Lumea civilizata, careia suntem mandri ca-i apartinem, ne-a complicat viata si ne-a facut sa uitam esenta lucrurilor. Cu fiecare generatie ne indepartam incet, incet de stilul de viata sanatos al stramosilor nostri. Ei traiau nu doar intr-un mediu mai putin viciat ca al nostru, fara poluare, cu apa si alimente mai curate si mai sanatoase, dar aveau in intregime un regim si un ritm de viata in armonie cu natura. Noi am ajuns astazi sa sfidam prea multe din legile naturii si pentru asta platim un pret foarte mare: sanatatea noastra.
Fireste ca nu am putea trai intocmai ca si bunicii sau strabunicii nostri, deoarece avem acces la tehnologii si la facilitati pe care ar fi pacat sa nu le folosim si sa le excludem din viata noastra. Insa cred ca ne indepartam prea mult de la rolul lor in viata noastra si de aici, problemele. Daca toate tehnologiile pe care le avem la dispozitie au fost create pentru a ne usura viata, ar trebui sa le utilizam doar in masura in care ne sunt folositoare. Noi suntem cei care pierdem masura lucrurilor, care uitam sa ridicam o bariera intre viata personala si cea publica, intre munca si relaxare, intre natural si artificial, intre important si inutil.
Echilibrul nu este usor de gasit si mai ales de pastrat. Si totusi, stramosii nostri stapaneau aceasta arta a echilibrului si cumpatarii mult mai bine decat noi. De aceea ar trebui sa invatam de la ei si sa adaptam timpurilor moderne elemente din stilul lor de viata. Nu putem trai exact ca ei, insa putem trai simplu, umil, frugal, mai aproape de natura si de sinele nostru autentic.
Vizitarea locurilor natale mi-a inspirat crearea acestui articol. De fiecare data cand imi vizitez mama la tara, ma reconectez la baza, la ce este esential, la valorile care mi-au fost transmise in familie. Ma intorc la origini si imi amintesc din nou si din nou cine sunt cu adevarat, de unde am plecat si care este scopul meu in viata.
Sunt extrem de recunoscatoare acum ca exista un loc in lume care ma face sa vibrez, care imi aminteste sa pretuiesc viata, oamenii si natura, care imi preda mereu lectia modestiei, a simplitatii si a umanismului. Este singurul loc care miroase a paine si placinte facute in casa, a clatite cu gem de fragute, a sirop de zmeura, a agrise verzi, a cirese mancate direct din varful pomului si a toate bunatatile lumii.
M-am gandit de multe ori la motivele pentru care stramosii nostri erau mai sanatosi, mai robusti, mai energici si traiau mai mult. Cred ca am descoperit cele mai importante motive si am incercat sa gasesc si solutiile pe care le putem aplica pentru a trai asemanator cu ei. Ele sunt cateva reguli de bun simt care ne ajuta sa traim mai sanatos si mai simplu.
Stramosii nostri isi petreceau cea mai mare parte a timpului in aer liber.
In acest fel beneficiau pentru multe ore din zi de lumina naturala si de aer curat. Ei isi luau astfel in mod natural o doza mult mai mare de vitamina D decat noi, vitamina care este esentiala in intarirea sistemului imunitar. De aceea erau mai rezistenti la boli, mai putin sensibili si alergici decat noi.
Muncind foarte mult in aer liber, aveau parte de o oxigenare mai buna, care le imbunatatea toate functiile organismului, incepand cu cele ale inimii si creierului. Somnul era mai bun si mai de calitate tot datorita luminii naturale de care se bucurau pe toata durata zilei.
Solutiile pentru noi ar fi:
- sa muncim intr-un mediu cu multa lumina naturala
- sa deschidem geamul, sau macar sa lucram in dreptul lui
- sa iesim la aer in pauza de pranz in curte sau in parcul din apropiere
- sa facem sport in natura, sau cel putin sa ne jucam cu copiii atunci cand ii scoatem la plimbare prin parc
- daca lucram de acasa, sa ne asezam cu laptopul in balcon sau pe terasa, chiar si atunci cand socializam online sau cand ne distram, ori ne uitam la un film
- sa organizam iesiri in natura impreuna cu familia si prietenii la sfarsit de saptamana si ori de cate ori avem ocazia.
