Respiratia. Aparent este cel mai banal lucru pe care il facem. Totusi, sunt intervale in care uitam sa respiram normal si ne surprindem respirand scurt, in piept, sacadat, in timp ce sangele ne este invadat de hormonii stresului. Bine ar fi ca macar in acel moment sa ne oprim din ce facem si sa ne reglam timp de cateva minute respiratia. Practic, sa respiram profund de 10-20 de ori. Dar cum nu avem timp, ne continuam goana.
Nu acordam respiratiei importanta cuvenita pentru ca este unul dintre multele lucruri pe care le-am primit gratuit. Este un fenomen prea firesc ca sa ne gandim la felurile in care ne poate ajuta. Natura este intotdeauna simpla si ne ofera tot ce avem nevoie ca sa traim sanatosi si in echilibru. Mai trebuie doar sa folosim ce am primit.
Respiratia ne ajuta sa ne energizam, sa ne relaxam, sa reducem stresul, sa ne calmam sau sa accesam nivele profunde ale constiintei. Nu te costa nimic sa incerci tehnicile de respiratie de mai jos.
Tehnici respiratorii de baza
TEHNICA 4-7-8 (Respiratia pentru relaxare)
RESPIRATIA PENTRU ENERGIZARE
TEHNICA NUMARARII RESPIRATIILOR
RESPIRATIA 101
ILUMINAREA PRIN RESPIRATIE
In traditia budista si in cea yogina oamenii pretind ca au atins o stare de iluminare prin faptul de a fi atenti la respiratia lor. Concentrarea la inspiratie si expiratie ne ajuta sa ne schimbam starea constiintei, sa incepem sa ne relaxam si sa ne detasam incet de starea normala de constienta. Incearca sa te concentrezi pe punctul dintre inspiratie si expiratie, care este lipsit de dimensiune si cauta iluminarea in acel spatiu.
RESPIRATIA 4-4
Atunci cand inspiri, numeri pana la 4, din secunda in secunda. Repeti numaratoarea la expirare. In tot acest timp, vizualizeaza miscarea energiei din corpul tau de la talpi pana in crestetul capului si incearca sa o simti. Urmareste sa simti cat mai multe senzatii pe masura ce iti deplasezi atentia de la o regiune la alta a corpului. Pe expiratie, condu toata aceasta intensitate a senzatiilor percepute catre palme, urmarind sa le intensifici si mai mult. Daca ai reusit, inseamna ca ai pus in miscare si energia din corp. Acest tipar de respiratie nu e greu dar necesita o concentrare foarte mare, desigur daca vrem sa ne simtim si energia miscandu-se in corp. Este posibil sa-ti treaca durerea de cap dupa ce repeti de 10 ori aceasta respiratie. Ca sa iti reuseasca mai bine respiratia abdominala, imagineaza-ti ca un carlig trage muschii de sub ombilic in jos pe masura ce aerul coboara.
RESPIRATIA 1-4
Este o tehnica respiratorie care dinamizeaza extrem de puternic energia. In acest caz, inspiratia dureaza numai o secunda, in timp ce expiratia este prelungita pana la patru secunde. Intervalul de timp poate diferi, importanta fiind pastrarea proportiei de 1:4. Inspiratia completa intr-un interval atat de scurt necesita un efort considerabil si trebuie practicata pe gura. Daca simti ca ametesti, opreste-te.
RESPIRATIA 2-6
Este o tehnica respiratorie foarte puternica pentru dinamizarea energiei. Descrierea este inclusa in denumirea sa: inspiratia se face pe durata a doi timpi, iar expiratia pe durata a sase timpi. In general, un timp echivaleaza cu o secunda. Acest tip de respiratie necesita un anumit efort pentru ca nu e usor sa-ti umpli plamanii cu aer la capacitate maxima in numai doua secunde. Expiratia este mult mai lina, durand pana la numararea a sase timpi. Atentie: nici in timpul acestui exercitiu, nici in celelalte tehnici, nu se practica retentia suflului. Respiratiile se fac pe fondul unei stari de calm, pace si bine interior.
RESPIRATIA FOCULUI URMATA DE 2-6 SAU 1-4
Aceasta este cea mai puternica tehnica de dinamizare a energiei si nu trebuie practicata decat o singura data pe minut. Folosirea excesiva a acestui tip de respiratie poate cauza o stare de lesin. De aceea, daca te simti puţin ametit, opreste pentru moment practica. Nu aplica niciodata aceasta tehnica atunci cand conduci masina sau lucrezi cu aparatura grea. Atentie: pentru bolnavii cardiaci aceasta tehnica este contraindicata. Se realizeaza astfel: inspiri si expiri o cantitate mare de aer de 5-7 ori. Plamanii opereaza in acest caz ca niste foale de mari dimensiuni, punand in miscare un mare volum de aer. Daca iti este mai usor, imagineaza-ti ca incerci sa stingi o lumanare aflata la un metru de tine, sufland asupra ei atunci cand expiri, dupa care incercand sa inspiri inapoi aerul dat afara. Inspiratia si expiratia trebuie sa se faca pe gura si foarte rapid. Practic, cele 5-7 respiratii nu dureaza mai mult decat cateva secunde. Imediat dupa ce ai terminat acest ciclu de inspiratii si expiratii rapide, fa o inspiratie profunda, completa, apoi expira aerul cat timp numeri pana la 4 sau la 6. Continua apoi cu tehnicile 1 sau 2. Va recomand sa aplicati aceste tehnici de respiratie inainte si dupa ce ati terminat programul zilnic de exercitii fizice sau/si de automasaj.
CONECTAREA ENERGIEI CU RESPIRATIA
Surse: terapii.net
http://www.drweil.com/drw/u/ART00521/three-breathing-exercises.html
http://www.drweil.com/drw/u/ART02039/the-art-and-science-of-breathing.html
CITESTE SI:
Obstacolele emotionale care stau in calea meditatiei si cum sa le depasesti
Plamanii si aparatul respirator
Cum ne pastram sanatatea plamanilor si a aparatului respirator