Cele 6 nevoi umane si cum ne influenteaza viata

nevoi

Tot ce faci in viata, felul in care iti cauti fericirea, locurile unde o cauti, ceea ce crezi ca te implineste, dorintele si obiectivele pe care le ai – toate pornesc de la nevoile tale. Cautam sa dobandim multi bani, faima, recunoastere, titluri sau functii, dar de fapt ne dorim sa simtim emotiile asociate acestor lucruri. Iar emotiile ascund  nevoile de baza ale omului. Doar cand nevoile ne sunt satisfacute putem spune ca viata noastra este extraordinara.

Exista 6 nevoi umane de baza care ne sunt comune, dar la fiecare dintre noi una sau doua sunt mai accentuate; fiecare om valorizeaza mai mult o nevoie sau alta. De aici vin diferentele in ceea ce cautam si pretuim in viata, in ceea ce ne face fericiti sau in ceea ce consideram important pentru evolutia noastra (si care sta la baza formarii principiilor dupa care ne conducem).

Pe mine ma face fericit un lucru, pe tine cu totul alt lucru, mie mi se pare important sa nu imi lipseasca ceva, tie altceva, pentru mine e dureros un anume lucru si il voi ocoli mereu, iar pentru tine e altul. Nevoile ne determina comportamentul si stau la baza diferentei dintre ceea ce fac altii rau si noi bine. Felul in care valorizam cele 6 nevoi si in care ordine, determina directia vietii noastre. Totul porneste de la aceste nevoi. Gandeste-te putin.

Nevoile sunt motivele pentru care facem tot ce facem in viata. Ele sunt motivele pentru care vrem sa castigam multi bani, sa avem o familie, sa avem notorietate, sau dimpotriva, sa ramanem anonimi, etc. Poti sa vrei sa faci avere ca sa te simti important si unic, sau ca sa folosesti banii pentru a contribui la binele lumii cum inca nu ai reusit, ori doar pentru a trai in lux, sau pentru toate motivele la un loc. Depinde care dintre nevoi primeaza in cazul tau.

Banii nu sunt aproape niciodata un scop in sine, ci un vehicul care iti faciliteaza obtinerea vietii pe care ti-o doresti. Nu vrem sa fim milionari, vrem o viata de milionar. Iar cu un calcul simplu, iti dai seama ca sunt lucruri diferite, ca poti trai foarte bine cu mult mai putin, fara sa fii milionar. Nu vrem sa avem bani pur si simplu, ne intereseaza ceea ce obtinem cu banii. Sentimente, stari emotionale – asta cautam. Iar in spatele lor sunt niste nevoi.

Cele 6 nevoi umane

Certitudine/confort

Nevoia de certitudine este nevoia de a sti ce urmeaza sa se intample pentru ca asta ne face sa ne simtim in siguranta. Nevoia de certitudine hraneste sentimentul de siguranta. Este similara cu nevoia de a evita durerea si de a crea placere.

Nevoia de certitudine este un mecanism firesc de supravietuire care dicteaza cat de multe riscuri ne asumam atat financiar, profesional, cat si in familie. Cu cat este mai mare nevoia de certitudine, cu atat mai putine riscuri esti dispus sa-ti asumi sau sa suporti din punct de vedere emotional. De aici vine toleranta ta la risc. Si tot de aici vine frica. Daca nu poti trai in incertitudine, macar putin, fricile te pot coplesi pana cand iti paralizeaza viata.

Dar daca ai avea certitudine totala mereu? Daca ai sti ce se va intampla, cand se va intampla si cum se va intampla? Sau ce vor spune oamenii inainte sa vorbeasca? Poate ca la inceput ai fi incantat, dar apoi ai fi plictisit.

Incertitudine/varietate

Avem nevoie de diversitate si de surpriza. Incertitudinea are locul ei in viata noastra. Avem mare nevoie de surprize, ne plac atat de mult. Insa ne plac surprizele pe care le vrem. Pe celelalte le numim probleme. Totusi, avem nevoie de varietate si de surpriza pentru a contrabalansa nevoia de certitudine, pentru a ne ajuta sa gasim echilibrul si pentru a ne condimenta viata.

