Plamanii si aparatul respirator

Plamanii si aparatul respirator

Respiratia. Cu ea incepe aventura noastra terestra. In timp devine atat de firesc, incat uitam sa respiram corect. Apoi, coplesiti de problemele vietii, uitam ca in anumite momente stresante este de ajuns sa respiram profund pentru a ne relaxa. Si uitam ca atunci cand suntem depasiti de situatie trebuie doar sa ne oprim, sa facem un pas inapoi si sa respiram. Sunt inca o multime de alte situatii in care aparatul respirator ne ajuta, sau chiar ne salveaza viata.

In medicina chineza plamanii sunt considerati dirijorii intregului corp. Ei sunt cei care dau ritmul si tot restul le urmeaza. De aceea yoga aloca atat de mult timp tehnicilor de respiratie, pentru ca ele dau echilibru intregului organism.

Din ce este alcatuit aparatul respirator

 • Nasul
 • Cavitatile nazale
 • Sinusurile 
 • Gura

Cele patru filtreaza, incalzesc si umezesc aerul inspirat.

 • Laringele
 • Faringele
 • Traheea

Ele permit coborarea aerului catre plamani.

This slideshow requires JavaScript.

Sursa fotografiilor

 • Bronhiile, doua la numar, sunt caile pe care aerul coboara din trahee in plamani. Tot ele se ocupa de curatarea plamanilor. Fiind pline de mucus, de ele se lipesc repede murdaria si germenii, care apoi sunt eliminate.
 • Plamanii – cel drept are trei lobi, iar cel stang are numai doi.
 • Arborele bronhic este format din structuri asemanatoare unui copac, prin care aerul coboara in canale mai inguste pentru a acoperi toate partile plamanului.
 • Alveolele pulmonare se afla la capatul fiecareia dintre bronhiile cele mai inguste. Acesti saculeti de aer, cu pereti dintr-o singura celula, realizeaza schimbul de gaze cu minusculele capilare ale sistemului cardiovascular. Plamanii sanatosi au sute de milioane de alveole. Fiecare alveola este acoperita cu un strat de lichid care ne ajuta sa respiram, mentinand alveolele deschise pentru ca oxigenul sa fie absorbit, iar dioxidul de carbon eliminat.
 • Diafragma este un muschi de dimansiuni mari, aflat dedesubtul plamanilor, care se contracta si se dilata inconstient, determinand procesul de respiratie.

Cum functioneaza aparatul respirator

Respiratia este principala functie a aparatului respirator. Oxigenul este inspirat si distribuit tuturor celulelor organismului. Produsul rezidual – dioxidul de carbon – este trimis inapoi de la celule la plamani si este exhalat. In mod normal respiram circa 6 litri de aer pe minut.

Oxigenul este esential in viata celulara datorita faptului ca transforma substantele nutritive din alimente in energie. Lipsita de oxigen pentru cateva minute, celula moare.

Plamanii seamana cu niste bureti usori si pufosi cand sunt plini cu aer. In cazul unor boli, ei se pot umple cu lichid, devin foarte grei si nu mai produc schimbul de aer prea bine.

Cea mai mare parte a procesului de respiratie se petrece inconstient, insa ne putem modifica in mod constient ritmul respiratiei pentru imbunatatirea starii de sanatate fizica, emotionala, mentala si spirituala. Respiratia poate fi influentata la randul ei de starea noastra emotionala sau de gradul de implicare intr-o activitate fizica.

Urmareste animatia urmatoare pentru a intelege si mai bine intregul proces al respiratiei.

Daca nu ai inteles inca rolul diafragmei in procesul de respiratie, te poate ajuta aceasta animatie.

