Si ce daca

DeathtoStock_NotStock10

Nu sunt niciodata suficient de bun. Oricat ma straduiesc, nu ajung la performanta de care stiu ca sunt capabil. Uneori toate imi ies pe dos.  Seful imi spune ca mai am de muncit pana sa ajung intre cei buni. Familia imi spune ca suntem modesti si nu putem aspira la o viata mai buna. Nu am reusit sa fac o impresie buna. Nu am terminat la timp proiectul acela. Nu pot fi cel mai bun in domeniul asta. Imi lipseste curajul sa ma arunc in lupta. Nu am talent de organizator. Niciodata nu-mi ajung banii. Nu cred ca pot sa fac tot ce ar trebui sa fac azi. X nu ma place deloc. Sunt homosexual, deci trebuie sa traiesc in umbra. Copilul meu e homosexual. Copiii nu ma mai cauta. Nu ma inteleg cu colegul Y. Iar afara ploua.

Vinovatia nu rezolva problema, ci aduce atat de mult stres, incat iti incetoseaza gandirea si te blocheaza si mai mult. Dar cel mai rau, iti scade increderea in tine.

Lucrurile au doar semnificatia pe care le-o dam noi. Putem alege sa credem ca totul e pierdut si ireversibil, sau putem alege sa credem ca viata e frumoasa oricum si ca exista mereu si alte optiuni. Perspectiva pe care o alegem schimba totul. 

Si ce daca Y are o parere proasta despre mine? Este doar parerea lui subiectiva. Ceea ce conteaza este parerea mea despre mine. Judecata lui este problema lui.

Si ce daca nu pot fi cel mai bun in domeniul asta? Pot fi cel mai bun in altul.

Si ce daca nu mi-a iesit cea mai buna mancare azi? Maine ma voi stradui mai mult si va iesi mai buna.

Si ce daca nu sunt bun organizator? Sunt in schimb atent la detalii si pot colabora cu un bun organizator.

Si ce daca nu-mi ajung banii? Banii nu sunt totul si nu ma impiedica sa fiu fericit. Este o provocare sa vad cu cat de putini bani ma descurc si pe ce lucruri neesentiale cheltuiesc. Viata este mult mai mult decat bani.

Si ce daca X nu ma place? Ma plac cei care ma cunosc mai bine: A, B, C, D, ….

Si ce daca nu am atins inca performanta in domeniul meu? Faptul ca azi m-am oprit sa constat asta, este o oportunitate sa caut metode si strategii noi, sa lucrez la a-mi dezvolta si alte abilitati. Voi exersa si mai concentrat pana voi atinge performanta. Unii au nevoie de mai mult timp.

Si ce daca azi toate mi-au iesit pe dos? Dorm putin, ma relaxez si apoi ma voi concentra mai bine si voi repara tot. Nimeni nu este perfect. Stangacia este chiar un motiv bun de amuzament.

Si ce daca familia ma descurajeaza sa visez la o viata mai buna? Pe mine ma incurajeaza modelele oamenilor de succes care au pornit din familii modeste. Descurajarile familiei ma determina sa demonstrez ca se poate.

Si ce daca nu am facut o impresie buna? Azi vorbim doar de o prima impresie. Imaginea mea se va contura in timp in ochii acelui om. Iar eu voi avea grija sa imi vada adevarata valoare.

Si ce daca nu am terminat la timp proiectul? Voi cere o amanare si voi plusa in calitate, astfel incat sa impresionez.

Si ce daca nu sunt curajos? Sunt prudent si calculez riscurile. Apoi pe baza lor voi capata curaj.

Si ce daca nu imi termin treburile de azi? Asta ma forteaza sa ma ocup de esential si urgent, sa deleg ce nu e urgent si sa elimin tot ce nu e important. Este o ocazie buna sa-mi simplific viata.

Si ce daca sunt homosexual? Pot avea o viata la fel de frumoasa ca oricine, doar ca discreta. Iar daca unii nu vad padurea din cauza copacilor, ei au de pierdut.

Si ce daca copilul meu e homosexual? Este perfect exact asa cum este. Am adus pe lume un om liber sa traiasca si sa se manifeste asa cum simte. Menirea lui nu este sa-mi satisfaca mie nevoia de imagine sociala perfecta. Cel mai important este ca e sanatos si fericit si ca avem o relatie buna.

Si ce daca nu ma mai cauta copiii? Au crescut si au viata lor, iar eu am stiut ca va veni vremea asta. Pot sa-i caut eu pe ei mai des, sa le ofer ajutorul meu si sa-mi organizez viata incat sa-i fac mandri de intelepciunea mea. Eu trebuie sa am o viata independent de ei. Iar daca am gresit eu cand i-am criticat prea mult, voi corecta asta.

Si ce daca nu ma inteleg cu colegul Z? Cu deschidere si comunicare putem gasi un teren comun si putem chiar sa colaboram si sa folosim calitatile fiecaruia in scop comun. O sa incerc sa-i arat eu o fata noua a mea, una care sa-i inspire incredere si apreciere. Sau pot sa-l evit. Nu ma defineste relatia cu un singur om.

Si ce daca ploua? Intotdeauna iese soarele dupa ploaie. Cum pot sa ma folosesc de asta?

Si ce daca … ORICE?

Si ce daca DA? Si ce daca NU?

Merita pretul platit pentru a nu fi autentic, detasat, relaxat si pozitiv?

SI CE DACA este intrebarea salvatoare care te scoate din impas si te impinge inainte. Iesi de sub carapacea vinovatiei si a perfectionismului si fii asa cum simti sa fii, indiferent ce cred altii. Traieste cum crezi tu ca este bine, atata timp cat asta nu afecteaza pe nimeni. Detaseaza-te. Lasa totul sa treaca. Onoreaza-ti unicitatea.

Ne cramponam prea mult de acest DACA. Hai sa-l inlocuim cu SI CE DACA.

Ia-l pe SI CE DACA in brate si nu-i mai da drumul niciodata.

Si ce daca oamenii te cred nepasator?

Lasa un comentariu cu parerea ta