Cum ne hidratam pielea

hidratarea

Ce este un produs de ingrijire hidratant

Un produs cosmetic hidratant ar trebui sa hidrateze. Dar atunci ce fac produsele antirid si cele antiage? Hidratarea si-a pierdut din sens in timp din cauza multimii de produse lifting, pentru fermitate, antirid, nutritive, organice, creme de ochi, seruri, tratamente intensive, etc.

Prin definitie, un produs hidratant trebuie sa contina cat mai multe substante care mentin structura naturala a pielii reducand efectele radicalilor liberi (actiunea mediului asupra pielii prin razele de soare, poluare si aer), imbunatatind functia de bariera a pielii si ajutand toate celulele din piele sa functioneze normal (colagenul, elastina, celulele sistemului imunitar).

Un produs cosmetic hidratant, ca sa fie cu adevarat de folos, trebuie sa indeplineasca toate acestea indiferent ce este el: crema, lotiune, ser sau orice produs prezentat ca fiind miraculos.

Cand un produs hidratant contine substante dovedite ca fiind eficiente in acest sens, el are capacitatea de a mentine echilibrul natural al pielii si hidratarea optima a acesteia si se apropie cel mai mult de ceea ce este un produs antiage.

Cele patru mari categorii de ingrediente care mentin functiile naturale ale pielii sunt:

  • Antioxidantii
  • Ingredientele de comunicare celulara (cell-communicating ingredients)
  • Ingredientele identice pielii (skin identical ingredients)
  • Antiiritantii

In concluzie, hidratarea pielii inseamna mult mai mult decat apa.

Care sunt nevoile fiecarui tip de piele

Continue reading

Ingredientele benefice din produsele cosmetice (II)

extract

Atunci cand alegi un produs cosmetic trebuie sa citesti lista ingredientelor, la fel ca la alimente, ca sa te asiguri ca are cat mai multe substante active si extracte naturale care au proprietati specifice tipului de produs pe care il cauti. De exemplu, daca vrei o crema hidratanta, ea trebuie sa contina cateva ingrediente care au proprietati hidratante, daca vrei una antirid, ea trebuie sa contina ingrediente si extracte naturale care intind pielea si estompeaza ridurile, ori care ajuta la refacerea colagenului.

Problema este ca, spre deosebire de alimente, ingredientele din cosmetice nu ne spun mai nimic si doar putini oameni care cunosc chimie pot sa ghiceasca aproximativ ce sunt aceste ingrediente. Tocmai acesta este motivul pentru care fac aceste articole, ca sa te ajut sa descifrezi acele liste de ingrediente.

Atunci cand ingredientul este o planta, denumirea ei este trecuta in latina si poti sa cauti acea denumire pe internet si sa afli rapid despre ce planta este vorba. De obicei langa denumirea produsului, pe partea din fata a cutiei sau tubului, sunt trecute ingredientele de baza (de exemplu, crema hranitoare cu ulei de migdale). Insa de cele mai multe ori in lista de ingrediente scrie ca acel produs mai contine si alte extracte, care pot fi si ele importante si trebuie sa le sti pentru a alege produsul cel mai potrivit pentru nevoile tale.

Intr-un produs cosmetic pot exista si substante benefice care nu sunt naturale, insa cu cat mai multe sunt extracte naturale, cu atat mai bine.

Articolul de azi este o continuare a listei ingredientelor benefice pe care le gasim in cosmetice. Le-am scris tot in ordine alfabetica.

Imortelele sunt plante care contin flavonoizi, au calitati de regenerare a pielii (dermatite, vergeturi, cicatrici) si sunt incorporate in produse de ingrijire a pielii mature.

Lamaia contine bioflavonoide (antioxidanti) si este astringenta.

Lanolina a fost folosita mult timp ca ingredient puternic hranitor, dar este folosita din ce in ce mai rar.

Lavanda este o planta aromatica binecunoscuta datorita faptului ca relaxeaza trupul si mintea deopotriva. Este un analgezic natural, antioxidant si antiseptic, tonifica si revitalizeaza pielea si repara arsurile, inclusiv pe cele solare.

Lipozomii sunt sfere de lipide, goale pe dinauntru, ce sunt folositi pentru transportul altor agenti si pentru a ajuta la penetrarea produsului in piele. Lipozomii pot fi si incarcati cu diferiti ingredienti. Cel putin teoretic, pot intra in piele, eliberand substanta respectiva.

