Iubirea este motorul si sursa vietii. Dragostea partenerului, a familiei si a prietenilor este sursa noastra de energie zilnica. Pe de alta parte, dragostea naste viata; oamenii se nasc din dragoste. Aceste lucruri fac iubirea cel mai pretios dar pe care il primim si il oferim. Iubirea si pasiunea ne fac sa ne simtim vii, indiferent de vremuri si de problemele pe care le avem. Cu cat oferim mai multa iubire, cu atat mai multa primim.
In general avem mare grija de relatiile cu membrii familiei si cu prietenii, insa, paradoxal, avem mai putina grija de relatia cu partenerul de viata. Ni se pare adesea ca el/ea este acolo indiferent ce ar fi si ca ar fi dator/datoare sa ne iubeasca neconditionat.
Asta se intampla de obicei in relatiile de lunga durata in care avem tendinta sa uitam ca dragostea si armonia nu se pastreaza pur si simplu, ci se creeaza constant si constient de catre ambii parteneri. Usor de zis, greu de facut. Cum poti sa mentii vie flacara iubirii in cuplu, cand prea putini oameni reusesc asta? Cum poti trai si iubi cu pasiune chiar si dupa multi ani petrecuti impreuna? Invata de la cei care au o relatie fericita. Studiaza-i, copiaza si adapteaza relatiei si vietii tale.
In sprijinul acestei probleme, am extras din acest material cele mai importante 10 secrete ale cuplurilor fericite si pasionale la care poate ca nu te-ai gandit serios pana acum. Tony si Sage Robbins ne impartasesc secretele pasiunii si iubirii in viata de cuplu, indiferent de cat timp dureaza aceasta.
10 sfaturi pentru a mentine vie pasiunea in cuplu
1. Uita trecutul
Principalul motiv pentru care oamenii sunt nefericiti in relatiile lor este faptul ca filtreaza relatia si viata lor de acum prin ceea ce au trait in trecut, prin relatiile pe care le-au mai avut. Nu o data isi compara partenerul de acum cu cei din trecut. Curata trecutul, elimina ce nu iti mai foloseste si incepe sa traiesti in prezent si sa simti cine esti acum, aici. Asta face o mare diferenta.
2. Fii ca la inceput
Aminteste-ti ce atitudine si comportament aveai la inceputul relatiei. Cel mai probabil ca erai bucuros sa faci orice iti cerea partenerul sau partenera. Dupa o vreme (saptamani, luni, ani) ai impresia ca vrea sa te exploateze si ripostezi: „Ti se pare ca sunt menajera ta?”, sau „Eu nu sunt gunoierul”. Ei bine, daca la inceput faceai acel lucru din dragoste, de ce azi ti se pare ca e o corvoada, sau mai rau, o ambitie a celuilalt? Daca esti mai atent(a), ai putea observa ca era ocupat(a) si avea nevoie sa faci asta. Incearca sa fii din nou ca la inceputul relatiei, sa ai aceeasi atitudine binevoitoare si sa faci lucrurile cu dragoste.
La sfarsitul relatiei trateaza-ti partenera(ul) ca la inceput si nu va exista nici un sfarsit. (Tony Robbins)
3. Invatati sa reinventati relatia de cuplu
Traieste in prezent si creeaza atmosfera magica cu care ti-ai obisnuit partenerul/partenera la inceput. Intampina-l/o cu un zambet larg cand vine acasa, ofera-i cu caldura mici atentii, asculta-l cu adevarat, fii prezent(a) cand are nevoie de tine, priveste-l mai des si mai mult in ochi. Creeaza o atmosfera de dragoste si armonie in casa. Daca va place, foloseste lumanari parfumate in baie sau dormitor. Dati-va intalnire in oras si veniti din locuri diferite, nu de acasa; asta aduce un aer de prospetime si de noutate in relatie. Faceti gesturi mici care conteaza, de exemplu trimite-i cateodata un mesaj de dragoste din cealalta camera, sau ciupeste-l/o si zambeste-i complice cand nu se asteapta. Fa-i surprize, mici atentii, preferabil necostisitoare, eventual un obiect facut de mana ta. Ofera-te din cand in cand daca are multa treaba sa preiei una din sarcinile pe care in mod normal le face el/ea, fara sa-i reprosezi vreodata asta. Organizeaza o iesire surpriza intr-un loc nou. Folositi-va imaginatia si veniti unul in intampinarea celuilalt si a dorintelor lui. Magia este cuvantul de ordine.