Stiu ca nu toata lumea munceste intr-un mediu care sa-i permita accesul la lumina naturala, insa foarte multi pot face macar cateva din lucrurile de mai sus. Eu insami lucrez de multi ani la lumina artificiala si cu acces foarte limitat la oxigenul de afara, iar recent mi-am dat seama ca insomniile mele periodice au legatura cu faptul ca ma oxigenez prea putin si ca petrec insuficient timp la lumina naturala.
Stramosii nostri isi incepeau munca inaintea micului dejun.
Ei plecau dimineata in zori la munca pe camp, iar acest lucru ii ajuta enorm sa-si mentina greutatea corporala. Consumau energie (chiar multa) inainte de a manca prima masa si muschii topeau din grasimea de pe corp, neavand alti nutrienti la dispozitie. In plus, transpirau adesea si se detoxifiau la prima ora, in timp ce beau apa proaspata din fantana sau de la izvor. In acelasi timp se improspatau, se energizau, beneficiau de o circulatie mai buna si se oxigenau.
Solutia pentru noi este sportul si miscarea fizica inaintea micului dejun, pentru a ne mentine in forma si la o greutate normala. Cei mai in forma oameni, sportivi sau nu, recomanda ca sportul moderat sa fie facut dimineata, pe nemancate.
Stramosii nostri aveau ritmul biologic asemanator cu cel al naturii.
Seara se culcau la scurt timp dupa lasarea intunericului, iar dimineata se trezeau devreme, inainte de rasaritul soarelui. In acest fel, ochii se obisnuiau usor cu tranzitia treptata intuneric-lumina, ceea ce ii ajuta sa aiba o vedere buna pana la adanci batraneti. Ei nu petreceau prea mult timp la lumina lumanarii, a lampii sau a unui bec electric, asa cum facem noi astazi. Nici nu munceau in schimbul de noapte la lumina artificiala si nici nu priveau de aproape vreun monitor sau ecran care sa emita radiatii care in timp afecteaza vederea. In plus, pe tot parcursul zilei isi relaxau foarte des privirea privind in zare, la orizont si in departare. Pe scurt, isi foloseau ochii in felul in care i-a proiectat natura.
Daca ritmul lor de viata era constant, adaptat naturii, echilibrul in toate aspectele vietii era mult mai usor de pastrat. Organismul lor nu era nevoit sa faca fata unor schimbari prea mari de la o saptamana la alta sau de la o luna la alta. Oricine a lucrat vreodata in schimburi alternative, stie cat de greu este in zilele noastre sa-ti adaptezi programul de somn, de masa si de activitate la regimul locului de munca. Organismul nostru este bulversat, isi gaseste cu greu un ritm natural propriu, ceea ce creste stresul, problemele emotionale si de dispozitie si pe cele legate de somn. Un procent urias al populatiei globului sufera de tulburari de somn si acest lucru se datoreaza in primul rand dezechilibrarii ritmului de viata.
Solutiile pentru noi sunt:
- sa ne adaptam pe cat putem ritmul de viata la cel natural, sa ne trezim devreme si sa ne culcam mai devreme.
- sa evitam cand se poate joburile in schimburi (stiu ca cineva trebuie sa le faca si pe acelea, dar daca organismul tau sufera de pe urma programului alternativ de lucru, ar trebui sa-ti schimbi serviciul; pana la urma sanatatea ta este mai importanta)
- sa alternam intervalele de timp de munca cu cele de relaxare si mai ales cand trebuie sa lucram la calculator, sa ne oprim des pentru a privi in departare si a ne odihni putin ochii, stand cateva momente cu ei inchisi
- sa ne petrecem cat mai multe din orele libere la lumina naturala
- sa incercam sa ne gasim in timp un ritm de viata constant, pe care sa-l respectam, cu cat mai putine exceptii si cat mai putine nopti nedormite.
Stramosii nostri mancau mult mai multe vegetale si mamaliga si consumau alimentele in combinatii mai simple,
care le asigurau o digestie mai buna, vitamine, minerale, fibre, enzime, antioxidanti si nutrienti de calitate. Faina de malai are avantajul ca nu contine gluten si este, astfel, mai usor digerabila.
Noi consumam azi cantitati revoltatoare de carne, semipreparate, alimente mult mai complexe in care se gasesc foarte multe ingrediente combinate gresit si toate sunt pline de substante nenaturale. Ele se digera greu, ne baloneaza si in timp ne afecteaza sanatatea.