Musetelul este o planta cu efect de calmare si reparare a pielii sensibile.

Minerale/metale, pietre pretioase (diamante) si semipretioase sau perle se gasesc tot mai des in lista de ingrediente cosmetice, la fel ca si metalele (aur, argint). In cantitati infime si sub forma de pulbere, incorporate in creme, pot ajuta la luminozitatea tenului datorita particulelor fine ce reflecta lumina.

Namolul reprezinta de fapt un praf de roci erodate depus la marginea sau pe fundul apelor (rauri, lacuri), cu un bogat continut de minerale. Namolul are o mare putere de absorbtie, este cicatrizant, stimuleaza metabolismul si are efect antimicrobian.

Oxigenul. Despre el au existat numeroase discutii. In primul rand, oxigenul incorporat intr-o crema nu poate patrunde in piele. Apoi, datorita oxigenului se produc reactiile de oxidare ce duc la imbatranirea pielii si tocmai de aceea folosim produse cu antioxidanti. Se pare ca produsele pe baza de oxigen au fost doar o moda, fiind ulterior fabricate din ce in ce mai rar.

Proteinele sunt diverse substante biologice (hormoni, enzime, anticorpi) intalnite in celulele vii. Proteinele sunt formate din aminoacizi si sunt folosite in diverse creme pentru proprietatile emoliente, care ajuta la pastrarea apei in piele.

Retinolul este o forma naturala a vitaminei A. Acesta regleaza functiile pielii si ajuta la regenerarea celulara. Datorita exfolierii pe care o produce, retinolul ajuta pielea sa produca propriul colagen. Ca sa fie eficient, retinolul trebuie sa se transforme in tretinoin pentru a avea un efect antirid si antiimbatranire.

Siliconul este o substanta emolienta care lasa un film protector la suprafata pielii. Acesta nu lasa apa sa se evapore din epiderma si ajuta produsul sa se intinda mai bine pe piele.

Uleiul de floarea-soarelui este o excelenta sursa de acizi grasi, inclusiv acidul linoleic.

Uleiul de primula se obtine prin presarea semintelor si este introdus in cosmetice pentru pielea sensibila, cu tendinta de uscare.

Uleiul de masline (extract) este folosit de mii de ani pentru infrumusetare. Are rol antioxidant si de regenerare a pielii, protejand-o intr-o foarte mica masura impotriva razelor UVB.

Uleiul de migdale, bogat in vitaminele A si B, minerale si acizi grasi, are rol de tonifiere si revitalizare a pielii.

Uleiul de jojoba este din punct de vedere chimic foarte asemanator cu sebumul uman. Uleiul este de fapt o ceara extrasa din semintele plantei jojoba si este folosit ca nutrient si transportator pentru diverse substante care se gasesc in cosmetice. Este un bun echilibrant pentru ten, dar in acelasi timp repara pielea crapata.

Uleiul de avocado este un ulei bogat, care penetreaza pielea in profunzime. Contine vitaminele A, D si E, lecitina, potasiu (cunoscut ca mineralul tineretii), proteine, betacaroten si acizi grasi. Este un compus al cremelor ce reduc pigmentarea si ajuta la regenerarea pielii expuse la soare.

Uleiul de struguri (si extract din seminte) este un antioxidant foarte eficient, are calitati regenerative si capacitate mare de absorbtie. Strugurii sunt ingrediente folosite in multe produse cosmetice. Exista chiar linii intregi de astfel de produse, iar capacitatile lor extraordinare au dus la crearea tratamentelor de vinoterapie.

Uleiul de seminte de canepa contine vitamina E si caroten, plus mari cantitati de acizi grasi esentiali polinesaturati, ceea ce face ca acest ulei sa fie un ingredient valoros in produsele antiinflamatoare. Contine si minerale precum calciu, magneziu, sulf, potasiu, fosfor si este un excelent emolient nongras, cu proprietati echilibrante si antiimbatranire.

Uleiul de seminte de morcov este folosit in produsele antirid datorita continutului sau mare de betacaroten.

Uleiul de arbore de ceai este un excelent dezinfectant, reface mici taieturi, ataca bacteriile si trateaza acneea.

