De ce are nevoie lumea acum – sa nu mai risipim mancare

risipa de mancare

In conditiile in care la aceasta ora in lume 1 miliard de oameni mor de foame si 1 miliard sunt obezi, iar 300 de copii mor in fiecare ora in toata lumea de malnutritie (in total 2.600.000 pe an), trebuie sa facem ceva care sa echilibreze lucrurile si sa salveze vieti. Asa cum ma asteptam, solutiile vin din partea oamenilor simpli inainte sa vina (daca se va intampla) din partea autoritatilor internationale avizate. Spre bucuria mea, doua solutii care incep sa prinda viata in acest sens in Spania si Franta sunt altele decat nesanatoasa conceptie pe care mamele noastre ne-au inoculat-o, de a manca tot din farfurie pentru ca altfel ii sfidam pe cei care nu au ce manca (in realitate, daca mananc tot din farfurie nu il voi hrani pe cel flamand, ci voi deveni eu mai gras). Cele doua initiative sunt un bun inceput pentru combaterea risipei de alimente si pentru rezolvarea foametei.

Prima dintre ele se refera la un proiect de lege votat in luna mai in Franta prin care marilor lanturi de supermarketuri li se interzice risipa de hrana. Aceste magazine trebuie sa doneze alimentele nevandute catre organizatiile caritabile (alimente carora le expira in scurt timp termenul de valabilitate), sau sa le directioneze spre hranirea animalelor (alimente expirate).

Aceste masuri vin in conditiile in care francezii arunca la gunoi fiecare in medie 20 de kilograme de mancare intr-un an, iar costul acestei risipe se ridica la circa 12-20 miliarde de euro. Sub noua legislatie, toate lanturile de mari supermarketuri vor trebui sa semneze contracte cu organizatii caritabile care sa faciliteze donatiile de alimente, masura prin care guvernul estimeaza ca va injumatati risipa de hrana din Franta pana in 2025. (Mai multe detalii poti gasi pe totb.ro).

A doua solutie a venit in doua localitati din Spania, unde a fost demarat proiectul „Frigiderul Solidaritatii”. Localnicii, dar si restaurantele sau localurile pot depozita acolo resturi de mancare sau hrana nefolosita, pe care ar fi urmat sa o arunce la gunoi. Orice produs lasat in frigider poate fi luat de oricine crede ca are nevoie de el. “Cred ca am reusit, pana acum, sa economisim 300 de kilograme de hrana care altfel ar fi ajuns la gunoi”, spune Álvaro Saiz, organizatorul proiectului. Frigiderul Solidaritatii este un frigider imens aflat pe un trotuar din centrul localitatii, in jurul caruia a fost construit un gard de lemn, care sa indice faptul ca nu e vorba de un aparat electrocasnic abandonat, ci de un proiect-pilot menit sa lupte cu risipa de mancare.

Ideea i-a venit dupa ce a vazut ca nu se cauta solutii pentru eterna problema a hranei aruncate iresponsabil de catre supermarketuri. S-a documentat si a descoperit ca in Berlin, Germania, exista o retea de frigidere din care oricine se poate servi, aşa ca a decis ca experimentul trebuie incercat si in Spania.

“Scopul proiectului nu este sa hraneasca numai nevoiasii. Nu este un act caritabil. Este vorba de a folosi hrana care, altfel, ar ajunge la gunoi. Nu conteaza cine ia ceva din frigider. Poate fi si Julio Iglesias. Este vorba exclusiv de recuperarea unei valori si de lupta cu risipa de mancare”, explica acesta.

Proiectul are si un set de reguli stricte: nu se depoziteaza in frigider peste crud, carne cruda sau oua, dar nici produse care au depasit perioada de valabilitate; orice produs facut in casa trebuie sa aiba o eticheta care sa indice cand a fost facut. O echipa de voluntari trebuie sa verifice periodic frigiderul, pentru a-l goli de produse care expira – asta, teoretic, deoarece pana acum tot ce s-a pus in frigider s-a luat zilnic.

Se pare ca mai multe comunitati din Spania sunt dornice sa deruleze un astfel de proiect.

risipa

Anul trecut, lanturile de supermarketuri Intermarche au lansat in Franta o campanie pentru promovarea legumelor si fructelor “urate”, incurajandu-i pe cumparatori sa nu le discrimineze si sa contribuie astfel la combaterea risipei de hrana, un fenomen cu implicatii profunde.

Potrivit ONU, principalele surse ale risipei de hrana sunt: agricultura (productia mai mare decat cerinta pietei, deteriorarea alimentelor din aceasta cauza), lipsa infrastructurii corespunzatoare in tarile in curs de dezvoltare (drumuri proaste = alimente stricate in timpul transportului), procesarea, distributia si consumul iresponsabil, excesiv. Mai multe date despre risipa de hrana si despre alte proiecte menite sa o elimine, gasesti in acest articol si in acesta.

Sursa: Think Outside The Box

Lasa un comentariu cu parerea ta