4. Bucurati-va de diferentele dintre voi si valorificati-le
La inceput erai incantat(a) poate de faptul ca este misterios si tacut, iar cand relatia tinde sa se deterioreze, esti chiar enervat tocmai de aceste trasaturi ale partenerului tau. De obicei alegem parteneri de cuplu care ne completeaza, mai putin copia noastra fidela. Daca am fi la fel, ne-am plictisi repede unul de celalalt. Daca suntem diferiti si ne completam reciproc, vom avea mereu cate ceva de descoperit la cel pe care il iubim, nu va fi previzibil ce face el si avem de invatat suficiente lucruri de la el. Fiind diferit, inseamna ca are exact ce imi lipseste mie, are ceva ce la mine e latent si nu folosesc in mod activ. Suntem diferiti, gandim diferit si avem dorinte si nevoi contradictorii, asa cum explica Esther Perel (vezi articolul Relatiile sentimentale decodificate).
Daca ajungi sa te deranjeze la iubitul tau comportamentul care la inceput te-a atras la el, este pentru ca te deranjeaza faptul ca tu nu poti fi astfel. In loc sa te comporti asa, mai bine foloseste diferentele dintre voi pentru a reinvia acea parte adormita la tine, pentru a-ti creste la randul tau acele trasaturi si a le imbunatati. In acest caz, el/ea nu are nici o vina. Tu ai ajuns sa-l privesti diferit fata de inceputul relatiei.
5. Transforma enervarea in apreciere
Pentru fiecare om exista lucruri care il deranjeaza si il innebunesc la celalalt. Dar este bine sa le transformi in apreciere aducand in scena umorul si joaca. In loc sa te enervezi pe el, sa tipi, sa-l pedepsesti, incearca sa-i atragi atentia facand o gluma pe seama a ceea ce consideri a fi defectul lui. Va intelege si va corecta mai degraba asa decat daca reactia ta este agresiva. Cand il presezi, ar putea sa se incapataneze sa nu faca acel lucru doar pentru ca i-ai impus. Daca ii transmiti in gluma ce te deranjeaza, nu se va simti persecutat, fortat sa schimbe ceva si este mai putin probabil sa se incapataneze sau sa raspunda urat. Umorul este cea mai buna metoda de a face un repros fara a deranja.
6. Iesi in afara ta
Pentru a avea o relatie extraordinara, trebuie sa pui problema in termenii: „ce pot face pentru tine” si nu „ce faci pentru mine”. Iesi mental si emotional din corpul tau si pune-te in locul iubitului/iubitei tale. Vezi viata si relatia voastra prin ochii lui/ei. Si fa asta cat mai des. Zilnic ar fi perfect. Impingi relatia spre final in momentul in care incepi sa contorizezi ce a facut celalalt pentru tine si sa compari cu ce ai facut tu pentru el/ea. Concentreaza-te pe ce poti sa-i oferi. Si cel mai bun si mai frumos lucru pe care poti sa i-l oferi este dragostea ta neconditionata.