Uleiul de argan contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9, vitamina E.
Se gaseste in cosmetice destinate pielii uscate, tratarii eczemelor, acneei, ridurilor, etc. Uleiul de argan este folosit ca atare sau ca ingredient in produse pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, deoarece previne pierderea umiditatii acesteia. Estompeaza ridurile, previne imbatranirea pielii, stimuleaza regenerarea celulelor pielii, reduce cicatricile, ofera elasticitate pielii, previne si trateaza vergeturile, are proprietati tonice, contribuie la vindecarea eczemelor si psoriazisului, inmoaie cuticulele si intareste unghiile. De asemenea, reduce inflamatiile si, utilizat cu regularitate, uleiul de argan reduce cu succes petele.

Vitamina C este un puternic antioxidant care protejeaza impotriva fotoimbatranirii, fiind esentiala pentru formarea colagenului, deci este considerat un adjuvant in produsele antiaging.

Vitamina E este cel mai cunoscut antioxidant si protejeaza impotriva fotoimbatranirii. Se pare ca poate chiar incetini procesul de imbatranire.

Acestea sunt ingredientele benefice cel mai des intalnite in produsele cosmetice, insa exista mai multe. Apar foarte des produse si ingrediente noi, incat este aproape imposibil sa le cunosti pe toate.

Intr-un articol viitor iti voi prezenta situatia ingredientelor toxice si a substantelor chimice sintetice care apar in mod voit in cosmetice, care este rolul lor, dar mai ales cum si de ce dauneaza sanatatii pe termen lung.

Dupa ce vei cunoaste toate acestea, vei putea cumpara produse mai de calitate, pentru ca vei sti ce trebuie sa contina ele, ce sa nu contina si cum poti verifica ingredientele daunatoare din cosmetice.

Tu pe ce criterii iti alegi produsele cosmetice?

Sursa: Dana Sota – “Frumusetea se invata”

Sursa foto: Flickr

CITESTE SI:

Ingredientele benefice din produsele cosmetice

Cum poti verifica ingredientele daunatoare din produsele cosmetice

Top 25 cele mai daunatoare ingrediente din cosmetice, pe care trebuie sa le evitam

Tratamente naturale zilnice pentru un ten proaspat, luminos si tanar

Secretele frumusetii gheiselor – 3 ingrediente naturale cu care isi ingrijesc pielea + tratamente

Masti naturale pentru ten ridat, ofilit si tern

Masti naturale nutritive si tonifiante

Masti naturale pentru fiecare tip de ten

Masti-peeling naturale

Masti naturale pentru un ten sensibil si iritat

Punctele negre – 14 solutii naturale pentru a le indeparta

18 remedii naturale pentru pungile de sub ochi

10 adevaruri despre ingrijirea pielii de care ar trebui sa tinem cont

Ingredientele benefice din produsele cosmetice

cosmetics1

Produsele cosmetice sunt folosite de catre toata lumea, in cantitati din ce in ce mai mari. Insa nu toate ingredientele lor sunt benefice organismului nostru. Pare absurd si te intrebi de ce ajung acolo acele ingrediente, insa ele au un rol precis si nu fac rau pielii, cel putin pe termen scurt, dar pe termen lung dauneaza prin faptul ca se pot acumula, devenind toxice pentru intregul organism.

Astazi discutam despre ingredientele care ne fac bine si care se pot gasi in diverse combinatii in produsele cosmetice de toate felurile. Le scriu in ordine alfabetica, dar pentru ca sunt multe, ocupa doua articole.

Unele dintre ele sunt mai eficiente decat altele, iar de acum inainte vei sti si vei putea compara intre ele produsele pe care vrei sa le cumperi, in functie de scopul pe care il urmaresti. Daca vrei o crema antirid, vei cauta ca anumite ingrediente sa nu lipseasca din ea, daca vrei una de hidratare, probabil ca este mai important sa contina alte principii active si asa mai departe.

Apa este principalul ingredient folosit in formulele cosmetice (majoritatea produselor sunt emulsii de ulei in apa). Pentru a putea fi folosita in cosmetice, apa trebuie mai intai pregatita: filtrata, distilata, deionizata si sterilizata. Datorita apei pe care o contin, cremele se intind cu usurinta. Cu cat o crema contine mai multa apa, cu atat mai mult ajuta la hidratare.

Argila – de obicei se foloseste caolinul, cea mai fina si curata argila, bogata in minerale, cu proprietati de curatare a pielii in profunzime, revigorare si remineralizare. Se gaseste mai ales in masti.

