o formula generala pentru succes numita stiinta dobandirii succesului, care ne ajuta sa ne transpunem visele in realitate. Dar a trai o viata implinita este o arta, nu o stiinta. E altceva, nu tine de material sau de dobandirea unui renume, nici de dezvoltarea abilitatilor – pe care le obtinem odata cu succesul. Tine de o stare de bine interioara, profunda, de bucuria vietii. Este beatitudine. Si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem este sa invatam sa ne bucuram de lucrurile marunte ale vietii. Dar nu pentru o zi, ca terapie pentru tristete, ci mereu. Bucuria lucrurilor mici sa devina a doua noastra natura. Cand te bucuri de ceva, devii recunoscator ca acel lucru exista, iar atunci nu mai e loc de neimplinire in sufletul tau. Poate iti lipsesc unele lucruri, dar devii impacat cu asta. Ai suficiente altele de care te bucuri si care fac viata minunata. Intelegi ca nu e nici o problema daca nu ai totul pe lume, daca nu stii totul, daca nu esti totul. E foarte bine cu ce ai, cu ce esti; e suficient pentru ce vrei sa faci.

Niciodata nu vei putea construi ceva cu resurse pe care nu le ai, ci doar cu ceea ce ai. Cresterea porneste de la ce exista deja, la care mai adaugi in timp valoare. Intelegi ca tot ce ai de facut este sa folosesti ce ai si ce esti deja pentru a deveni omul care vrei sa fii. Iar succesul si partea materiala devin secundare si vin implicit la oamenii care in interior sunt impliniti si puternici. Pentru ca bucurandu-se de lucrurile marunte, sunt concentrati pe ce au, nu pe ceea ce le lipseste; sunt concentrati pe cat de mult au evoluat pana aici, nu pe cat de mult mai au de acum inainte. Ce altceva este viata, daca nu o calatorie in care ne transformam frumos, crestem si ne bucuram de toata aceasta experienta?

Acestea sunt cele trei secrete ale implinirii: sa te bucuri de lucrurile marunte, sa oferi si sa cresti sau sa te dezvolti. Iar daca invatam arta implinirii, putem face orice vrem, pentru ca implinirea este motorul ce ne duce unde vrem sa ajungem. Daca suntem multumiti in interior, putem sa ne concentram la ceea ce avem de facut, caci mintea nu va mai fi blocata cu prioritatea numarul 1 – starea de bine. Vanam degeaba succesul, daca nu ne preocupam mai intai de starea interioara de implinire. Cand vrem sa avem succes sau sa ne imbogatim, nu vanam o situatie anume sau banii, ci starea pe care credem ca ne-o dau acestea. Nu vrem sa fim neaparat milionari, ci sa traim ca ei. Vrem, de fapt, o stare si o emotie: implinirea. Iar vestea buna este ca o putem dobandi cu resursele pe care le avem deja in noi: bucurandu-ne de lucruri marunte, daruind si dezvoltandu-ne ca oameni.

Invatand arta implinirii, putem sa creem viata extraordinara pe care o visam. Cand invatam sa sarbatorim bucuriile marunte ale vietii, devenim cei mai bogati oameni. Din acel punct, aduci si mai multa valoare in vietile altora si ale familiei si prietenilor, traiesti experiente la care altii doar viseaza, atragi si cunosti oameni ca tine, care te vor ajuta sa cresti si mai mult. Si nu va trebui sa astepti sa se intample nimic, nici sa vanezi fericirea, pentru ca esti fericit deja foarte des si ai o bucurie profunda cu care iti traiesti calatoria numita viata.

Sursa foto

2 thoughts on “Cum dobandesti arta de a fi implinit

  1. … Searbad,ca mai toate pe acest subiect. Implinire prin bucuria de lucrurile mici??? …Adica invartirea intr-un cerc al resemnarii intr-o lume a resemnatilor,poate face pe cineva fericit???
    … Psihologia bogatului,nu gluma. De parca Fericirea s-ar produce automat si s-ar vinde gratuit la fiecare metru patrat de Romanie …..
    DA-TI-MI VOIE SA VA SPUN EU SECRETUL:FERICIREA E UN REZULTAT AL UNUI LUCRU REALIZAT!!!
    Ea nu pica cu capul in jos in mocirla.

Lasa un comentariu cu parerea ta