Cum sa luam decizii tot mai bune

Cum sa luam decizii mai bune

Deciziile ne schimba viata in fiecare minut. Ti-ai dorit vreodata sa stii cum ar fi fost daca alegeai cealalta directie? Unii oameni nu pot sa duca povara asumarii deciziilor din viata lor pentru ca nu si-ar ierta sa constate la un moment dat ca au mers pe calea gresita. Asteapta sa-i ia valul vietii si „sa-i duca destinul unde trebuie sa ajunga”. 

Cei mai multi oameni nu au curajul sa ia deciziile grele in viata pentru ca vor sa ia decizia buna. De aceea nu iau nici o decizie. Iar asta e o decizie. (Tony Robbins)

Nu cred in destin. Eu cred in deciziile fiecarei zile. Privit in contextul de mai sus, destinul este un concept inventat ca scuza de fricosi.

In fiecare moment deciziile pe care le iei pot sa-ti schimbe cursul vietii pentru totdeauna. (Tony Robbins)

Sunt deciziile radicale? Da si nu. Exista alegeri radicale, ireversibile pe care ti le asumi. Daca vrei sa traiesti viata in conditiile tale, trebuie sa alegi constient. Cei care nu isi asuma responsabilitatea luarii unei decizii, isi asuma de fapt un risc mai mare: acela ca intamplarea sa-i duca unde nu isi doresc. Dar exista si decizii reversibile, sau macar corectabile. In realitate, putine decizii nu sunt asa. Frica oamenilor de a decide este nejustificata. Ce ne impiedica sa revenim asupra unei decizii, sau sa luam alta care s-o corecteze? Probabil imaginea in ochii lumii si consecventa absurda fata de ceva ce am spus/facut anterior. De ce sa nu ne dam voie sa ne razgandim? De ce sa platim costul hazardului?

Cand faci o alegere, schimbi viitorul. (Robin Sharma)

Indiferent daca esti de acord cu mine ca deciziile ne dau cursul vietii, sau daca crezi in predestinare, se intelege cat de important este sa luam decizii bune in viata. Din playlistul de mai jos putem invata sa luam decizii tot mai bune, iar subiectul este tratat pe larg. La final am extras idei importante din aceste filmulete.

Noi decizii creeaza o noua viata. (Tony Robbins)