Antioxidantii au rolul de a proteja pielea de efectele nocive din mediu (raze UV, poluare). Vitaminele au astfel de proprietati (A, E si C), flavonoizii si carotenoizii, coenzimele (acidul lipoic si coenzima Q10), aminoacizii. Vitaminele A, E si C ar trebui sa nu lipseasca din crema ta de fata, dar si din alte creme pe care le folosesti.

Algele sunt plante care cresc in apa de mare si contin o multime de proteine, vitamine, zahar, fier, sodiu, magneziu, cupru, zinc, deci pot functiona, daca sunt in proportia potrivita, ca antioxidanti si ca agenti de hidratare. Algele sunt folosite in special in produsele anticelulitice.

Aloe vera are proprietati antiinflamatoare, astringente, emoliente, antibacteriene si antivirale. Este folosita in cosmetica pentru a calma pielea iritata, eczemele, arsurile si ranile superficiale. Contine vitaminele C si E, zinc si polizaharide, care stimuleaza procesul de reparare a pielii.

Acizii AHA, sau acizii alfa-hidroxi, sunt cunoscuti ca agenti exfolianti si sunt de mai multe feluri: glicolic, lactic, citric si de fructe. Datorita proprietatilor acestora de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii printru-un proces chimic, cel mai adesea sunt incorporati in produsele pentru pielea expusa excesiv la soare. Sunt studii care arata ca acidul glicolic poate “sterge” petele de pigmentare si poate ajuta la cresterea productiei de colagen. Pentru ca un produs cu AHA sa fie eficient, trebuie sa contina o concentratie de 5-10%. La saloanele de infrumusetare, in cadrul tratamentelor cosmetice se folosesc produse cu concentratii mai mari, de pana la 20%.

Acizii BHA, sau acizii beta-hidroxi, dintre care in cosmetica se foloseste unul singur, acidul salicilic, au tot rol de exfoliere, diferenta fundamentala intre AHA si BHA fiind modul de patrundere in piele. BHA poate trece prin grasimea produsa de glandele sebacee si de aceea ajunge pana la nivelul porilor, curatandu-i. Cremele pe baza de BHA sunt indicate pentru tenul incarcat, cu puncte negre sau predispozitie la acnee. Pentru ca un produs cu BHA sa aiba rezultate, acidul salicilic trebuie sa fie in concentratie de 1-2%. Pentru ca provine din acidul acetil-salicilic (adica din aspirina) si BHA are proprietati antiinflamatoare, ceea ce face ca produsele ce contin acest acid sa fie mai putin iritante.

Acizii grasi sunt extrasi din plante sau animale si se folosesc pentru fabricarea sapunurilor, cremelor, rujurilor si sunt folositi ca agenti de presare in fardurile compacte. Cel mai des sunt utilizati acizii grasi extrasi din ulei de nuca de cocos, ulei de seminte de palmier si cei din surse animale. In creme sunt folositi pentru proprietatile lor de catifelare a pielii.

Acidul hialuronic este un puternic umectant intrucat poate sa retina apa de 400 de ori greutatea sa. Molecula sa este destul de mare si nu penetreaza pielea, dar pentru ca retine apa este frecvent folosit in cremele de hidratare.

Astringentii sunt substante cu functia de a strange pielea si de a micsora porii. Alcoolul este des folosit ca agent astringent, dar si extractul de hamamaelis, de lamaie sau citrice. Sunt folositi in lotiuni tonice pentru pielea grasa.

Bergamota are proprietati antiseptice, cicatrizante si este folosita in produse de ingrijire pentru varice, sau pentru pielea stresata, iritata.

Caisa – se foloseste uleiul extras din ea, care este plin de vitamine, iar samburii pisati foarte fin sunt folositi in produse de gomaj.

Calendula (galbenelele), o planta benefica pentru piele, calmeaza iritatiile si inflamatiile si este ideala pentru pielea uscata si deshidratata. Se considera a fi un vindecator general.

Caviarul este folosit sub forma de extract in producerea cosmeticelor de lux. Contine acizi grasi nesaturati, vitamine (D, E, B12, niacina), iod si alte minerale. Se incorporeaza in creme si lotiuni pentru pielea matura, lipsita de fermitate si ridata.

