Ce poate 73 sa-l invete pe 35

13933581_1066865670065943_1744345644_n

In august, cand prietena mea m-a anuntat ca ma va vizita, am stiut ca dincolo de placerea conversatiei si a celor trei zile pe care urma sa le petrecem impreuna, voi ramane cu sfaturi nepretuite despre viata si ca imi voi largi din nou perspectiva.

Ursula este o a doua mama pentru mine si modelul pentru ce inseamna sa imbatranesti frumos, cu gratie, sa traiesti asa cum simti si sa te bucuri de fiecare moment. La 73 energia ei este molipsitoare si pofta ei de viata te face sa-ti pui intrebari despre cat de viu esti.

In dupa amiaza primei zile pe care am petrecut-o impreuna, mi-a spus:

-Vreau sa urcam putin pe munte, acolo unde am fost si anii trecuti.

-Ar fi minunat, i-am raspuns. Maine?

-Nu, acum.

Imi place cand intalnesc un spirit aventurier ca al ei si de obicei accept provocarea si profit de oportunitatea sa fac altceva, altfel decat in mod obisnuit, mai spontan. Asa ca mi-am mascat uimirea si i-am spus:

-Perfect. Sa mergem!

In jumatate de ora, pe la 17, eram deja pe drum, iar dupa o ora si jumatate admiram privelistea din varful muntelui si soarele care se pregatea sa apuna. Ne-am incarcat cu totii de atata energie si bucurie a celor mai elementare si simple lucruri, incat mi-am dat din nou seama cat de putin ne trebuie ca sa fim fericiti.

Ursula si partenerul ei mi-au povestit despre faptul ca se mai intampla chiar si la 70 sa-ti pierzi prieteni vechi din motiv ca incep sa aiba alte preocupari si ca trebuie sa acceptam libertatea fiecarui om de a alege ce face cu viata lui, cu cine si cum isi petrece timpul. Am inteles atunci ca varsta nu are nici o legatura in dinamica relatiilor dintre oameni si ca tot ce poti sa faci este sa-ti respecti si apreciezi prietenii atata vreme cat fac parte din viata ta, apoi sa accepti daca ei pleaca pe drumul lor.

Probabil ca cea mai importanta lectie a fost cea despre cum a ajuns ea sa traiasca in prezent:

-Viata m-a invatat sa ma bucur acum pentru ca nu se stie cat timp voi avea sansa asta. In fiecare dimineata ma trezesc si imi spun: „Am o noua zi pe umar pe care s-o traiesc cu adevarat. Ia sa vad ce pot face cu ea.”

Cred ca intelegi de ce este o a doua mama pentru mine.

Multumesc Ursula pentru faptul ca existi in viata mea!

Trebuie sa fiti constienti ca momentul prezent este tot ce aveti. (Eckhart Tolle)

Daca vrei sa stii unde o poti gasi, in perioada asta a incheiat o saptamana de catarari pe munte (in Alpi) impreuna cu un grup de prieteni dintre care este cea mai in varsta, apoi il va insoti pe partenerul ei la o cursa de motociclete pentru seniori undeva prin Europa (a fost campion in tinerete), dupa care isi va vizita rudele inainte de a se pregati pentru obisnuita vacanta de iarna de trei luni in Tailanda, unde inoata, se relaxeaza si se pregateste sa exploreze noi colturi de lume anul viitor.

Sursa foto: arhiva personala

CITESTE SI:

20 de lectii de viata de la Oprah

3 lectii care m-au propulsat inainte

Eckhart Tolle despre spiritualitate, fericire si a trai in prezent

Despre lectii de viata si modestie

250+ citate despre viata

200+ citate despre prietenie

Lasa un comentariu cu parerea ta