Cum sa luam decizii tot mai bune

 • Ce inseamna o decizie buna? Sa alegi cea mai buna varianta in momentul respectiv, bazat pe informatiile pe care le ai si pe cunostintele de moment. Deciziile bune nu duc neaparat la rezultatele cele mai bune pentru ca intre decizie si implementare pot interveni factori neprevazuti. In final trebuie analizat daca decizia si aplicarea au fost bune, nu daca rezultatul este bun sau rau.
 • Luam decizii proaste pentru ca nu avem timp si decidem impulsiv, gandind pe termen scurt, dar si pentru ca alegem calea simpla.
 • Pentru a lua decizii mai bune este nevoie nu sa ne schimbam noi, ci sa creem un mediu propice luarii deciziilor cu usurinta.
 • Cu cat ai mai multe optiuni, cu atat mai greu este sa decizi.
 • Etapele luarii deciziei: observarea informatiilor, clasificarea lor si definirea semnificatiilor.
 • Pasii unei decizii: intelegerea cauzalitatii, imbunatatirea prognozei/estimarilor, sortarea dupa relevanta.
 • Ia decizia mai devreme, nu prea tarziu.
 • Ramai cu acea varianta pe care ai decis-o inainte sa schimbi rapid.
 • Seteaza-ti criterii dupa care sa iei decizii (intuitia iti spune ca e bine pentru tine? ai recomanda acea cale oricui? ce crezi ca ar decide toata lumea daca ar trebui sa ia aceasta decizie? ai fi mandru in fata lumii ca ai luat-o? decizia este in acord cu valorile tale?)
 • Aduna cat mai multa informatie cu detalii ajutatoare de la oameni informati, nu de la cei care isi dau doar cu parerea; mergi la experti daca poti ca sa te informezi si la cei care au trecut prin acea situatie cu succes.
 • Luam decizii proaste pentru ca fortam o varianta incorecta, din cauza ca nu cunoastem mai multe variante.
 • Ia deciziile dupa ce ai studiat bine problema si te-ai asigurat ca ai suficiente detalii si informatii.
 • Daca nu ai suficiente informatii, gandeste-te ce intrebari poti pune si cui pentru a afla raspunsurile.
 • Analizeaza periodic ce decizii ar trebui sa iei si in ce domenii ale vietii; astfel eviti sa amani decizii importante care trebuie luate la timp.
 • Accepta toate evenimentele pentru ca nu stii care te va determina sa iei decizii ce iti vor schimba viata definitiv.
 • Ne crestem sansa sa luam decizii bune daca dormim bine, daca mancam proteine dimineata si daca facem sport pentru ca atunci ne creste nivelul de serotonina din creier.
 • Ia deciziile conform cu ce iti spune intuitia, nu intelectul, nici emotiile, iar pentru a ajunge la sinele tau, aloca-ti momente de liniste si calm, pentru a-ti accesa subconstientul care te ajuta sa decizi bine sau macar sa gasesti intrebari de calitate cu care sa obtii informatii suplimentare.
 • Acorda-ti timp sa iei o decizie si sa vii cu un raspuns; daca peste cateva zile sau saptamani intentia e prezenta, probabil ca primesti informatia de la un nivel superior de constiinta.
 • Uneori faptele sunt suficiente sa te ajute sa decizi, alteori ai nevoie sa-ti accesezi intuitia.
 • Cele mai importante 3 decizii zilnice: pe ce te concentrezi (pe ce poti controla sau pe ce nu sta in puterea ta de influenta, pe ce nu a mers bine sau pe ce ai invatat dintr-o anumita experienta), ce inseamna un anumit lucru pentru tine (privesti o anume situatie ca fiind sfarsitul, doar o cotitura, sau inceputul) si ce ar trebui sa faci (actionezi sau te retragi).
 • Analizeaza mai multe posibilitati si decide care anume ar face cea mai mare diferenta, care ar produce cele mai multe si mai bune rezultate.
 • Ca sa putem lua decizii tot mai bune trebuie sa lucram la felul in care vedem lucrurile si la convingerile noastre pe care ni le-am format devreme in viata. Convingerile trebuie readaptate pentru ca sunt radacina deciziilor.
 • Latura emotionala are rolul principal in luarea deciziilor (nu cea rationala), inclusiv atunci cand rational este greu sa inclini balanta intr-o directie sau in alta.
 • Ne bazam deciziile de multe ori pe experiente similare din trecut si aici ne influenteaza nu doar amintirea rezultatului factual, ci si amintirea emotiei pe care am simtit-o in urma acelei decizii. Luam decizii in functie de ce am invatat din experiente anterioare.
 • Cand luam decizii mereu ne gandim daca am luat in considerare suficiente date, daca avem la dispozitie suficienta informatie, daca am acordat suficient timp luarii deciziei. Pana cand iti dai seama ca exista o infinitate de detalii, ca nu poti sa le stii pe toate vreodata si ca circumstantele se schimba constant. In consecinta, trebuie sa iti faci curaj si sa iei decizii in functie de informatiile pe care le ai in acel moment.
 • Nu putem lua vreodata decizii daca incercam prea mult sa tinem cont de variabile care nu se afla sub influenta noastra: actiuni, intentii, sentimente, dorinte ale altor oameni, vremea de afara, conditii economice pe termen lung, etc.
 • O buna metoda decizionala este delegarea autoritatii.
 • Abordarea zen este aceea de a actiona imediat fara a face o alegere, fara a lua o decizie. Pur si simplu actiunea necesara pentru rezolvarea problemei, in lipsa ezitarii pe care o implica alegerea.
 • Cele mai bune decizii depind de filtre, de criterii, care trebuie sa fie in acord cu valorile tale.

Imi amintesc de momentul in care viata mea s-a schimbat, momentul in care in sfarsit am zis: „Gata, mi-a ajuns! Stiu ca sunt mult mai mult decat demonstrez  acum mental, emotional si fizic.” Am luat o decizie in acel moment care mi-a schimbat viata pentru totdeauna. Am decis sa-mi schimb fiecare aspect al vietii. Am decis ca nu voi mai accepta sa ma manifest la un nivel mai jos decat stiam ca pot. (Tony Robbins)

Opiniile de mai sus sunt diverse si trateaza subiectul luarii deciziilor din mai multe puncte de vedere. Tu pe ce te bazezi cand iei decizii? Ai un tipar pe care il urmezi, sau decizi in functie de intuitie sau de emotia de moment?

Sursa foto

CITESTE SI:

Libertatea de a alege. De ce nu e bine sa avem multe optiuni

8 discursuri TED despre cum luam decizii si cum facem alegeri

Cum ne face creierul sa luam decizii gresite pe baza unor asteptari eronate

100+ citate despre oportunitati

Lasa un comentariu cu parerea ta