Cand e vorba de sistemul respirator, lucrurile mici reprezinta cel mai mare pericol. Particulele mari nu au cum sa intre in organismul nostru, insa cele foarte mici, da. Chiar daca nasul functioneaza ca un filtru, praful si alte impuritati reusesc sa patrunda. Atunci cand bacteriile, virusii sau alte particule ajung in plamanii nostri, organismul este capabil sa le opreasca pe cele mai mari prin sistemul natural de aparare al plamanilor. Acesta scoate particulele de pe caile respiratorii si, cu ajutorul unor mici periute numite cili, le obliga sa iasa din organism prin stranut, tuse sau suflatul nasului. Dar exista si particule mai mici, pe care noi nici nu le vedem, care pot trece de sistemul de aparare. Nedetectate, aceste particule pot cauza o reactie inflamatorie care distruge o parte din tesutul pulmonar si ne pune in pericolul de a face diferite boli de plamani.

Milioanele de cili pe care ii avem in plamani sunt extrem de importanti pentru sanatatea noastra. Ei sunt ca o matura care da la o parte mizeria ce se aduna in mucus. Actioneaza rapid, cam ca un stergator de parbriz care se misca foarte repede pentru a scapa de particulele pe care le inhalam la fiecare respiratie. De aceea locul in care traim poate avea o mare importanta in procesul de imbatranire, pentru ca toxinele si poluarea sunt mai prezente in marile orase.

Foarte important de stiut este faptul ca fumul de tigara ucide acesti perisori si distruge, practic, mecanismul care trebuie sa ne protejeze plamanii de toxine. Toxinele din tututn afecteaza celulele alveolare, astfel ca acestea incep sa aiba scurgeri si sa se sparga. Acest lucru duce la emfizem. Foarte multa lume nu stie aceste lucruri si de aceea fumatorii sunt atat de ignoranti. Ei considera un mit faptul ca tutunul le afecteaza plamanii.

Cu ce interactioneaza aparatul respirator

 • Cu sistemul nervos. Trunchiul cerebral detine centrul de control care regleaza respiratia. Alte parti ale sistemului nervos monitorizeaza nivelurile dioxidului de carbon.
 • Cu sistemul cardiovascular. Schimbul de gaze are loc intre sange si alveolele pulmonare. Celulele mor daca sunt lipsite de oxigen. Plamanii sunt la fel de importanti ca si inima in organismul nostru. Plamanii si inima sunt organe atat de legate intre ele, incat daca apare o problema la unul, cu siguranta ca va fi afectat si celalalt.

Atat corpul, cat si mintea sunt influentate de procesul respiratiei. Respiratia profunda purifica celulele, diminueaza tensiunea musculara, elibereaza trairile negative si aduce viata in organism. De asemenea maseaza organele din cavitatea abdominala: ficatul, pancreasul, stomacul si splina. Miscarile regulate ale muschiului diafragmei ajuta la circulatia lichidului limfatic in abdomen. Respiratia profunda creeaza o stare de calm propice meditatiei.

Conexiunea minte/corp

 • Plamanii au legatura cu ”primirea si eliminarea vietii”, capacitatea de a trai plenar si de a simti ca meritam acest lucru. Problemele care tin de respectul de sine au, de asemenea, legatura cu respiratia.
 • Pneumonia ar putea avea legatura cu suferinta, pierderea si cu disperarea.
 • Bronsita poate fi cauzata de un mediu familial tensionat.
 • Astmul ar putea reprezenta senzatii precum reprimarea, sufocarea, sentimentul de vinovatie si/sau plansul inabusit.
 • Problemele sinusurilor ar putea aparea din cauza ca ne simtim iritati de catre o persoana apropiata.

Toate organele si sistemele corpului nostru sunt importante. Insa cu respiratia incepe si se sfarseste viata si de aceea aparatul respirator este atat de important.

Sursa foto

Surse: Dr. Michael F. Roizen, Dr. Mehmet C. Oz – “Tu, ghid de functionare”, Joan Cosway-Hayes – “Reflexologia pentru toti”.

Lasa un comentariu cu parerea ta