Toate verdeturile pe care le mancau bunicii nostri erau mai bune deoarece proveneau din seminte traditionale, lipsite de modificari genetice sau de substante chimice.
Solutii pentru noi:
- sa consumam carne de maximum 2-4 ori pe saptamana, din care jumatate sa fie de peste
- sa mancam cat mai multe legume proaspete, preferabil crude, colorate si daca se poate organice
- sa manacm fructe diverse, nuci si seminte
- sa mancam cat mai putina paine din faina de grau sau secara, care contine gluten si sa o inlocuim cu preparate din cereale care nu contin gluten, cum ar fi orezul, quinoa, meiul, porumbul, ovazul
- sa consumam la o masa mancaruri facute din cat mai putine ingrediente, pentru a usura digestia
- sa nu combinam niciodata proteinele cu carbohidratii (carne cu amidonoase), pentru a nu ne ingrasa
- sa ne obisnuim copiii de mici sa manance hrana diversa si sanatoasa.
Munca stramosilor nostri era fizica.
In zilele noastre o foarte mare parte din munca este intelectuala, iar in acest fel nu facem suficienta miscare si suntem prea sedentari. Ei aveau o munca ce le solicita, uneori prea intens, muschii, oasele si articulatiile. Aceasta favoriza constructia de masa musculara necesara pentru a face fata sarcinilor zilnice obisnuite, mentinerii greutatii corporale si sanatatii (nu uita ca muschii de pe corp ne ajuta sa ardem mai multe calorii decat grasimea).
Solutia in cazul nostru este sa facem mai mult sport, mai ales persoanele sedentare care, in mod ironic, nu fac miscare aproape deloc. O viata activa ne asigura o sanatate buna pana la batranete si depinde doar de noi sa fim activi.
Bunicii si strabunicii nostri aveau o viata mai linistita.
Probleme are toata lumea si a avut mereu. Vremuri grele erau si pe atunci, chiar mai grele decat acum. Insa ei aveau mai putin zgomot in jurul lor, nu exista multitaskingul si se concentrau pe o singura sarcina o data. Nu existau atat de multe distrageri in jur, care sa le solicite atentia, iar astfel aveau mai mult timp si ragaz sa se gandeasca la problemele importante.
Solutii pentru vremurile moderne:
- sa eliminam multitaskingul si sa rezolvam o singura problema intr-un interval de timp alocat
- sa eliminam distragerile (televiziune, internet, activitati inutile), pe care sa le acceptam in viata noastra doar in masura in care ne sunt folositoare si in intervale de timp scurte, programate de fiecare dintre noi in functie de stilul de viata pe care vrea sa-l aiba
- sa ne gasim momente de liniste si singuratate in care sa meditam, sa ne relaxam, sa practicam recunostinta, sa ne facem planuri de viitor, sa ne vizualizam tintele mari
- sa ne alocam timp in care sa ne gandim la ceea ce este important pentru noi si sa ne revizuim planurile.
Stramosii nostri aveau bani, obiecte si servicii mai putine la dispozitie,
iar acest lucru ii ajuta sa nu isi incarce locuinta si spatiul personal cu lucruri inutile, sau timpul cu activitati nefolositoare. Ei duceau o viata mai simpla decat noi si traiau doar cu strictul necesar.
Solutii pentru zilele noastre:
- sa ne planificam si sa ne facem liste cu strictul necesar in casa (bucatarie, baie, curte), pe birou, sau legat de un hobby, eliminand tot ce este in plus
- sa facem un studiu de piata atent al preturilor, pentru a cumpara eficient orice obiect si a nu face risipa
- sa ne alocam bugete minimale pentru orice fel de cheltuieli, pentru ca fiind nevoiti sa cheltuim mai putin, vom gasi si solutii de compromis; nu trebuie sa cheltuim cat producem
- sa incercam sa simplificam cat mai multe aspecte ale vietii noastre si sa traim frugal.
Oamenii mergeau candva desculti pe pamant si prin iarba.
Beneficiau astfel de un masaj al talpilor similar unor sedinte de reflexologie. In acest fel absorbeau si energia telurica si toate acestea stimulau functionarea optima a tuturor organelor corpului.