La inceputul relatiei, nu ai astfel de probleme. Simti din plin atractie, energie, senzulitate, sexualitate, care te fac sa daruiesti si sa te daruiesti. Nu te gandesti ca celalalt trebuie sa-ti ofere ceva, ci primesti dragostea ce vine spre tine asa cum este ea. Aminteste-ti ca daca partenerul tau nu te iubeste in felul in care vrei tu, nu inseamna ca nu te iubeste enorm. Mai tarziu, insa, cand pasiunea se estompeaza si o lasi sa fie acoperita de rutina si de problemele vietii, nu mai ai aceste stimulente care sa te faca sa daruiesti fara sa te gandesti la ce primesti in schimb. Cand intri intr-o relatie trebuie sa ai incredere ca poti oferi mult, ca esti in siguranta si ca celalalt va simti sa ofere si el foarte mult.
Este vorba de perspectiva si de mentalitatile cu care ai fost crescut. Undeva in subconstientul nostru exista ideea ca daca intr-o buna zi omul de langa mine m-ar parasi, mi-ar lua dragostea, iubirea, inima si tot ce i-am oferit candva. Fals. Toate acestea nu sunt pierdute in neant. Se pierde doar ceea ce nu ai oferit, desi ai fi putut s-o faci. Nimeni nu pleaca niciunde cu inima ta, chiar daca toate cantecele de dragoste nu inceteaza sa spuna asta. Ai oferit dragoste pentru ca asa ai vrut si asa ai simtit. Cu acea dragoste, ai construit si intretinut o relatie care ti-a adus fericire, energie, vitalitate, momente frumoase petrecute impreuna cu iubirea ta. Dragostea pe care ai investit-o in relatie ti-a adus o parte din viata ta. Iar acea parte din viata a contribuit la ceea ce ai devenit si la ceea ce esti azi. Deci poti considera ca dragostea ta este in tine.
Daca ai oferit fara sa primesti nimic, este vina ta. Chiar si asa, nu ai pierdut, ci ai castigat experienta de viata. Data viitoare nu-ti vei mai alege un partener de piatra. Daca in urma unei despartiri te simti golit de iubire, este doar problema si vina ta. Nu partenerul tau ti-a golit rezervorul de iubire, ci asteptarile tale sa primesti ceva in schimb, impreuna cu faptul ca nu ti-ai creat surse sanatoase de incarcare a bateriilor (cum ar fi hobby-urile sau lucrurile care iti fac placere). De acum inainte vei sti ca partenerul de viata nu este centrul universului si ca tu trebuie sa ai o viata satisfacatoare ce iti va da energie sa iubesti. Trebuie sa ai resursele tale, activitatile care iti fac placere si care nu il implica pe el, de unde iti extragi energia pe care o aduci in relatie. Si nu uita sa privesti mereu lucrurile si prin ochii lui/ei.
7. Reinvie pasiunea
Multe cupluri au iubire din belsug, dar nu mai au pasiune. Din nou, oamenii traiesc cu conceptia gresita ca pasiunea se pierde in timp, acoperita de rutina si obisnuinta si nu o mai poti readuce inapoi. Este principalul motiv pentru care oamenii inseala. Iar daca nu inseala, atunci traiesc zeci de ani din viata intr-o stare de letargie, intr-o monotonie criminala, care ii stoarce de pofta de viata, de creativitate, de vitalitate, de entuziasm. Oamenii sunt capabili de acte nebunesti pentru un strop de pasiune. Unii isi parasesc familia si copiii pentru asta. Pentru altceva. Este binecunoscuta scena in care sotia inselata refuza sa accepte situatia: „Macar daca era mai frumoasa decat mine.” Este prea tulburata ca sa realizeze ca si-a dat singura raspunsul. Nu te-a inselat pentru ca nu esti frumoasa, ci pentru ca era plictisit si pentru ca vroia altceva. Orice altceva.
Am vazut candva o emisiune (nu cu romani), in care tema principala era felul in care au depasit niste familii cate un episod de infidelitate. Cam 80% dintre barbatii care inselasera au declarat ca motivul lor a fost lipsa de atentie din partea sotiilor lor. Nu vreau sa judec pe nimeni. Vreau doar sa ii determin pe cei care se afla in situatia asta sa se gandeasca la un lucru: ce e mai bine pe termen lung: sa reinvii pasiunea sau sa o cauti in alta parte? Daca tu ajungi sa te plictisesti, sau sa vrei mai multa apreciere, gandeste-te ca si cel de langa tine s-ar putea sa se plictiseasca si sa vrea mai multa apreciere. Cum ar fi sa incerci mai intai sa i le oferi si sa vezi ce se intampla si ce vine inapoi spre tine?
