Cum sa te pregatesti rapid pentru sesiune

Ai inca examene de dat? Sau restante? Nu le mai amana. Abordeaza-le mai inteligent.

Cea mai stresanta, dar si cea mai importanta perioada din viata studentilor este cu siguranta sesiunea. Un adevarat maraton de ore nedormite, cafele baute si mii de pagini rasfoite, sesiunea nu trebuie sa fie intotdeauna un chin.

Aplicand cateva metode eficiente de optimizare a timpului, poti sa inveti mai rapid si sa fii mult mai productiv in procesul de repetare a materialului de curs.

Cum inveti cel mai eficient (2 metode de baza)

1. Asimilam cel mai bine informatii noi daca le legam de cunostinte mai vechi pe care le detinem

Deci de cate ori trebuie sa inveti ceva nou, fa asocieri logice cu ceea ce stii deja. Pe baza cunostintelor vechi pe care le ai, cladeste informatia noua, cauta sa construiesti o tesatura care sa aiba neaparat logica pentru tine ca sa o poti retine mai usor. Nu incerca sa memorezi notiuni abstracte ca un robot, pentru ca le vei uita rapid.

2. Incepe orice sesiune de invatare cu repetarea a ceea ce ai invatat deja

Se considera ca aceasta metoda de invatare este cea mai eficienta pentru ca sedimenteaza informatia parcursa deja prin repetare. Reimprospatandu-ne memoria cu ceea ce am studiat in zilele anterioare, facem mai usor conexiuni cu informatia parcursa azi. Concret, daca ai de invatat o carte in cateva zile, imparte capitolele de parcurs pe zile. In fiecare zi cand inveti capitolele alocate, extrage-ti neaparat si ideile esentiale si fa cu ele cate o lista. A doua zi vei incepe intervalul de invatare pe care ti l-ai propus cu repetarea ideilor invatate in ziua anterioara. A treia zi vei incepe cu a repeta ideile din prima si a doua zi si abia apoi vei trece la a invata capitolele pe care ti-ai programat sa le parcurgi in acea zi. De exemplu, luni inveti 3 capitole din carte si extragi ideile principale. Marti incepi prin a repeta ideile principale invatate luni, apoi mai inveti sa zicem urmatoarele 3 capitole. Miercuri incepi prin a repeta ideile principale de luni si pe cele de marti si apoi inveti inca 2 capitole. Continui astfel pana cand finalizezi cartea.

Cum imparti inteligent materialul de studiu

Dupa cum ai observat, ti-am sugerat deja cum sa imparti materialul de studiu.

  1. In primele zile pe care le ai la dispozitie aloca spre invatare o cantitate mai mare de material, iar in ultimele zile una mai mica. Este evident de ce: pentru ca in primele zile ai mai multa putere de memorare, pe de o parte, iar pe de alta parte, in ultimele zile consumi o parte din timpul de invatare cu repetarea a ceea ce ai parcurs in zilele anterioare. Cu siguranta ca nu iti place sa aloci din ce in ce mai mult timp zilnic pentru invatare.
  2. In ultima zi doar repeti. In ultima zi pe care o ai la dispozitie pentru a invata pentru respectivul examen trebuie doar sa repeti. Acum nu trebuie sa mai ai de parcurs informatie noua, ceea ce va reduce stresul ca nu termini de invatat in timp util si te va ajuta sa iti sedimentezi informatia in mod relaxat si organizat. Stii ca sunt aspecte importante. In aceasta ultima zi vei repeta toate acele idei principale din zilele precedente si le vei completa cu informatii suplimentare.

Daca pana acum nu ai avut timp, poti sa-ti faci inca o lista cu idei secundare la fiecare capitol, sa faci scheme vizuale, orice care te ajuta sa ai o viziune de ansamblu asupra materialului de invatat. De cele mai multe ori intrebarile la examene vizeaza esenta subiectului si studentii nu sunt capabili sa se adune si sa raspunda simplu pentru ca s-au pierdut in prea multe detalii in timpul invatarii. Procedeaza astfel indiferent cat de putin timp ai la dispozitie pentru a invata.

Alte trucuri complementare pentru a incheia sesiunea cu bine

Strange-ti toate notitele la un loc si pune-le pe categorii

Pentru a-ti usura munca si a diminua nivelul stresului, strange toate notitele pe care le-ai luat in timpul cursurilor. Ordoneaza-le cronologic in functie de fiecare materie in parte. Astfel cu un efort minim, vei avea o buna parte din materialele pentru invatat la indemana imediat.

Asigura-te ca ai toate cursurile

Fie ca ai de studiat dintr-o carte, sau profesorul v-a pregatit un curs ce trebuie doar imprimat, asigura-te ca treci din timp pe la biblioteca sau la imprimeria din zona caminului.

Rezumatul rezumatului

O metoda adesea preferata de studenti pentru a invata este „rezumatul rezumatului”. Cu alte cuvinte, aceasta „metoda” implica conspectarea cursurilor stufoase pentru a retine mai usor informatiile importante. Apoi, conspectul respectiv va beneficia de propriul rezumat, sfarsind astfel cu ca un curs de sute de pagini sa aiba doar cateva pagini cu informatii foarte importante ce trebuie retinute.

Aceasta metoda poate fi aplicata si in sens invers: cunoscand informatia foarte condensata, iti va veni mai usor sa asimilezi detaliile aferente lucrurilor pe care le-ai invatat deja.

TIPS: Rezuma tot materialul/cartea de invatat intr-o pagina. Este o idee extraordinara pe care poti s-o aplici in orice alt domeniu al vietii. Care este esenta cartii/cursului/materiei din fata ta? 1 pagina. 

Evidentiaza ce e mai important

Uneori sunt prea multe informatii si e imposibil sa le memorezi intr-un timp scurt. In acest caz, cel mai bine e sa selectezi doar ceea ce-ti trebuie si sa evidentiezi o parte din informatiile pe care le consideri importante cand parcurgi cursurile. Cu siguranta ca vei fi recunoscator mai tarziu.

Arunca un ochi peste notite si cursuri

Este util sa arunci un ochi peste notite si cursuri chiar si inainte de sesiune. Nu trebuie sa fii sub presiunea de a memora nimic. Pur si simplu lectureaza de curiozitate (poate) notitele. Astfel, iti va fi mai simplu sa inveti, intrucat vei intalni informatii pe care le-ai parcurs deja.

Din experienta pot spune ca nu timpul alocat invatarii este important, ci eficienta cu care inveti, concentrarea si organizarea.

SUCCES!

Sursa foto

CITESTE SI:

4 Metode pentru a-ti organiza mai bine timpul

8 trucuri pentru a fi mai productiv daca ai obiceiul sa amani

Prioritizarea. Cum reusesc sa-mi duc la bun sfarsit toate sarcinile

80/20 sau principiul Pareto

Descopera-ti vocatia si incepe s-o valorifici!

Plictisit? Rutinat? Incearca ceva nou pentru 30 de zile

Lasa un comentariu cu parerea ta