Pericolele la care sunt expusi copiii pe internet

Secolul XXI este numit, pe buna dreptate, era tehnologiilor moderne. Traim intr-o noua lume la care suntem nevoiti sa ne adaptam „din mers” si care ne creeaza noi responsabilitati, in primul rand fata de copii. Pana nu demult exista o regula nescrisa: copiii veneau de la scoala sau gradinita, isi schimbau hainele si ieseau la joaca. Abia de-i puteai aduce acasa la apusul soarelui. Acum, insa, nu-i poti scoate la lumina zilei. Reprezentantii noii generatii petrec ore intregi in online, pe dispozitivele mobile sau in jocuri pe computer. Desigur, nu putem nega beneficiul internetului, dar nici nu avem dreptul moral sa ignoram efectele adverse ale navigarii excesive pe internet. Odata cu dezvoltarea serviciilor social media, s-au inmultit si pericolele pe care le prezinta online-ul.

Programe periculoase pentru dispozitiv

Navigand pe internet fara supraveghere, copilul ar putea accesa site-uri care nu au certificat de securitate SSL, ori descarca programe periculoase, care pot deteriora computerul sau pot obtine acces la informatiile confidentiale stocate in el. Astfel de programe reduc viteza de accesare a Internetului, pot utiliza computerul pentru a raspandi copii catre alte dispozitive, trimit spam-uri din numele dumneavoastra prin e-mail sau prin orice retea sociala. Deci virusii pot penetra calculatoarele nu doar prin medii externe de stocare (CD-uri, memorii flash, etc), dar si prin online.

Fraude cibernetice

Fara sa vrea, copilul poate descarca programe care au ca scop furtul de informatii personale: numere de conturi bancare, detalii din pasaport, coduri, parole etc. Cu aceste date, hackerii sustrag bani, realizeaza tranzactii, fac cumparaturi sau iau credite.

Agresiunea pe Internet

Cyberbullying sunt mesajele care contin injurii, agresiune si care sunt trimise cu ajutorul diferitelor servicii online. Cuvantul englezesc bullying (de la bully – bataus, badaran) denota intimidare, umilire, hartuire, teroare fizica si psihologica, directionate spre a provoca teama si, astfel, a subjuga. Acest comportament este prezent adesea in randul adolescentilor. Astazi, pentru hartuire, sunt din ce in ce mai folosite tehnologiile informationale si de comunicare. Intimidarea aplicata intr-un mediu virtual, cu ajutorul internetului, computerului, telefonului mobil, este numita cyberbullying. Multe studii arata ca acest fenomen este insotit si de agresiuni traditionale. Platformele principale pentru cyberbullying sunt, de obicei, retelele sociale. Agresorii pot insulta utilizatorii nu doar prin intermediul mesajelor. Au fost cazuri cand pagina victimei a fost stearsa (sau au creat o copie), apoi au plasat un continut fals si peiorativ.

Contactul cu necunoscuti si grooming-ul

Socializand in online, copiii pot face cunostinta, discuta si adauga in lista de ”prieteni” persoane necunoscute in realitate. In aceste situatii, exista riscul ca cel mic sa divulge informatii personale despre el si despre familia lui. De asemenea, tanarul utilizator poate fi supus riscului de a fi hartuit si intimidat. Deosebit de periculos este grooming-ul – stabilirea relatiilor de prietenie cu copilul, in scopul intalnirii personale, exploatarii sexuale, santajului. Astfel de contacte sunt stabilite in chat-uri, forum-uri, sau pe retelele sociale. Discutand ”in privat”, raufacatorul se da drept seaman (de aceeasi varsta), castiga increderea copilului, iar apoi incearca sa afle informatii personale (adresa, telefonul, etc.) si sa stabileasca intalnirea. Uneori, acesti oameni obtin de la copil informatii cu care il pot mai apoi santaja. De exemplu, ii cer sa trimita fotografii personale sau il provoaca la acte indecente in fata unei camere web.

Este foarte important ca parintii sa verifice natura site-urilor accesate de copii si retelele sociale pe care acestia petrec timpul, avand in vedere ca nu toate sunt medii sanatoase pentru copii si adolescenti. Pedofilia, proxenetismul si abuzurile de orice fel sunt mai usor de planificat si de dus la indeplinire in si prin intermediul mediului online unde exista atatia tineri vulnerabili. Acestea sunt fenomene care se intampla oriunde, oricand.

Sursa foto

CITESTE SI:

Simplificare: timpul petrecut online (12 metode eficiente)

Simplificare: timpul petrecut online II (alte 15 metode eficiente)

Lasa un comentariu cu parerea ta