Solutii la indemana noastra:
- in sezonul cald sa mergem desculti prin iarba si pe pamant prin parcuri, sau cand ne vizitam rudele la tara
- sa ne rasfatam din cand in cand cu un masaj reflexologic de relaxare si nu numai, menit sa ne reechilibreze tot organismul
- sa stam vara intinsi pe iarba, sau pe nisip la mare si sa ne relaxam privind cerul, pentru a fi in contact cu pamantul si cu energia pe care o emana el.
Stramosii nostri gateau mancarea la foc mic, cu lemne.
Toti admitem ca mancarea facuta la foc mic este mai sanatoasa, iar cea gatita pe foc cu lemne este mai gustoasa. Insa azi ne grabim, nu avem timp de gatit pe indelete si nici de facut feluri complicate de mancare. Focul cu lemne mai intra in discutie doar la tara.
Ce putem face:
- sa gatim la foc mic feluri de mancare simple, bazate pe legume si verdeturi, deoarece ele se gatesc rapid, indiferent de cat de mica este temperatura
- sa inlocuim gatitul la tigaie cu cel la cuptor la foc mic, unde chiar si carnea se gateste destul de repede, mai ales cea alba; avem astfel doua avantaje: gatim la foc mic si putem face si alte treburi in timp ce mancarea se gateste singura
- sa profitam de orice ocazie in care ajungem la tara si avem posibilitatea sa mancam alimente gatite la foc cu lemne.
Sunt multe diferentele dintre stilul de viata al omului modern si cel al strabunicilor nostri. Insa daca suntem putin atenti, putem sa traim si noi mai simplu, mai in armonie cu natura si mai linistiti.
Christian Dior a fost intrebat candva daca ii lipseste ceva, dupa ce ajunsese sa aiba lumea la picioare, era faimos si bogat. Raspunsul a fost: aer curat, apa de izvor si natura salbatica in jur. Cele mai simple si banale lucruri.
Te-ai gandit vreodata si la alte diferente intre viata ta si cea a bunicilor tai? Dar la solutiile pe care le putem aplica pentru a trai o viata mai sanatoasa si mai asemanatoare cu a lor?
CITESTE SI:
Pesticide naturale pentru gradina ta de legume – I – (21 de solutii la indemana)
Pesticide naturale pentru gradina ta de legume – II – (inca 23 de solutii)
Fertilizatori naturali si ingrasaminte ecologice pentru gradina ta
Erbicide ecologice pentru gradina ta
25 de plante care alunga tantarii
Cum putem consuma produse naturale de la fermieri
Pacaleala din farfurie. Povestea capsunilor bio
Ce inseamna alimente de calitate
De ce nu putem trai fara enzime
In poporul roman din cele mai vechi timpuri au existat inteleptii satului care organizau viata obstesca si rezolvau problemele curente. Inteleptii satutului erau considerati oamenii care au trecut prin viata, prin greutati dar care au stiut sa iasa cu demnitate atat ei cat si ceilalti din sat fiind un exemplu personal. Existau intalnirile saptamanale la care “se punea tara la cale” si oamenii isi impartaseau din experientele cotidiene. Comunitatea era foarte importanta si asa s-au dezvoltat si au evoluat obiceiurile si traditiile locale, care au fost independente de impunerile din afara comunitatii si aici ma refer la religie – ( cate bordeie atatea obicee – si fiecare localitate are alta varianta de manifestarea ritualurilor religioase chiar daca apartin aleiasi religii – se respecta tot cele din vechime anterioare actualului cult impus)) si medicina alopata care era cand si cand. Comunitatea se baza pe unitatea de interes pentru viata si munca. In toate comunitatile erau vracii satului care erau cei ce vindecau cu plante, pamant, miere si derivate, descantece, tras de oase, reparat de rani, nasteri, asistenta la deces. De obicei erau femei si barbati care de mici erau alesi pentru a deveni vraci urmand o lunga uncenicie a stiintelor locului , oamenilor, animalelor si a pamantului si doar cei ce dovedeau ca simt , respecta, inteleg si au rezultate erau alesi pentru viata la randul lor avand obligatia de a creste alti invatacei. Asemeni mestesugului sanatatii se invatau toate mestesugurile. Dar cel ce muncea pentru comunitate isi facea si treburile gospodariei personale fiind in rand cu comunitatea. Bogatia oamenilor nu consta in bunuri cat in valoarea traditiilor si a obiceiurilor, a trairii impreuna a