Pe cat de discutate si analizate sunt iubirea si indragostirea, pe atat de misterioase raman. Fiecare om iubeste si isi manifesta afectiunea in felul lui unic. Exista totusi cateva trasaturi comune indragostitilor in felul in care se manifesta si in biochimia din organism din perioadele in care iubim intens. Cercetatorii au cautat mereu explicatiile din spatele fenomenului de indragostire si concluziile la care au ajuns sunt foarte interesante.
Atunci cand suntem indragostiti:
- Cealalta persoana devine centrul universului nostru.
- Ni se pare cel mai frumos om de pe pamant pentru ca nu il privim cu ochii, ci cu sufletul.
- Ne concentram atentia asupra lui/ei aproape non-stop si putem deveni sufocanti.
- O ridicam in slavi, ni se pare cea mai extraordinara fiinta pe care am intalnit-o pentru ca ne face sa ne simtim in al noualea cer. Orice defecte pe care le are si sunt vizibile ni se par amuzante.
- Suntem plini de entuziasm si de o energie debordanta. De fapt, simtim ca am putea muta muntii din loc si ca am pleca intr-o expeditie la capatul pamantului – evident, impreuna cu persoana iubita.
- Putem sa stam treji toata noaptea si sa umblam pana in zori.
- Simtim o euforie intensa cand lucrurile merg bine si dispozitia ni se schimba fulgerator cand merg prost.
- Simtim o reala dependenta fata de acea persoana. Am vrea sa ne petrecem tot timpul impreuna cu iubitul/iubita.
- Devenim extrem de posesivi si de activi sexual. Da, hormonii au luat-o razna.
- Simtim o dorinta puternica de a fi cu cel iubit nu doar sexual, ci si emotional.
- Dezvoltam chiar o obsesie pentru cealalta persoana. Ne gandim zi si noapte la el/ea.
- Iubirea ne motiveaza sa devenim mai buni, mai activi, mai generosi si mai umani. Ne imblanzeste sufletul si scoate la lumina ce avem mai bun din noi.
Helen Fisher studiaza de cateva decenii si este considerata expert in iubirea romantica, sexualitate, atasament, diferentele dintre sexe si evolutia emotiilor la oameni. Ea este in masura sa ne explice ce se intampla in creierul si in corpul nostru cand iubim, de ce ne indragostim de o persoana si nu de alta, sau cat de mult afecteaza medicamentele antidepresive romantismul si dorinta sexuala.
In studiile efectuate prin scanarea creierelor oamenilor indragostiti, Helen Fisher a aflat ca se activeaza o zona a creierului care devine activa si in urma consumului de cocaina.
Am inceput sa-mi dau seama ca dragostea romantica nu este o emotie. De fapt intotdeauna m-am gandit ca este o serie de emotii, de la foarte mari la foarte mici. Dar de fapt este un imbold. Vine din motorul mintii, partea care doreste a mintii, partea lacoma a mintii. Acea parte a mintii care te face sa pui mana pe bucata aceea de ciocolata, care te face sa vrei sa castigi acea promovare la serviciu. Este motorul mintii. Este un imbold. Si, de fapt, cred ca este mult mai puternica decat impulsul sexual. (Helen Fisher)
Se stie, de asemenea, ca hormonii au un rol foarte important in viata sexuala si ca in timpul orgasmului in organism se secreta dopamina (hormon asociat cu dragostea romantica), dar si oxitocina si vasopresina – doi hormoni care declanseaza sentimente de atasament, mai ales la femei. Acesta este si motivul pentru care barbatul se poate folosi de momentele de dupa orgasm pentru a o determina pe femeie sa se indragosteasca si mai mult de el si pentru a intari legatura cu ea. Poate fi considerat un moment de vulnerabilitate emotionala.
Helen ne atentioneaza ca medicamentele antidepresive ne degradeaza viata si prin faptul ca ne pot anihila viata sentimentala si intima. Antidepresivele ridica nivelul de serotonina (hormonul starii de bine), dar in acelasi timp scad nivelul de dopamina si, odata cu el, romantismul. In paralel scade si dorinta sexuala si se elimina, deci, orgasmul, care aduce cu el o ploaie de hormoni ai atasamentului. Cele trei sisteme ale creierului – dorinta, iubirea romantica si atasamentul – sunt interconectate si ceea ce il afecteaza pe unul, le afecteaza pe toate.
Dar aceste trei sisteme ale creierului: dorinta, dragostea romantica si atasamentul nu sunt intotdeauna legate unul de celalalt. Poti sa simti un atasament profund fata de un partener pe termen lung, iar in acelasi timp simti dragoste romantica profunda fata de altcineva, si dorinta sexuala pentru alte persoane care nu au legatura cu acesti parteneri. Pe scurt suntem capabili sa iubim mai mult de o persoana in acelasi timp. De fapt poti sa stai in pat noaptea si sa oscilezi de la sentimente profunde de atasament fata de o persoana, la sentimente profunde de dragoste romantica fata de altcineva. (Helen Fisher)
Dar de ce ne indragostim de o persoana si nu de alta?
Exista tot felul de motive pentru care ne indragostim de o persoana si nu de alta. Potrivirea in timp este importanta. Vecinatatea este importanta. Misterul este important. Te indragostesti de cineva care este intr-un fel misterios, in parte deoarece misterul creste nivelul dopaminei din creier, si probabil te duce dincolo de acel prag al indragostirii. Te indragostesti de cineva care se potriveste in ceea ce eu numesc “harta personala a dragostei”, o lista inconstienta de trasaturi pe care ti-o construiesti din copilarie si pana te maturizezi. Si cred de asemenea ca devii – ca incepi sa fii atras de anumiti oameni care au sisteme cerebrale oarecum complementare tie. (Helen Fisher)
Cert este ca nimic nu ne face mai plini de entuziasm, de vitalitate si de putere interioara ca fluturii din stomac. Si pentru ei merita sa muti muntii din loc.
CITESTE SI:
Relatiile sentimentale decodificate
Cea mai frumoasa si mai profunda definitie a dragostei
Cum sa mentii vie flacara iubirii – 10 sfaturi nepretuite de la un cuplu fericit
Cele mai frumoase 80 de citate despre iubire
Cele mai frumoase 25 de citate despre sufletul pereche
Cum poti salva o casnicie in 8 minute
Cum iti schimbi starea dupa o despartire (sau dupa orice cadere emotionala ori depresie)