Importanta

Avem nevoie sa ne simtim importanti, unici, speciali, doriti. Dar exista diferente mari in felul in care dobandim fiecare sentimentul de importanta. Unii il iau din faptul ca acumuleaza averi, altii titluri si onoruri, altii diplome si studii inalte, altii prin a avea multi fani pe o retea de socializare, prin a-si face tatuaje si piercinguri (deci a crea o imagine prin care ies in evidenta). Unii se simt importanti injosindu-i pe alti semeni pentru a parea ei mai grozavi, iar altii victimizandu-se si incercand sa para ca ar avea mai multe probleme ca restul lumii. Mai sunt si cei care incearca sa devina mai spirituali sau doar pretind asta. O modalitate simpla de a te simti important si care nu necesita bani si educatie este violenta: daca un om te ameninta sau te ataca, agresorul devine cea mai importanta persoana pentru tine in acel moment. A cheltui multi bani te poate face sa te simti important, dar si a cheltui foarte putin. Unii oameni se simt speciali daca isi tin averile ascunse, iar altii daca fac risipa cumparand doar cele mai scumpe obiecte sau cheltuind un milion de euro intr-o noapte in club. Sentimentul de importanta pe care il cauta oamenii sta la baza industriilor de lux care prospera indiferent de conditiile economice. Aceste modalitati de a ne simti importanti spun multe despre caracterul fiecaruia dintre noi si despre gradul de evolutie mentala, emotionala si spirituala.

Dragoste si conexiune

Dragostea este lucrul dupa care alergam cel mai mult in viata pentru ca ne face sa ne simtim vii. Este oxigenul pe care il vrem si de care avem cea mai mare nevoie. Daca ne pierdem dragostea, durerea poate conduce la gesturi pe care nu le-am face in alte conditii. Unii isi iau sentimentul de conexiune din intimitate, din relatii de prietenie sincera, sau din relatia subtila pe care o au cu natura, sau cu un animal de companie. Intr-un fel sau altul, fiecare om isi va satisface aceasta nevoie, altfel se va imbolnavi si va muri. Ne ofilim in absenta iubirii.

Crestere

Cand nu crestem pe diverse planuri, ne pierdem pofta de viata si devenim nefericiti. Avem nevoie de progres pentru a fi fericiti. Nu te simti implinit decat daca ai o crestere si un progres, indiferent cati bani sau prieteni ai avea. De ce? Pentru ca in adancul sufletului stim ca avem ceva de oferit, ca suntem capabili de mai mult, ca putem sa ne autodepasim si sa fim maine mai mult decat suntem azi.

Pericolul obtinerii unor beneficii maxime prea devreme este faptul ca omul isi doreste sa obtina tot mai mult, iar apoi nu se mai multumeste cu putin si nu il mai fac fericit lucrurile marunte ale vietii. Un astronaut care a pasit pe luna la 40 de ani are mari sanse sa ajunga deprimat pentru ca nu mai stie sa se bucure de lucruri simple ca un petic de verdeata. Atat de mare este nevoia de crestere a oamenilor, incat fac totul sa se dezvolte rapid, insa cea mai benefica este cresterea moderata.

Contributie

Secretul unei vieti implinite este a darui din ce ai, pentru ca viata este despre „noi”, nu despre „mine”. Nu exista un dar mai frumos decat bucuria celui care primeste ce ii oferi din suflet. Si cele mai valoroase daruri sunt acelea care poarta cu ele o parte din noi. A imparti cu altii ceea ce avem, este un gest inaltator in primul rand pentru noi insine. E un gest care face viata mai frumoasa si ii da valoare si semnificatie. Ceea ce oferim ne imbogateste, nu ceea ce primim. Ce devenim si cu ce contribuim in lume ne fac fericiti pe termen lung. Chiar daca ai bani, fara a contribui la cauzele in care crezi, te vei simti gol pe dinauntru. Dovada sunt bogatii nefericiti. Sensul vietii vine din interior, nu din exterior, din stima de sine pe care o dobandim oferind altora ajutor. Indiferent daca ceilalti cred despre tine ca esti bun, destept si frumos sau ca esti rau, ceea ce conteaza este ce crezi tu insuti despre tine. Iar contributia la binele lumii iti va da mereu certitudinea ca esti un om bun.

Primele 4 nevoi sunt nevoi ale personalitatii si le vom indeplini indiferent cat ne-ar costa asta: sa muncim din greu, sa ne creem probleme sau confectionand povesti care sa le justifice.

Ultimele doua nevoi sunt nevoi ale spiritului, sunt mai rare si nu le dobandeste toata lumea. Dar cand ne satisfacem si aceste nevoi, ne simtim cu adevarat impliniti.

Pentru a-ti satisface nevoile si a te bucura de conexiune, importanta si crestere in fiecare zi, apreciaza mai mult si asteapta mai putin.

Sursa foto

Lasa un comentariu cu parerea ta