Ce lipseste din viata mea?

ce lipseste din viata mea

Cu cat imi pun intrebari mai bune, cu atat imi dau sansa sa vin cu raspunsuri tot mai bune. Azi – una din intrebarile esentiale in viata: ce lipseste cu adevarat din viata mea, incat nu este cea pe care mi-o doresc? Ce imi lipseste daca imi umplu viata cu lucruri nocive?

In zilele noastre milioane de oameni stiu ca drogurile le fac rau, dar le consuma. Tutunul, cafeaua in exces, alcoolul, zaharul, stupefiantele – sunt toate droguri – legale sau ilegale – deoarece creeaza dependenta. (Intamplarea face ca in aceasta perioada in societatea noastra doar unele din ele sunt interzise si altele restrictionate, dar in viitor acest lucru s-ar putea schimba.) Suntem generatia cea mai supusa adictiilor din toate de pana acum din istoria omenirii. Privit din afara, pare ilogic sa cauti evadarea in droguri, sa le transformi in pansamente rapide si sa folosesti adictia pentru a scapa de durere, de stres, de oboseala. Insa in realitate, facem asta o viata intreaga.

Dependentele merg si in sfera ocupatiilor adictive si daunatoare: jocuri de noroc, prea mult internet, prea mult privit la televizor, prea multa barfa si sporovaiala. Toate ne ofera o placere temporara. Sunt doar un pansament. Ele sunt o solutie rapida pentru o problema cronica si trateaza efectul, nu si cauza. Cand efectul fizic sau mental a trecut, sau cand apare triggerul din nou, ne repezim la urmatoarea doza. Din nou fericire. Apoi cursa sobolanului reincepe.

Cum am ajuns aici? De ce nu mai stim sa traim simplu si natural, ca in vremuri stravechi? De ce bem un energizant fie ca vrem sa stam treji mult dupa pragul de epuizare, fie ca ne place gustul lui si de ce apelam la toate drogurile acestea?  Pentru ca ne lipseste ceva. In viata noastra lipseste ceva important pe care il inlocuim cu orice ne creeaza placere

Ce ne lipseste? Care este motivul din spatele motivului? Care este adevarata nevoie? La fiecare om vorbim de alte lucruri care ii lipsesc: iubirea, aprecierea, banii, timpul, frumusetea, unele abilitati, succesul, carisma si lista poate continua la nesfarsit.

De ce ii este omului de astazi foame? De iubire si de sens. (Nicolae Steinhardt)

Principalele lucruri dupa care pare ca tanjesc oamenii sunt iubirea, banii si timpul (mai ales timpul liber). Cei care nu gasesc iubirea sunt adesea cei care nu stiu s-o ofere. Daca o gasesc, de obicei nu o apreciaza prea multa vreme si in scurt timp isi dau seama ca inca le lipseste ceva. Unii dintre oamenii care cred ca le lipsesc banii se imbogatesc doar ca sa afle ca nu banii le lipseau si ca nu ei sunt raspunsul. Sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpara. In jurul nostru sunt multi oameni bogati care au aceeasi problema ca si noi: le lipseste ceva ca sa fie fericiti. Poate ca toti ne plangem ca ne lipseste timpul liber. Daca l-am avea din belsug, cata distractie ne-am putea pune in program pana cand ne-am plictisi si am vrea altceva? Cate filme poti vedea? La cate concerte poti merge? De fapt, ne lipseste ceva mai profund decat banii, timpul sau chiar decat fericirea. Ne lipseste ceva ce tine de interior, nu de exterior.

Ne lipseste capacitatea de a trai plenar viata. Stiinta de a ne bucura de placerile simple si marunte ale fiecarui minut. Arta de a fi impliniti. Obiceiul de a fi recunoscatori. Claritatea de a privi lucrurile asa cum sunt, nici mai bune, nici mai rele. Puterea de a alege sa valorificam avantajele unei situatii, chiar daca pare negativa, in loc sa o privim ca pe un esec sau ca pe o situatie stresanta si fara iesire. Iar acestea toate tin de cum privim lucrurile, de ce semnificatie le dam. Totul e in mintea noastra, deci in puterea noastra.

„Nu exista esec, exista doar rezultate.” (Tony Robbins)

Exact asta ne lipseste: puterea de a maximiza situatiile favorabile ale vietii si de a le minimiza pe cele negative. Si intelepciunea de a trai clipa.

Sursa foto

One thought on “Ce lipseste din viata mea?

  1. Ma asteptam sa citesc despre o chestie concreta, dar ai lungit povestea pana m-ai plictisit. De la toti la tu, de la tu la eu? De ce nu ramai pe eu mai mult ca sa poti sa te eliberezi si sa ai rezultate (cum spune Tony Robbins) dar concrete care sa te faca sa scapi de ganduri unul cate unul.

    “De ce nu mai stim sa traim simplu si natural, ca in vremuri stravechi?”

    Ai o problema cu stramosii? Ei au fost si noi suntem! Tu esti, ei nu mai sunt, ci au fost! Ai totul pe tava, ce folosesti? Ai stiinta naturii in sange, ei au invatat-o, tu o faci natural daca o faci, ei au fost nevoiti sa o invete, sa o descopere…

    Eu consider ca nu este nici o problema, toti vom alege curand, respectam natura si traim cu ea ori o rupem in doua si ne aducem pieirea la usa. O sa aleaga fiecare ce vrea si o sa ne vedem fiecare de viata lui. Unul arunca gunoi pe jos pe unde trece, altul se pleaca si ridica gunoiul. Nu asa trebuie facut?

    Simplu si natural? Fara tehnologie si fara apa cu presiune? Eu nu vad o problema in evolutie ci o problema in sistemul de educatie. Prea putini stiu prea mult si prea multi stiu prea putin. Cum sa nu stii tu ca Africa e un continent?

Lasa un comentariu cu parerea ta