Cum trebuie sa ne comportam cu persoanele dificile (III). Personalitatile histrionice

cum sa ne comportam cu persoanele dificile - histrionicii

In primul articol din seria dedicata comunicarii cu persoanele dificile am stabilit ca acesti oameni sunt foarte diferiti si una dintre cauzele faptului ca nu reusim sa ne intelegem cu ei este si tendinta noastra de a-i trata pe toti la fel, in timp ce oamenii dificili se incadreaza in multe categorii diferite, percep diferit realitatea, au reactii diverse si anumite fixatii.

Daca reusim sa-l intelegem pe fiecare in parte cu logica din spatele modului lui de gandire, putem ameliora considerabil relatia cu el invatand ce abordare este mai potrivita pentru fiecare categorie de persoane dificile. Pornind de la faptul ca acel om vede realitatea diferit de mine, daca inteleg cum gandeste, pot alege tehnica de comunicare adecvata care sa ma ajute sa relationez cu el.

Azi vorbim despre personalitatea histrionica, despre cum percepe aceasta lumea, cand este util si cand dauneaza histrionismul, cum este bine sa ne comportam cu histrionicul, dar si ce trebuie sa evitam in comunicarea cu el.

Histrionicii

Termenul „histrionic” vine de la latinul „histrio”, care il desemna pe actorul care, in sunetul flautului juca pantomima.

Personalitatea histrionica

 • Cauta sa atraga atentia celorlalti, nu agreeaza situatiile in care nu este obiectul atentiei generale. Cauta insistent afectiunea propriului anturaj.
 • Are un fel dramatic si teatral de a-si exterioriza emotiile, care sunt foarte schimbatoare.
 • Stilul discursului sau este mai degraba emotional, caci evoca impresii si este lipsit de precizie si detaliu.
 • Are tendinta de a idealiza sau, dimpotriva, de a deprecia excesiv persoanele din anturajul sau.

Majoritatea sunt buni oratori si isi folosesc sarmul personal ca sa impresioneze, insa joaca in permanenta un rol. Cauta sa atraga atentia tuturor si pentru asta ar face orice. Daca ii spui ca intrece limita incercand sa atraga atentia asupra sa, cel mai probabil va nega ca facea asta, se va simti chiar lezat si va sustine ca asta a fost dispozitia lui de moment. Histrionicul crede ce spune si nu isi da seama ca functioneaza si gandeste astfel.

Personalitatile histrionice au destul de putin conturata atat capacitatea de autoobservare, cat si pe aceea de a-si accepta propriile emotii. Ei pot sustine ca fac pe bufonii pentru ca sunt intr-o dispozitie exuberanta, in timp ce emotia lor este mai degraba de teama de a nu placea, care ii si impinge sa se dea in spectacol. A constientiza aceasta teama este poate mult prea angoasant pentru el si atunci o indeparteaza printr-un mecanism de aparare, al carui rol este acela de a proteja constiinta de emotii negative.

Cum percepe histrionicul lumea

Convingerea de baza a histrionicului ar putea fi: „Pentru ca ceilalti sa-mi acorde sprijinul lor, trebuie sa se simta fermecati si atrasi de mine”. Intr-o discutie fata in fata cauta ca interesul interlocutorului sa fie indreptat cu totul asupra lui.

Ceea ce ne duce la o alta convingere a lor – aceea ca nu se pot descurca singuri in viata si ca au nevoie de ajutorul celorlalti. Intr-adevar, personalitatile histrionice ascund sub o aparenta spectaculoasa o depreciere a propriei persoane; ele cauta necontenit o intarire in privirea fascinata a celuilalt.

Adesea, emotiile lor se schimba cu repeziciune, dar este greu de spus daca pentru a trezi uimirea sau interesul celorlalti sau daca, asemenea copiilor, trec sincer de la ras la plans.