Ceaiul verde (alb, negru), cunoscut ca fiind un puternic antioxidant (de exemplu polifenolii din ceaiul verde sunt de 200 de ori mai puternici decat vitamina E), este si antiinflamator si inhiba distrugerea colagenului, rezultand astfel o piele mai ferma si mai elastica. Flavonoizii contin vitamina P, protejeaza si au rol astringent.

Ceramidele sunt materii grase care protejeaza in mod natural bariera intercelulara si pot fi derivate din plante (soia), sau animale.

Coenzima Q10 este un ingredient valoros, mai ales pentru sanatatea organismului uman. Suplimentele sunt binevenite, dar efectele sale, daca este aplicata topic, nu sunt foarte convingatoare.

Colagenul si elastina sunt doua componente proteice de baza pentru sanatatea, structura, forma si tonusul pielii. Acestea formeaza o adevarata tesatura de fibre care ajuta la mentinerea tineretii si supletii pielii. Pot fi deteriorate de factori externi ca razele UV, dar au capacitatea de a se reface. Odata cu trecerea timpului, insa, ele se regenereaza tot mai greu. Pentru ca elastina si colagenul incorporate in creme sa aiba efect, acestea trebuie sa fie sub forma de pro-colagen si pro-elastina, forme solubile care pot penetra pielea.

Cuprul, un element important pentru sanatatea organismului, ajuta la sinteza colagenului si elastinei, daca este consumat si nu aplicat pe piele. Cosmeticele pe baza de cupru sunt cunoscute pentru proprietatile vindecatoare in cazul ranilor sau zgarieturilor.

Enzimele sunt continute in mod natural in fructe si legume. Cel mai adesea este folosit in cosmetica extractul din papaya, mai raspandit pentru proprietatile sale exfoliante. Enzimele accelereaza reactiile chimice din celule, dar se deterioreaza relativ repede si sunt greu de mentinut intr-un produs cosmetic. De aceea se folosesc cel mai des coenzimele, care au proprietati asemanatoare, fiind surorile enzimelor, mai stabile si mai indicate in cosmetica.

Extractele din plante sunt foarte des intalnite in cosmetice si sunt de fapt tot felul de substante chimice extrase din plante. Sute de extracte din plante sunt folosite in cosmetica in primul rand datorita efectelor vizibile asupra pielii. Unele sunt extrem de eficiente, dar altele pot crea iritatii si alergii.

Ginkgo biloba, planta cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante, ajuta si la stimularea productiei de colagen.

Ginsengul este cunoscut ca planta tineretii, iar in cosmetica este folosit pentru proprietatile sale antioxidante si de intinerire. Este benefic in toate produsele antiimbatranire.

Glicerina este una din cele mai vechi substante folosite in cosmetica datorita proprietatilor umectante. Aceasta este prezenta in grasimile naturale (animale sau vegetale), dar poate fi fabricata si pe cale artificiala. Glicerina se gaseste in cremele pentru ten uscat.

Intr-un articol viitor voi continua aceasta lista cu ingrediente benefice din cosmetice, apoi urmeaza sa ne ocupam de ingredientele toxice, sau care produc efecte toxice si care se gasesc frecvent in produsele pe care le folosim zilnic. Pregateste-te sufleteste, pentru ca acolo avem probleme serioase.

Pana atunci, asteapta continuarea acestui articol zilele viitoare si incepe sa analizezi cosmeticele pe care le ai in baie.

In general verifici ingredientele produselor cosmetice pe care le cumperi?

Sursa: Dana Sota – “Frumusetea se invata”

Sursa foto: Flickr

CITESTE SI:

Ingredientele benefice din produsele cosmetice (II)

Cum poti verifica ingredientele daunatoare din produsele cosmetice

Top 25 cele mai daunatoare ingrediente din cosmetice, pe care trebuie sa le evitam

Tratamente naturale zilnice pentru un ten proaspat, luminos si tanar

Secretele frumusetii gheiselor – 3 ingrediente naturale cu care isi ingrijesc pielea + tratamente

Masti naturale pentru ten ridat, ofilit si tern

Masti naturale nutritive si tonifiante

Masti naturale pentru fiecare tip de ten

Masti-peeling naturale

Masti naturale pentru un ten sensibil si iritat

Punctele negre – 14 solutii naturale pentru a le indeparta

18 remedii naturale pentru pungile de sub ochi

10 adevaruri despre ingrijirea pielii de care ar trebui sa tinem cont