Brittany Maynard – tanara bolnava de cancer in faza terminala, s-a sinucis

brittany maynard

Tanara de 29 de ani Brittany Maynard, bolnava de cancer in  faza terminala, s-a sinucis la 1 noiembrie in locuinta ei din Portland, Oregon, asa cum anuntase in urma cu cateva saptamani pe site-ul thebrittanyfund.org. Pentru a putea sa-si puna capat zilelor si a-si scurta agonia, ea s-a mutat din California in Oregon – unul din statele americane care a legalizat „dreptul de a muri cu demnitate”, adica sinuciderea asistata.

La inceputul anului, dupa ce tocmai se casatorise, a aflat ca mai are de trait sase luni si ca sfarsitul va fi foarte dureros. Decizia ei de a se sinucide a starnit controverse in Statele Unite si nu numai.

Inainte de a se stinge a lasat un mesaj de adio:

La revedere tuturor prietenilor mei dragi si familiei mele pe care am iubit-o. Astazi este ziua in care am ales sa mor cu demnitate, din cauza bolii mele ajunsa in faza terminala – acest teribil cancer la creier, care a luat atat de mult din mine … dar ar fi luat si mai mult daca il lasam.

Un medic i-a prescris legal medicamentele de care avea nevoie pentru a-si pune capat zilelor in conditiile pe care le dorea ea.

Din punctul meu de vedere, trebuie ca oricine se imbolnaveste sa lupte pana cand nu mai exista variante de incercat. Cred ca exista foarte multe cazuri in care dincolo de medicina, se intampla ceea ce numim miracole, situatii in care omul cu puterea mintii si a emotiilor reuseste autovindecarea. Insa in situatii de acest fel, in care nu mai exista nici o sansa de insanatosire, consider ca oricine ar trebui sa aiba dreptul de a-si pune capat vietii si a nu suferi prea mult, sau a nu ajunge la un stadiu de degradare fizica mai mare decat ar putea accepta el insusi. Subiectul este foarte delicat, el contravine cu morala crestina si a majoritatii religiilor, insa cred ca omul ar trebui sa aiba dreptul de a decide inclusiv cand sa moara si in ce conditii.

Tu ce parere ai despre acest subiect? Crezi ca ar fi bine ca oamenii sa aiba dreptul de a alege sinuciderea asistata, in conditii medicale extreme – ca si cazul lui Brittany Maynard?

Pe site-ul CNN poti citi declaratia si justificarea deciziei lui Brittany Maynard.

Sursa: Gandul

Sursa foto: The Brittany Maynard Fund

One thought on “Brittany Maynard – tanara bolnava de cancer in faza terminala, s-a sinucis

  1. numai Dumnezeu are voie sa ne ia viata, de la El o avem… din pacate stim unde se duc cei care se sinucid…i s-au dat 6 luni si din ianuarie pana in noiembrie sunt 10 luni, poate ar fi trait mai mult…

Lasa un comentariu cu parerea ta