In randul femeilor putem vedea mai des personalitati histrionice, dar si barbatii pot avea aceste trasaturi, cu oarecare diferente in functie de cultura din care provin. Un barbat histrionic va face demonstratii de forta, declaratii inflacarate, ca un seducator dintr-o piesa de teatru. Dar si la el preocuparea de a fi centrul atentiei celorlalti va fi la fel de mare, va miza si el la fel de mult pe aparente, pe vestimentatie, pentru a capta atentia.

Cand este util putin histrionism

Anumite persoane ca avocatii, oamenii politici sau cei din media si-au facut o profesie din a capta atentia unui public, a-l fascina si a jongla cu emotiile lui. Adesea, acestea sunt personalitati histrionice si au fost atrase
de aceste profesii tocmai pentru ca aveau sentimentul ca asa pot capata o „scena” pe masura lor. In aceste situatii faptul ca sunt histrionici ii ajuta sa reuseasca in aceste profesii. In domeniul publicitar si in mass-media sunt mai multe personalitati histrionice decat in alte domenii de activitate si aceste personalitati se simt atrase de marile orase si nu de mediul rural. Asta nu inseamna ca toti avocatii, oamenii politici sau cei care activeaza in publicitate sunt histrionici, sau ca nu putem intalni unii in alte domenii.

Cand prea mult histrionism dauneaza

Daca vorbim de exemplu de un avocat histrionic, comportamnetul lui il poate ajuta in profesie, dar ii poate dauna in viata privata, unde nu va fi inteles si acceptat poate de familie si cunostinte.

La o prima vedere, personalitatile histrionice pot parea incantatoare, dar manifestarile lor exagerate, dispozitia
schimbatoare, setea de a capta atentia, toate acestea sfarsesc prin a-l plictisi pe partener, care pleaca. Brusc, ele sunt intarite si mai mult de convingerea ca trebuie sa vrajesti si sa seduci fara incetare, altfel celalalt te va parasi si atunci incep o alta relatie, procedand si mai histrionic si, fireste, poate urma un nou esec. Asta se intampla in viata multor vedete care sunt parasite din cauza comportamentului histrionic sau parasesc pentru noi parteneri care le acorda mai multa atentie.

Cum sa ne comportam cu persoanele histrionice

Sa ne steptam la tot felul de exagerari si dramatizari

Daca ai inteles ce este o personalitate histrionica, atunci stii ca aceste comportamente teatrale si excesive nu sunt capricii, ci reprezinta un fel de a fi care face parte din personalitatea lor. Este, deci, inutil sa spui: “Ar trebui sa termine odata cu tot circul asta” si sa te enervezi. Caci pentru personalitatea histrionica nu este deloc un “circ”, ci comportamentul sau obisnuit, felul in care cauta sa se afirme in ochii celorlalti, in care vrea sa elimine unele emotii mult prea deprimante. Decat sa te enervezi atunci cand aceasta personalitate pare sa intreaca orice limita, incearca mai bine sa accepti ca histrionismul sau este ceva obisnuit, ca si miopia ori calvitia. Te enerveaza prietenii tai pentru ca sunt miopi ori cheli?

Sa le lasam din cand in cand sa se manifeste, dar stabilind unele limite

La lucru, mai ales la sedinte, personalitatile histrionice sunt destul de greu de suportat uneori. In timp ce se asteapta de la ele un discurs precis, factual, centrat pe posibilele solutii ale unor probleme, acestea tin un discurs imprecis, dramatic, centrat pe emotii. Superiorul lor se poate simti atunci tentat sa nu le mai ofere nici un prilej pentru a vorbi pentru ca ar obosi pe toata lumea si ar parea ca se lauda singuri.

Personalitatile histrionice pot fi foarte iritante, chiar si pentru psihoterapeut. Faptul de a le respinge duce la o inrautatire a comportamentului lor. Cu cat reactia de respingere a grupului este mai intensa, cu atat mai mult histrionicul se va stradui sa-i recastige atentia printr-o serie de comportamente din ce in ce mai exagerate, ceea ce face ca ostilitatea grupului sa creasca, iar cel in cauza sa dramatizeze intreaga situatie.

