TINE-MA IN BRATE – Convingeri autosabotante care nu ne lasa sa slabim (III)

Al treilea scenariu gresit cu care o persoana ce incearca sa slabeasca isi poate alimenta mintea este acela ca traieste intr-o lume a nesigurantei, ca nu il protejeaza nimeni (si ca are mare nevoie ca altii sa-l protejeze). Oamenii care au astfel de convingeri acumuleaza in suflet frica de singuratate, frica de nou si schimbare, sentimentul abandonarii. Apoi ajung sa acumuleze tot mai multa grasime pe corp pentru protectie.

Scenariul autosabotant #3 – TINE-MA IN BRATE

Simt nevoia de protectie, mi-e frica de nou si de schimbare, ma simt in nesiguranta, ma simt amenintat(a), mi-e greu.

Un parinte credea ca viata e plina de pericole, iar tu ai crescut infricosat(a). Azi ti-e frica de orice s-ar putea intampla, inclusiv de faptul ca daca slabesti ai putea sa te imbolnavesti. Nici macar nu iti pui problema ca se poate slabi sanatos. In media esti receptiv doar la efectele secundare nedorite ale curelor de slabire drastice la care se supun unele vedete inconstiente si astfel iti alimentezi si mai mult frica de a slabi.

Mananci ca sa fii sanatos(oasa), dar de fapt mananci ca sa te protejezi sub grasime. In plus, selectezi doar informatiile care iti confirma teoria si incerci sa te convingi tot mai tare ca oamenii slabi se infometeaza si nu sunt sanatosi (confirmation bias).

Am dat semnificatii gresite sau exagerate unor evenimente din trecut, le-am facut sa para mai grave decat au fost, iar acum ni se pare ca ne pandeste pericolul ca ele sa se repete. Simtim nevoia de protectie de orice e rau in exterior si ne protejam de pericol sub un strat de grasime. Cand ne simtim speriati, in nesiguranta sau amenintati, punem cateva kilograme in plus, pentru protectie.

Prea multi parinti infunda gura copilului cu mancare indiferent care ar fi problema. Apoi acestia ajunsi adulti, de cate ori au o problema stau in fata frigiderului cu usa deschisa si spun: „Nu stiu ce vreau…”

Solutia – schimbarea perspectivei

Exerseaza trecerea de la o perspectiva la alta. Incepe sa te gandesti cum vede lucrurile un om care gandeste total opus fata de tine, apoi altul care vede lucrurile intre cele doua perspective si tot asa pana cand vei fi capabil(a) sa treci succesiv prin mai multe perspective pentru a o alege si adopta pe cea mai utila scopului tau de a slabi.

Imbratiseaza-te. Poti face asta in orice moment.

Cand iti este greu, citeste asta:

50+ ganduri care te fac fericit (atunci cand ti-e greu)

Perceptia realitatii. Exercitiu de schimbare a perspectivei

Sursa foto

CITESTE SI:

SCOATE-MA DIN CORPUL MEU! – Convingeri autosabotante care nu ne lasa sa slabim (I)

VREAU SA FIU INVIZIBIL(A) – Convingeri autosabotante care nu ne lasa sa slabim (II)

Lasa un comentariu cu parerea ta