Patrick Awuah vorbeste despre o criza a liderilor in Africa, ceea ce este confirmat de faptul ca multe tari ale acestui continent sunt mult mai slab dezvoltate decat majoritatea tarilor lumii. Insa putem usor extrapola ideea la toate problemele omenirii si la toate zonele geografice. Liderii abili sunt capabili sa gaseasca cele mai bune solutii pentru orice problema si, foarte important, sa le puna in practica.
Problemele grave, cum este aceea a sistemelor sanitare ineficiente, au nevoie de mai mult timp pentru a putea fi rezolvate, iar solutiile sunt in general complexe si necesita mai multe etape pentru a le implementa. Dar nimic nu este imposibil. De fapt, ne aflam in fata unui paradox. Teoretic, orice proces testat si dovedit a fi viabil intr-un sistem, poate fi multiplicat sau adaptat si altor sisteme, cu o viteza mult mai mare. Odata ce tarile dezvoltate au pus la punct sisteme functionale (sanitare, de invatamant, etc.), ar trebui ca tarile slab dezvoltate sa le poata implementa mult mai rapid, folosindu-se de experienta primelor. Mai simplu, daca Germania, Japonia, Australia sau orice alta tara are un sistem sanitar (sau de orice fel) bine elaborat, care serveste exemplar interesele populatiei, de ce tarile slab dezvoltate nu sunt capabile sa le imite?
Raspunsurile pot fi diverse si primul care ne vine in minte este coruptia la orice nivel. Adevarul este ca toate cauzele pe care le putem gasi formeaza un cerc vicios de tipul cauza-efect, din care este greu sa mai iesi. Singura cale de a iesi din astfel de cercuri vicioase este de a forma lideri, care sa aiba puterea de a inlatura vechiul cu toate interesele ce il tin in viata si de a instaura noul. Acest lucru este mai simplu daca e vorba despre un domeniu in care exista exemple functionale in tari mai dezvoltate, decat daca trebuie gandit de la zero un model, apoi testat si implementat. Experienta altora este extrem de valoroasa si e pacat sa nu o foloseasca cei care vin din urma, indiferent despre ce este vorba. Doar ca ne trebuie lideri adevarati, care sa serveasca o anumita cauza cu integritate, dispusi sa parcurga etapele pas cu pas.
Si pentru ca termenul de lider nu mai inseamna azi ce a insemnat pana ieri, avem nevoie ca fiecare dintre noi sa fim lideri in domeniul in care activam, sa devenim lideri tot mai buni si sa-i ajutam pe cei care fac ceva in directia buna, care au o viziune si initiativa. Niciodata un singur om nu poate muta muntii din loc. Un lider, oricat de mare este, are nevoie sa fie sustinut si ajutat. Acum, in plina explozie tehnologica, avem la dispozitie cai si unelte pretioase prin care putem sprijini o cauza in care credem. Cand nu avem posibilitatea sa facem ceva fizic, avem adesea posibilitatea de a exprima un vot. Votam atunci cand refuzam sa cumparam anumite produse din magazin, care credem ca sunt nocive, iar cand suficienti oameni fac la fel, o intreaga industrie devenita neprofitabila, poate disparea peste noapte. Votam si atunci cand alegem servicii de maxima calitate in locul celor mediocre. Votul nostru, al maselor, conteaza mai mult decat crede omul simplu, invatat sa spuna „ce sa faci?!”, „oricum nu poti schimba nimic”. Un singur om nu poate, dar mai multi la un loc, pot.
Incercam sa cream lideri de o integritate exceptionala, care sa aiba abilitatea de a se confrunta cu probleme complexe, de a pune intrebarile corecte si de a veni cu solutii viabile. (Patrick Awuah)
Mai exista teoria conspiratiei impotriva oamenilor, in care eu nu cred. Cu siguranta ca exista interese economice de o magnitudine la care ne e greu sa ne gandim, insa nu are nimeni interesul sa ne decimeze. Interesele sunt pur economice. Arma noastra este tocmai exprimarea acestui vot: preferintele noastre. Iar calcaiul lui Ahile este schimbarea preferintelor oamenilor si educarea maselor pentru a intelege fenomenele macroeconomice. De fapt, nu suntem marionete pe care cei mai bogati oameni ai lumii le manipuleaza din interese personale financiare. Nu suntem pietricele pe care ei le arunca in apa sa se inece, ci pietricele care invata sa inoate, inteleg ca lacul are margini si se arunca singure in apa, stiind ca daca fac asta in numar mare, pot produce unde si valuri care fac apa sa se reverse. Iar acest gest este demn de lideri.