Poate ca te gandesti de ce nu realizeaza histrionicul ca interventiile sale excesive ii enerveaza pe toti. De ce nu schimba tactica, manifestandu-se mai putin la sedinte sau la intalniri? Daca ar fi avut o personalitate “normala” ar fi tinut seama de intreaga situatie si ar fi incercat sa-si schimbe comportamentul. Dar este o personalitate dificila si ii este greu sa-si modifice comportamentul, pe care il repeta intr-un mod rigid.

Daca i se acorda atentie si importanta rolului pe care il are, histrionicul poate deveni mai maleabil. Lasa-i un spatiu de actiune, dar stabilindu-i totusi limitele.

Sa le aratam interes ori de cate ori au un comportament “normal”

Uneori, mai ales daca este incredintata ca interesul este indreptat asupra ei, personalitatea histrionica se va debarasa, fie si pentru cateva clipe, de comportamentul ei teatral sau manipulant. Atentie! Nu lasa sa treaca aceste momente fara a reactiona. Caci in acest fel ii arati ca apreciezi faptul ca se comporta astfel.

Cand simti ca vrea doar sa atraga atentia si vorbeste doar ca sa nu taca, raspunde-i monosilabic si ia aerul ca esti cu gandul in alta parte. Cand spune lucruri pertinente, priveste-l in fata, incuviinteaza si pune-i intrebari din care sa vada ca il asculti cu adevarat.

Acesta este un principiu valabil atat in educatia copiilor, cat si cu colaboratorii, sau in atitudinea fata de personalitatile dificile: adesea, cel mai potrivit mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a incuraja comportamentul opus, cand acesta se produce.

Sa te pregatesti sa treci de la statutul unui erou la cel al unui dusman, si invers. 

Personalitatile histrionice au tendinta de a idealiza ori de a desconsidera persoanele din anturajul lor. De ce? Pentru ca poate cauta emotii intense, emotii pe care efectiv nu le pot controla. Poate pentru ca aceste personalitati sunt inzestrate cu un soi de solvent care le dizolva emotiile profunde a caror constiinta ar fi mult mai greu de suportat.

Pentru a mentine totusi o activitate emotionala isi vor face aparitia emotiile de substitutie. Poate ca aceste personalitati retraiesc o situatie din copilarie in care se straduiau sa castige atentia unui tata distant pecare il idealizau. Colaboratoarea ta histrionica te va diviniza, asa cum un grup de fani isi venereaza vedeta preferata, dar in cazul in care o deceptionezi va sfasia (simbolic) imaginea ta in mici bucatele si va sustine ca esti rau si meschin. Nu te nelinisti prea tare, caci in clipa in care vei manifesta din nou interes pentru persoana ei, iti vei recapata locul in inima sa.

Nerecomandat in relatia cu un histrionic

Sa te amuzi pe seama lui

Deseori, personalitatile histrionice par usor ridicole si devin tinta ironiei anturajului lor. Si asta fara indoiala, pentru ca dorinta evidenta a acestor personalitati de a atrage mereu atentia exista si in noi, insa intr-o forma mascata. Ironizam cu atat mai multa satisfactie aceasta nevoie a lor, cu cat nu vrem sa acceptam ca ea exista si in noi. E ca atunci cand ne amuzam pe seama unui copil de doi ani care se da in spectacol pentru ca surorii sale nou-nascute i se acorda prea multa atentie.

Ne amuzam pe seama istericilor si a histrionicilor, caci acestia, cu emotivitatea si sensibilitatea la opiniile celorlalti, nu pot fi adversari redutabili. (Mult mai rar vedem oameni amuzandu-se pe seama paranoicilor.) Ori zeflemeaua, care in general raneste, va rani poate in si mai mare masura o personalitate histrionica si o va determina sa iti recastige atentia prin toate mijloacele disponibile: lacrimi, tentative de suicid, concedii medicale daca e vorba de un subaltern de exemplu.