Atat femeile, cat si barbatii inseala in general pentru ca le lipseste ceva in relatia de acasa. Si de obicei acest lucru este pasiunea. Dar pentru asta sunt in egala masura responsabili. Pasiunea poate sa fie vie pana la batranete. Am auzit de cazuri in care oameni de 60 de ani s-au cunoscut si sustineau ca nu au mai trait niciodata o dragoste si o pasiune mai mare. Cam la aceeasi varsta oamenii observa ca la tinerete avem impresia ca pofta de viata va disparea in a doua parte a vietii, dar in realitate nu este asa. Poate ca cei mai in varsta pot confirma asta.
Nu uita de sex. Sunt perioade in viata in care se aglomereaza atat de multe probleme, treburi si stres, incat uiti sa mai faci dragoste, sau nu ai timp si chef. Este dovedit faptul ca viata sexuala imbunatateste sanatatea, starea de spirit, vitalitatea si calitatea vietii in general. Nu ar trebui sa lasi nici un motiv sa anuleze placerea unei partide de sex. Daca sunteti stresati, ar fi bine sa va amintiti ca sexul elimina stresul, va deconecteaza si va relaxeaza. Iar timpul nu ar trebui sa fie o problema, pentru ca toata lumea pierde timp, chiar mai mult decat ar dura o partida de sex. Daca barbatul este cel delasator (mai rar), scoate la lumina lenjeria aceea speciala, care nici nu mai sti pe unde zace. Iar daca esti barbat, nu uita ca butonul ei de comanda este in creier. Aminteste-ti ce ii face mare placere si ajut-o sa se relaxeze.
8. Priveste-l ca la inceput
Priveste-l in ochi la fel ca in prima zi, cu privirea blanda, calda si plina de dragoste. Radiaza iubire prin ochi. Iar in alt plan, priveste-l ca si cum l-ai vedea pentru prima data. Admira-i din nou ochii, sau buzele, felul in care vorbeste, tot ce te-a atras de la inceput la el/ea. Aminteste-ti pentru ce il iubesti, ce te-a facut sa te indragostesti de el/ea. Flirteaza cu el/ea de parca ar fi cel mai sexy barbat/femeie si tocmai l-ai cunoscut.
9. Comunicati mai bine
Vorbiti mult. In timp, partenerii de cuplu ajung sa taca prea mult atunci cand sunt impreuna. Vorbiti despre orice, dar mai ales despre problemele pe care le aveti sau pe care le are unul dintre voi. Comunicarea eficienta incepe cu ascultarea empatica, cu a-l intelege cu adevarat pe celalalt. Asta te ajuta sa intelegi mai bine ce se petrece in sufletul si in mintea lui, iar celuilalt ii da increderea ca vrei sa-l asculti si sa-l ajuti. In acest fel vei avea o reactie mai potrivita cu ceea ce simte el si o abordare mai sanatoasa si mai potrivita situatiei, ceea ce poate sa te ajute sa eviti un posibil conflict. Cand sunt probleme, tensiunea este gata sa nasca certuri. Dar cu asa o abordare, fiecare isi controleaza iesirile si este mai atent la cum vorbeste si cum se comporta cu partenerul/a. Tonul este unul al dragostei si intelegerii, nu ofensiv sau defensiv.