Oamenii despre care vorbeste Patrick Awuah au in maini responsabilitatea vietii, sanatatii, bunastarii sau sigurantei unor comunitati intregi, iar neglijenta lor poate fi fatala uneori. De aceea liderii au nevoie sa fie bine educati. Deciziile lor influenteaza destine. Leadershipul conteaza.
Am ajuns la un moment din care poate rasari o societate extraordinara in decurs de doar o generatie. Asta va depinde de o conducere inspirata. Si eu afirm ca maniera in care ne educam liderii va schimba cu totul situatia. (Patrick Awuah)
Aceeasi tema o abordeaza si Fred Swaniker in urmatorul discurs. El crede ca liderii au o influenta mai mare in tarile cu institutii slabe, decat in cele cu institutii puternice, pentru ca totul depinde de ei. Iar exemplele de lideri africani sunt graitoare referitor la faptul ca noua generatie de tineri are puterea si datoria de a propulsa Africa si lumea in sus.
Ocaziile de a crea prosperitate se pot gasi aproape oriunde. (Fred Swaniker)
Lumea are nevoie de noi. Avem nevoie sa ne ajutam unii pe altii. Cand auzi despre o cauza in care crezi, nu te multumi sa fii informat, ci transmite mai departe ceea ce stii si invata-i si pe altii. Lumea nu are nevoie de spectatori, ci de oameni care se implica in folosul societatii. Lumea are nevoie de lideri adevarati si fiecare putem fi unul dintre ei.
Adevaratul privilegiu al conducerii este, pana la urma, sa serveasca omenirea. (Patrick Awuah)
Buna. Acum 5-6 ani am gasit pe internet, din greseala, teorii ale conspiratiei foarte socante. De exemplu, in codul de bare se afla sase linii mai lungi (care nu scrie ce cifra au dedesubt), doua linii sunt in mijloc, doua linii in stanga si doua linii in dreapta. Fiecare dintre cele doua linii reprezinta cifra 6, adica trei de 6. Si am vazut mai multe teorii ale conspiratiei, precum Noua Ordine Mondiala… Aceste teorii ale conspiratiei m-au socat si m-au nelinistit foarte tare… Din aceste lucruri am inteles ca lumea e condusa de forte rele si ca pe lumea asta predomina raul. Am inceput sa am tot felul de suspiciuni. De exemplu, incepeam sa cred ca oamenii sunt spalati pe creier prin: filme, muzica, reclame, televiziune, internet s.a.m.d. De vreo doi ani am inceput sa ma mai linistesc, sa imi treaca. Dar, acum cateva zile am gasit din intamplare alte teorii ale conspiratiei foarte socante, care m-au nelinistit din nou. Sunt foarte confuz, nu mai inteleg nimic, ce e cu lumea asta? Adica acele teorii par destul de reale si poate chiar sunt…
Buna, Marius!
Daca incerci sa privesti mai realist acele teorii iti vei da seama ca sunt niste prostii scrise de oameni care se plictisesc si fac o gramada de bani din asta. Se folosesc tocmai de frica de necunoscut si de frica de ciudatenii a oamenilor, de curiozitatea omului si de tendinta noastra de a fi atenti la orice ar putea sa ne puna in pericol. Unii mai creduli se lasa prinsi in plasa asta si nu mai reusesc sa vada ca sunt niste tampenii ce nu au cum sa se intample in realitate.
Nu crezi ca tocmai astia sunt cei care incearca sa manipuleze oamenii si sa-i faca sa creada teorii ale cospiratiei, pt ca astfel ei pot scrie si mai mult si pot face si mai multi bani din asta?
Crezi ca la nivelul tehnologic, medical, stiintific la care suntem azi ca societate, nu ar putea sa ne decimeze ca specie daca chiar ar intentiona asta cineva?
Incearca sa privesti un pic tabloul general si ca sa te convingi ca sunt niste prostii, ia 1-2-3 idei de ale lor si vezi daca se intampla in realitate ce zic ei. Vei vedea ca nu spun lucruri concrete sau care pot fi probate. Si atunci de ce i-ai crede si de ce ti-ai mai pierde timpul citind asa ceva?