De ce are nevoie lumea acum – surse de apa potabila

1sursa de apa potabila

Pentru lumea civilizata pare de neconceput sa nu ai apa potabila si sa nu poti face o baie oricand doresti, sau sa nu poti lasa robinetul sa curga in voie, chiar daca sti ca nu este ecologic si ca inseamna risipa inutila. Insa la aceasta ora in lume 768 de milioane de oameni nu au acces la surse de apa potabila si in fiecare an 1400 de copii sub 5 ani mor din cauza unor boli cauzate de sursele de apa. Pentru ei si pentru alti oameni care ar putea ajunge oricand lipsiti de apa potabila din cauza secetei sau din diverse motive, trebuie sa gasim solutii eficiente pe termen lung, ieftine si usor de pus in practica.

Designerul Arturo Vittori a inceput sa se dedice acestei cauze dupa ce a vizitat Etiopia si a vazut ca oamenii de acolo nu au apa potabila si ca trebuie sa o aduca de la distante mari, carand-o in recipiente vechi de plastic. Drumul lor dureaza cateva ore si in general aceasta sarcina revine femeilor si copiilor, care sunt expusi unor boli si lipsesc, astfel, de la scoala.

This slideshow requires JavaScript.

Ce vezi in imagini sunt niste cosuri imense care colecteaza apa potabila din aer. Inventia nu se bazeaza pe tehnologii noi si sofisticate, ci pe o structura compusa din doua parti: una semi-rigida exterioara, facuta din nuiele de bambus sau de juncus si una interioara, facuta din saculeti in care se vand portocalele, cusute ca sa formeze o plasa. Fibrele de nylon si polipropilena ale plasei sunt suportul pe care se produce condensarea apei. Practic, vaporii de apa din atmosfera se condenseaza si se aduna sub forma de roua, se preling pe plasa din interior si se colecteaza la baza cosului intr-un bazin.

Cosurile pe care le-a proiectat Vittori se numesc WarkaWater si acesta sustine ca „sunt create pentru a oferi apa curata, dar si sa ofere sustenabilitate a mediului, financiara si sociala – pe termen lung”. Fiecare turn costa aproximativ 550 de dolari si poate fi construit in mai putin de o saptamana, de catre patru oameni, din materiale disponibile local. Dupa ce localnicii invata sa le construiasca, ii pot invata si pe alti oameni din alte comunitati sa construiasca turnuri WarkaWater. Un turn cantareste aproximativ 40 de kg, are 9 m inaltime si poate colecta 95 l de apa potabila pe zi.

Arturo Vittori si echipa lui au testat turnul in diferite locatii, i-au adus imbunatatiri si l-au facut sa fie usor de curatat si intretinut de catre locuitorii satelor din Etiopia, unde spera sa le amplaseze pana in 2015. Mai are nevoie doar de sprijin financiar ca sa realizeze asta.

Proiectul lui este demn de lauda, are aceeasi valoare ca si adaposturile pentru refugiati si inspira la actiune pe oricine are spirit civic si imaginatie. Este genul de sprijin in care il ajuti pe cel in nevoie sa se ajute singur. Probleme de rezolvat sunt din belsug si lumea are nevoie de multe solutii ingenioase de acest fel, pe care voi incerca sa le identific in articolele viitoare din seria „De ce are nevoie lumea acum”. Te astept cu sugestii.

Sursa: Wired

Sursa fotografiilor: Architecture and Vision

Lasa un comentariu cu parerea ta