10. Creste standardul in ceea ce oferi
Marele secret este sa ridici standardul a ceea ce esti tu pentru partener, a ceea ce ii oferi. Daruieste-i mai multa dragoste decat se asteapta sa primeasca. Fii pentru el mai mult decat a crezut ca poti fi vreodata. Nu te preocupa de faptul ca ar putea sa profite de „slabiciunea”, sau de vulnerabilitatea ta. Daca simti asa ceva, atrage-i atentia ca tu construiesti o relatie armonioasa si plina de respect si apreciere si ca ai nevoie de ajutorul si de participarea lui/ei. Daca te iubeste, isi va corecta si revizui atitudinea si il/o vei castiga de cealalta parte a baricadei. Va lasa deoparte indoiala si va face la fel: isi va creste standardul a ceea ce iti ofera. Deodata, avem doi oameni transformati de iubire, care au pornit de la indoieli si au ajuns la incredere, la o conexiune sufleteasca profunda si, in timp, la o relatie puternica si stabila.
Daca invatam sa mentinem vie pasiunea in cuplu, s-o reinviem din cand in cand, putem avea o viata frumoasa, implinita. Dar relatiile fericite pe termen lung, nu sunt intamplatoare. Ele sunt rezultatul efortului comun al celor doi parteneri. Relatiile fericite trebuie sa fie create, protejate si este nevoie sa mentinem aprinsa pasiunea. O relatie extraordinara inseamna sa fii zilnic deschis sufleteste, atent cu cel de langa tine, sa-l asculti, sa-l sustii, sa-l intelegi, sa vii in intampinarea dorintelor lui si mai ales sa-i oferi dragoste neconditionata. Secretul este sa oferi, fara sa astepti sa primesti.
Dragostea adevarata se refera la ceea ce dai. Adora-ti din nou iubitul/iubita. Si nu uita un lucru foarte important: fii la fel de pasional cum erai in prima noapte de dragoste si la fel de pasional cum ai vrea sa fie el/ea. Crezi ca ar putea ramane insensibil la atata pasiune?
CITESTE SI:
Relatiile sentimentale decodificate
Cum poti salva o casnicie in 8 minute
Ce se intampla cu noi cand ne indragostim
Cea mai frumoasa si mai profunda definitie a dragostei
Cum iti schimbi starea dupa o despartire (sau dupa orice cadere emotionala ori depresie)
Cele mai frumoase 80 de citate despre iubire
Ati citit vreao carte despre realatii de cuplu, despre comunicarea in cuplu, care chiar v-a ajutat? Are cineva vreo recomandare?
Incearca:
„Cele 5 limbaje ale iubirii” – Gary Chapman,
„Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” – John Gray,
„10 motive stupide care distrug un cuplu” – Laura Schlessinger,
„Cum sa-ti intelegi sotul” – Gary Smalley,
„Cum sa-ti intelegi sotia” – Gary Smalley,
„Cuplul conjugal, ori la bal, ori la spital” – Bebe Mihaescu.
La link-ul urmator gasesti inca trei titluri:
https://www.damaideparte.ro/cele-mai-bune-carti/trei-carti-esentiale-din-biblioteca-de-cuplu/
La adresa urmatoare vezi un top al vanzarilor pentru carti de cuplu:
http://www.librarie.net/c/1110/psihologia-cuplului/
In engleza:
http://amplifyhappinessnow.com/blog/2013/04/08/ten-fantastic-reads-for-couples/
http://www.ichoosechange.com/21-books-married-couple/
Alti autori pe care poti sa-i studiezi:
Allan Pease
http://www.librarie.net/autor/3409/allan-pease
Mark Manson (blogger)
http://markmanson.net/
In Romania scriu foarte bine despre cupluri:
Sofia Dumitriu
http://www.artdevivre.ro/
https://www.facebook.com/coaching.artdevivre?fref=ts
Ursula Sandner
http://www.ursula-sandner.com/
https://www.facebook.com/psihoterapie.timisoara?fref=ts
Sper sa-ti fie de folos informatiile! Spor la citit si anunta-ne si pe noi ce ti-a placut din toate astea si ce merita sa citeasca si altii.
Buna! Multumesc mult pentru recomandari!
Cu tot dragul.
Pingback: Lucruri care iti taie pofta de sex – Sexes