Cum sa eviti transformarea unui dezacord in cearta (9 tactici + 9 intrebari cheie)

cearta

O cearta rareori rezolva cu adevarat o problema. Se vrea a fi o solutie, dar este doar o demonstratie de forta, autoritate si dominatie, unde se intalnesc doua perspective opuse. In realitate, in timpul certurilor, adversarii isi descarca furia si energia distructiva, dar in loc sa se elibereze de tensiune, se incarca cu resentimente care le fac rau ambilor combatanti. O cearta demonstreaza neputinta oamenilor de a rezolva problema pasnic.

Urmatorul fragment este extras din cartea lui Dale Carnegie – “Secretele succesului. Cum sa-ti faci prieteni si sa devii influent” si ne ofera 9 tactici prin care sa evitam o cearta, plus 9 intrebari la care sa raspundem cand avem o contradictie cu cineva.

“Saluta dezacordul. Aminteste-ti motto-ul: „Cand doi parteneri sunt mereu de acord, unul dintre ei nu este necesar celuilalt”. Daca este vreun lucru la care nu te-ai gandit, fii recunoscator ca iti este supus atentiei. Poate ca acest dezacord este oportunitatea ta de a te corecta inainte de a face o greseala grava.

Fii neincrezator in impresia ta instinctiva. Prima noastra reactie naturala intr-o situatie dezagreabila este sa fim defensivi. Fii atent, ramai calm si urmareste-ti prima reactie. E posibil sa fie comportamentul tau cel mai defectuos, nu cel mai bun.

Controleaza-ti temperamentul. Nu uita ca poti masura caracterul unei persoane prin ceea ce face atunci cand se enerveaza.

Asculta mai intai. Ofera oponentilor tai o sansa de a vorbi. Lasa-i sa termine. Nu opune rezistenta, nu te apara, nu dezbate. Aceasta abordare nu ar face decat sa ridice bariere. Incearca sa construiesti poduri ale intelegerii. Nu construi bariere mai inalte ale neintelegerii.

Cauta zone ale acordului. Dupa ce ai ascultat ce au de spus oponentii, insista mai intai asupra aspectelor si zonelor in privinta carora sunteti de acord.

Fii sincer. Cauta puncte in care iti poti recunoaste greselile si afirma acest lucru. Cere-ti scuze pentru greselile tale. Acest lucru te va ajuta sa-ti dezarmezi oponentii si sa le reduci atitudinea defensiva.

Mediteaza la ideile oponentilor si studiaza-le cu atentie. Oponentii tai pot sa aiba dreptate. E mult mai usor in acest stadiu sa fii de acord sa te gandesti la argumentele lor decat sa treci repede mai departe si sa ajungi in situatia in care oponentii tai pot afirma: “Am incercat sa-ti spunem, dar nu ai ascultat”.

Multumeste-le oponentilor in mod onest pentru interesul lor. Oricine isi ia din timp pentru a discuta cu tine in contradictoriu, este interesat de acelasi lucru ca si tine. Gandeste-te la aceste persoane ca la oameni care vor cu adevarat sa te ajute si poti sa-ti transformi oponentii in prieteni.

Amana actiunea pentru a oferi ambelor parti o perioada de timp in care sa analizeze problema. Sugereaza organizarea unei intrevederi noi in ziua urmatoare, cand toate faptele pot fi aduse pe masa discutiilor. Cand te pregatesti pentru aceasta intalnire, pune-ti urmatoarele intrebari:

  • E posibil ca oponentii mei sa aiba dreptate?
  • Exista adevar sau merit in argumentul lor?
  • Reactia mea va rezolva problema sau va indeparta frustrarile?
  • Reactia mea va indeparta sau imi va apropia oponentii?
  • Reactia mea va accentua parerea buna pe care oamenii o au despre mine?
  • Voi castiga sau voi pierde?
  • Ce pret va trebui sa platesc daca voi castiga?
  • Daca pastrez tacerea in aceasta privinta, oare dezacordul meu nu va exploda ulterior in afara?
  • E oare aceasta situatie dificila o oportunitate pentru mine?

Tenorul Jan Peerce, dupa ce a fost casatorit vreme de mai bine de cincizeci de ani, a spus: “Sotia mea si cu mine am facut un pact cu multa vreme in urma si l-am respectat mereu, indiferent cat de nervosi am fost unul fata de celalalt. Cand unul dintre noi tipa, celalalt ar trebui sa asculte, pentru ca atunci cand doi oameni tipa, nu exista comunicare, ci doar zgomot si vibratii negative”.

Singurul mod de a obtine ceea ce e mai bun dintr-o cearta este s-o eviti.”

Sursa foto

Citeste si 40 de argumente la care sa te gandesti inainte de a intra intr-un conflict

Lasa un comentariu cu parerea ta