tuturor ciclurilor naturii si convietuirii in armonie cu sine si natura. Sigur ca existau conflicte si nu stia femeia sau barbatul ce stia satul dar asta este de cand lumea. Adevarata viata este la tara unde omul invata responsabilitatea sa fata de sine, comunitate si animalele si pasarile din curte cat si plantele sau pomii din gradina. Valorile umane transmise erau foarte puternice si asigurau sanatatea fizica, morala, spirituala si emotionala. Conflictele majore au aparut cand oamenilor le-au fost atacate valorile pentru bani si s-a reusit dezbinarea lumii satului. Banii au facut diferentele iar democratia actuala varianta originala a fost sa se vanda tot pentru bani. Inainte oamenii se bateau sa aiba pamant si ce muncii , acum ce vand si huzurii. Alta perioada , alte valori dar …. banii in sine nu sunt valoare decat de tranzit. Din pacate si medicina actuala se bazeaza pe minimul respect fata de om si maximul de profit financiar pentru institutii si angajati , uneori complet in detrimentul omului, al pacientului care este tratat ca un bun si el aflat in tranzit si care trebuie jumulit si manipulat pe termen lung. Pentru lumea “veche” familia si comunitatea, importanta omului in cadrul comunitatii faceau ca insanatosirile sa fie grabnice si oamenii se ajutau intre ei . Acum nici macar buna ziua nu isi mai dau desi ii desparte poate 1 m distanta. Categoric suntem moderni, dar categoric ne indepartam de firesc, de umanitatea , de relatia nostra fireasca de respect reciproc cu natura care ne pune la dispozitie absolut tot ceea ce avem nevoie pentru a trai si noi si celelalte specii. incalcand drepturile lor la viata, ni le incalcam pe ale noastre si asta se vede in cativa ani de ignorare a legilor firesti ale vietii , prin defrisari masive, prin intoxicarea solului, apelor, prin atitudinea distretuitoare fata de specificul pamantului si otravirea lui agresiva pentru a obtine o “resursa” Categoric nu acesta ne va aduce viata dar cu siguranta pustiirea si moartea . Naturii i-au trebuit milenii sa fie aici si noi o distrugem in cativa ani definitiv pentru noi si cei ce vor urma. Si cel mai grav este ca ne auto-otravim cu tot ceea ce am inventat pentru bani. Planeta si viata nu are nevoie de bani – are nevoie de respect si un timp de regenerare fireasca pentru a proteja echilibrele naturale. Incalcandu-le ne luam singuri viata si nimeni indiferent cat de bogat se crede nu va supravietuii. In univers sunt multe planete pustii si daca ne mai straduim putin, asa va fi si aici. Dar modern acum nu are nici o legatura cu natural si firesc , asa incat este o cursa contra cronometru, mai ales la dezvoltarea tehnologica si capacitatea de distrugere actuala. Scriu pe site-ri de cativa ani si ma bucur ca sunt din ce in ce mai multi cei care se trezesc si scriu. Sper sa nu o faca dogmatic ci doar in firescul natural al lucrurilor. Am rugat si rog in contiuare sa isi cunosca toti bunicii si radacinile cat mai sunt in viata prin contact direct nu la cursuri de spalat pe creieri, sa ii asculte, sa le intelaga valorile si sa isi de-a seama ca in momente de restriste ceea ce au in singe din neam de neam ii va ajuta. Batranii nu au mai fost respectati si ascultati si a aparut desradacinarea si pustiul… este ceva firesc… nimeni nu poate distruge un copac dintr-o padure fara ca padurea sa nu incerce sa il apere, dar ciulinii cresc uneori in pustiu si ii rotesc vanturile unde vor – nu conteza pentru nimeni. Si fiecare decide pentru el, pentru ca desi traim in social, suntem la foarte mari distante intre noi nemaiavand acelasi sistem de valori – suntem precum ciulinii Baraganului. Dar exista constiinta valorii neamului si a tarii care intotdeauna indiferent cat de greu individual ne-a fost , ne-a facut sa traim aici ca fiind acasa si sa renastem din propria cenusa. Si chiar daca o ignoram, la un moment dat tisneste din noi si ne reformateaza. Cu parere de rau totusi pana nu ne ardem, nu invatam. Si asta face parte din noi romanii care ni le facem singuri asa, in detrimentul nostru spre folosul strainilor.
Adevarat. Multumesc pentru comentariu!