Sa te lasi impresionat de tentativele de seductie

Personalitatea histrionica este gata de orice pentru a-ti capta atentia. Va avea, deci, tendinta de a sexualiza relatia, chiar intr-un context profesional. Vestimentatia discret provocatoare, surasul fermecator si privirea enigmatica, ii vor face sa creada pe naivi ca „au acces”. Dar nu mica le va fi surpriza cand vor incerca sa se apropie, caci vor vedea ca personalitatea histrionica ii respinge cu un aer surprins, indignat chiar. Caci ei nu pricepusera ca toata aceasta parada de farmece avusese un unic tel: acela de a atrage atentia, de a vraji, dar
fara intentia vreunei relatii intime.

Deseori, femeile histrionice sunt luate drept „usoare”. Unele femei histrionice merg chiar mai departe, folosindu-se de sex pentru a capta atentia. Ele vor afisa atitudini indraznete, isi vor schimba frecvent partenerii, se vor arata iubite experimentate si lipsite de prejudecati, dar se vor comporta in acest fel nu dintr-o dorinta adevarata, ci pentru a oferi o aparenta  pe care ele o cred imbietoare (care poate chiar sa fie, cel putin pentru o vreme).

Unii barbati histrionici le vor face pe femei sa se simta debusolate, ele neputand ajunge sa afle care sunt adevaratele intentii ale acestor barbati, caci ei nu procedeaza deschis, ci pun in joc un arsenal de seductie. (A nu se confunda barbatii histrionici cu cei ce ezita din timiditate).

Sa te lasi prea tare induiosat

Emotivitatea de care dau dovada personalitatile histrionice, de fapt fragilitatea lor, comportamentul lor oarecum infantil te pot induiosa si iti pot trezi un sentiment protector. Dar pierzand din detasare si obiectivitate, risti sa fii antrenat in starile ei fluctuante, derutat de schimbarile ei de atitudine, risti sa fii antrenat tu insuti in dramatizarile ei. Voind prea mult sa-i respecti dorintele, nu o vei mai putea ajuta.

Histrionicul poate provoca scene ciudate (cu reprosuri, acuze, etc.) pentru a da sansa unui schimb emotional intre voi. Daca nu ii faci jocul, sau daca amani discutia pe mai tarziu, vei rezolva situatia.

Nu uita ca pentru o personalitate histrionica publicul esti tu. Si un public mult prea “facil” pierde repede interesul ei.

Cum sa ne comportam in unele cazuri particulare

Daca histrionicul iti este sot sau sotie: nu ai decat sa savurezi spectacolul si diversitatea. La urma urmei, pentru asta te-ai casatorit cu el(ea).

Daca iti este patron: incearca sa ramai tu insuti, chiar daca ti se cere contrariul.

Daca iti este coleg sau colaborator: pastreaza o anume distanta, care ii va ingadui sa te idealizeze.

Semnele ca esti o persoana histrionica

 • Privirea celorlalti este un excitant pentru tine.
 • Te emotionezi usor.
 • Iti place la nebunie sa seduci, chiar daca nu ai de gand sa mergi mai departe.
 • Cateodata ti se reproseaza ca “joci teatru”.
 • Pentru ca ceilalti sa te ajute, inainte de toate trebuie sa fie vrajiti de tine.
 • Intr-un grup, daca nu iti acorda toata lumea atentie, incepi sa nu te mai simti in largul tau.
 • Ti se intampla adesea sa te indragostesti de persoane distante sau inaccesibile.
 • Cateodata ti se spune ca te imbraci prea excentric sau provocator.
 • Cand te afli intr-o situatie neplacuta, ti se intampla sa lesini.
 • Te intrebi adesea ce efect ai asupra oamenilor.

Toata lumea are trasaturi de personalitate caracteristice multor categorii de persoane dificile, dar te numesti cu adevarat anxios, sau paranoic, sau histrionic cand ai majoritatea trasaturilor care definesc aceste personalitati, in cea mai mare parte a timpului.

Sursa: Francois Lelord, Christophe Andre – Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta