Cum sa citesti mai repede cu 200% in 10 minute

citire rapida

Cu cat citesc mai mult, cu atat descopar si mai multe carti pe care vreau sa le citesc. Cartile se gasesc din belsug la preturi rezonabile, multe chiar gratis, insa problema este timpul pentru citit, care niciodata nu-i ajunge omului care iubeste cartea. Prima solutie este sa invatam sa citim mai repede.

Am fost fericita cand am descoperit aceasta tehnica in cartea „Saptamana de lucru de 4 ore” a lui Tim Ferriss si apoi cand am aplicat-o. Pentru mine este o comoara. Pe Tim Ferriss il admir din tot sufletul pentru inteligenta lui geniala, pentru stilul de viata si pentru cartile pe care le-a scris. Nici un alt autor din cati am citit nu a condensat in cartile lui atata informatie pretioasa cat Tim. Il urmaresc de ceva vreme si merg pe mana lui pentru ca stiu ca tot ce scrie este testat si da rezultate.

4 pasi pentru a citi cu cel putin 200% mai repede in 10 minute (fara a fi afectata intelegerea continutului)

2 minute: Pune un creion, degetul, sau o rigla dedesubtul fiecarui rand pe care il citesti, pentru a-ti fi mai usor sa urmaresti si sa citesti cat mai repede. Cititul se face in salturi (sacade), printr-o serie de priviri instantanee, iar folosirea unui obiect previne intoarcerea inapoi.

3 minute: La fiecare rand, concentreaza-te la al treilea cuvant de la inceput si la al treilea cuvant de la sfarsitul randului (adica antepenultimul). In acest fel iti folosesti vederea periferica pe care, altfel, o irosesti pe margini. Daca citesti astfel, concentrandu-te pe cate 2 cuvinte de pe fiecare rand (al treilea si antepenultimul), intreaga propozitie este citita cu mai putina miscare a ochilor. Plimba-ti privirea din ambele sensuri pe masura ce devine mai usor.

Exemplu:

Invatatul este asemeni navigarii in amonte: daca nu avansezi esti tras inapoi.

2 minute: Odata ce ai reusit sa identifici cu usurinta 3-4 cuvinte-cheie din ambele parti ale paginii, incearca sa arunci doar doua priviri – cunoscute si ca fixatii – asupra primului si ultimului cuvant-cheie din fiecare rand.

3 minute: Inainte de a ajunge sa citesti rapid si confortabil, citeste 5 pagini de text, dar cat mai rapid posibil, prea rapid pentru a putea intelege, insa stapanind bine tehnica de mai sus (concentrandu-te pe al treilea si pe antepenultimul cuvant din rand). Aceasta iti va ascuti perceptia si iti va reseta limita de viteza (la fel cum la masina viteza de 75 km/h pare mare, dar daca incetinesti de la 110km/h, pare mica).

Testeaza viteza cu care citesti

Aduna numarul de cuvinte din 10 randuri, apoi imparte numarul la 10 si vei obtine numarul mediu de cuvinte/rand. Inmulteste rezultatul cu numarul de randuri de pe o pagina si vei obtine numarul mediu de cuvinte pe o pagina.

Daca initial citesti 1,25 pagini pe minut la o medie de 330 cuvinte pe pagina, asta inseamna 412,5 cuvinte  pe minut. Daca dupa antrenament ajungi sa citesti 3,5 pagini pe minut, inseamna 1.155 de cuvinte pe minut.

Sper sa te ajute aceste trucuri si sa le folosesti cu succes. Cunosti si alte metode de citire rapida?

Sursa foto

Ce au scris altii interesant despre citire rapida:

Stefan Alexandrescu – considerat campionul citirii rapide in Romania (cateva mii de cuvinte pe minut) – discerne.wordpress.com

Lasa un comentariu cu parerea ta